Duminică, 26 noiembrie, la ora 11.00, la Centrul de Cultură „George Apostu”, a fost deschis oficial, şi în Bacău, Programul Naţional „Centenar”, iniţiat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului Naţional de către elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, reuniţi în Corul “Laudamus”, condus de prof. Gheorghe Gozar. La festivitate a participat Gheorghe Geo Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii care, în prezenţa a numeroşi băcăuani, a vorbit despre importanţa acestui program la nivel naţional, de instituţiile implicate şi amploarea manifestărilor.
„Un rol deosebit de important în realizarea dezideratului de secole al românilor, Marea Unire, a spus Gheorghe Popa, l-au avut personalităţile vremii, politicieni, oameni de cultură, istorici, clerici din cadrul diferitelor culte, intelectualitatea, printr-o activitate internă şi externă remarcabilă, însă să nu-i uităm nici pe cei care s-au sacrificat în spatele frontului.
Este acum rândul nostru, nepoţii şi strănepoţii celor care au luptat cu arma în mână, cu armele diplomaţiei în Primul Război Mondial, să-i cinstim cum se cuvine, să «luptăm» cu armele noastre împotriva uitării”, şi-a încheiat Geo Popa discursul inaugural.
Istoricul Alin Popa a prezentat o scurtă istorie a Bacăului eroic, cu punctarea celor mai importante acţiuni, lupte, contribuţii ale locuitorilor de pe aceste meleaguri, mai ales după refacerea armatei şi pornirea ofensivei de la Oituz, Tg. Ocna, Coşna. „Nu trebuie uitat nici contribuţia, sacrificiul locuitorilor, al fabricilor pentru sprijinul frontului.
Bacăul s-a achitat eroic de cerinţele armatei, petrolul, cărbunele, pâine, hârtia, încălţămintea pentru trupe au provenit din Bacău. De aici a plecat speranţa, iar acest lucru nu trebuie uitat” a spus istoricul Alin Popa.
De interes s-a bucurat prezentarea unor momente importante ale anilor 1916-1918, reţinute de „memoria” cărţilor poştale, care a aparţinut colecţionarului Mihai Ceucă, cât şi contribuţia unor oameni simpli, imortalizaţi în literatură, care a fost subiectul comunicării lui Adrian Jicu, director al Bibliotecii „Costache Sturdza”, parteneră a evenimentului.
De la ora 16.00, în Piaţa Tricolorului, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, a continuat seria de acţiuni din cadrul „Centenarului Marii Uniri” cu un program susţinut de muzica militară a Garnizoanei Bacău sub bagheta dirijorului lt. Valeriu Bălan. În acest timp, participanţii şi trecătorii au fost invitaţi să aprindă câte o lumânare, roşie, galbenă şi albastră, pe care le-au depus pe conturul hărţii României Mari şi pe cel al numărului 100. În final, toţi cei prezenţi şi-au dat mâinile înconjurând candelele pâlpâitoare, în timp ce fanfara cânta „Hora Unirii”.
Gheorghe Bălţătescu
Liviu Maftei