joi, 8 mai 2025

Programul Noua Casă 2025 a devenit operațional: plafon redus la jumătate, 13 bănci partenere

Programul Noua Casă 2025 a fost lansat oficial în această dimineață, potrivit anunțului făcut de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Românii care vor să-și cumpere o locuință prin credite garantate de stat au acum acces la un plafon de garanții stabilit la 500 de milioane de lei, de două ori mai mic decât cel de anul trecut.

Fondul a precizat că suma a fost deja alocată celor 13 finanțatori înscriși în program. Aceștia sunt: Alpha Bank, EXIM Banca Românească, Banca Transilvania, BCR, BRD GSG, CEC Bank, First Bank, Garanti BBVA, ING Bank, Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Vista Bank, Libra Internet Bank și Techventures Bank, scrie avocatnet.ro.



Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 234/2025, plafonul de garantare a fost ajustat pentru a reflecta modificările bugetare și prioritățile actuale în domeniul creditării ipotecare. Comparativ, anul trecut, prin HG 63/2024, suma destinată garanțiilor fusese de un miliard de lei.

Schimbări importante în procedura de plată a garanțiilor

Noua hotărâre introduce și modificări procedurale, menite să eficientizeze procesul de plată a sumelor garantate către bănci. Aceste schimbări vizează, în special, simplificarea mecanismului de decontare și reducerea termenelor de procesare.

Cine și în ce condiții poate accesa Programul Noua Casă 2025

Programul continuă să sprijine achiziția de locuințe, oferind condiții avantajoase de creditare, inclusiv dobânzi subvenționate parțial de stat. Reglementările esențiale rămân aceleași:

  • Pentru locuințe cu prețuri de până la 70.000 de euro, creditul maxim este de 66.500 de euro, cu un avans minim de 5%.

  • Pentru locuințe între 70.001 și 140.000 de euro, creditul maxim poate ajunge la 119.000 de euro, dar avansul necesar este de 15%.

Tipurile de locuințe eligibile includ:

  • Locuințe noi sau consolidate recent (recepționate în ultimii cinci ani), inclusiv cele construite prin programele ANL;

  • Locuințe mai vechi, consolidate sau noi, recepționate cu mai mult de cinci ani înainte, dar încadrate în clasele A, B sau C de eficiență energetică.

Un aspect esențial este că, odată achiziționată prin program, locuința nu poate fi vândută în primii cinci ani. Închirierea acesteia este permisă doar cu acordul expres al băncii finanțatoare și al Ministerului Finanțelor.

De asemenea, noul cadru normativ prevede că beneficiarii trebuie să asigure imobilul la valoarea de piață de la momentul semnării poliței de asigurare, nu la cea de la data acordării creditului.

Interes crescut, dar resurse mai limitate

Reducerea plafonului la 500 de milioane de lei ar putea însemna o concurență mai mare între solicitanți, în condițiile în care cererea de locuințe finanțate prin Noua Casă a rămas constant ridicată în ultimii ani.

Autoritățile speră ca modificările din 2025 să facă programul mai eficient și să încurajeze accesul la locuințe noi, moderne și sigure din punct de vedere seismic.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img