15 noiembrie 2024

Programul naţional de dezvoltare locală se va extinde şi pentru energie electrică şi gaze naturale

Cu o majoritate zdrobitoare, un singur vot împotrivă şi o abţinere, plenul Senatului României a adoptat Legea pentru completarea alin.(1) al art.7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală, care îşi propune extinderea acestui program extrem de benefic pentru autorităţile publice locale.

Potrivit actului normativ, art. 7, alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală (PNDL), se completează cu alte două subpuncte, referitoare la finanţarea construirii/modernizării/reabilitării/extinderii reţelelor de transport şi distribuţie a energiei electrice, precum şi a sistemelor de transport şi distribuţie a gazelor naturale, pe lângă cele existente în prezent.
Accesul egal al cetăţenilor la servicii şi utilităţi de bază, de la locuire până la sănătate şi cultură, indiferent de mediul în care aceştia trăiesc, reprezintă un obiectiv fundamental al Guvernului PSD.



Programul naţional de dezvoltare locală urmăreşte cofinanţarea proiectelor derulate de autorităţile administraţiei publice locale, în vederea creşterii calităţii vieţii în localităţile ţării, a reducerii decalajelor dintre mediul urban şi cel rural, precum şi dintre localităţile mici şi cele mari.

Creşterea calităţii vieţii în România presupune investiţii în infrastructurile care asigură accesul populaţiei la utilităţi şi servicii publice de bază: alimentare cu apă, canalizare, transport, educaţie, sănătate. Cu toate acestea, în lipsa unui acces universal la energie electrică şi, acolo unde este posibil, la gaze naturale, funcţionarea şi, implicit, furnizarea celor mai multe servicii publice este imposibilă.

În prezent, doar 44,2% din consumatorii casnici sunt racordaţi la reţeaua de gaze naturale, un procent foarte mic raportat la tradiţia istorică a acestei industrii în România, precum şi la rezervele de gaze naturale sigure şi cele prospectate de care dispune ţara noastră. În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, deşi proporţia gospodăriilor neracordate este relativ mică, de doar 4%, este greu de conceput un trai decent în lipsa curentului electric.

Cele mai recente modificări aduse de Legea nr. 167/2018 Legii nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale oferă o soluţie problemelor ce stau în calea realizării investiţiilor în sistemele de alimentare cu energie electrică şi în cele de distribuţie a gazelor naturale, acolo unde operatorii de distribuţie nu consideră investiţiile ca fiind justificate din punct de vedere economic. Astfel, autorităţile administraţiei publice locale pot avea iniţiativa demarării unor astfel de proiecte şi pot cofinanţa proiectele din fonduri proprii, sau din fonduri de la bugetul de stat.

În consecinţă, completarea din actul normativ pe care l-am votat alături de colegii senatori este o armonizare a prevederilor PNDL cu cele ale Legii nr. 123/2012. În acest fel, autorităţile administraţiei publice locale vor putea accesa fonduri de la bugetul de stat pentru finanţarea construirii/modernizării/reabilitării/extinderii sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale.

Îmi exprim convingerea că legea va fi votată şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, pentru a intra în vigoare în cel mai scurt timp, în beneficiul Primăriilor din ţară şi, implicit, a tuturor românilor!

Senator PSD Bacău,
MIRON SMARANDACHE




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014