15 noiembrie 2024

Programul „Mangalița”, „sabotat” de pesta porcină africană

În urmă cu mai bine de un an, apărea un program de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița. Astfel, timp de doi ani, statul sprijinea fermierii pentru creșterea acestor două rase de porci și livrarea lor unor procesatori.

Din schema de sprijin făceau parte atât furnizorii de purcei din cele două rase, cât și crescătorii și procesatorii. Erau sprijiniți crescătorii prin livrarea, cu titlu gratuit, a minimum doi purcei (maxim 10), pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens. Fermierii ar fi trebuit, apoi, să livreze procesatorului jumătate dintre porcii primiți spre îngrășare, la o greutate de minimum 130 kg/cap. Aceștia ar fi primit în schimb un preț garantat de 11 lei pe kilogram, în viu. Inițial, programul părea că dă roade la nivel de județ, anul trecut fiind înscriși 119 de fermieri din tot județul. Potrivit Direcției Agricole Bacău, au fost solicitați aproape 1.100 de purcei din cele două rase, pentru creștere și îngrășare. Din păcate, a fost înregistrat un singur procesator pentru prelucrarea cărnii de porc și niciun furnizor de purcei în județul Bacău din rasele Bazna și/sau Mangalița. Și asta deși Direcția Agricolă a încercat să găsească furnizori de purcei din județele din Ardeal. Se pare că una dintre problemele încetinirii până la oprire a programului a fost apariția pestei porcine africane. Însă, o altă problemă ridicată de crescătorii de porci din județ este și prețul mic plătit de procesatori la preluarea porcilor. La rândul lor, și procesatorii acuză sarcinile multiple care cad în cârca lor (preluarea purcelușilor de la furnizori, transportul către fermieri, transportul la abatorizare etc). Și asta fără a avea mai nimic de câștigat, cu excepția prețului ridicol de mic la achiziția cărnii, respectiv 11 lei/kg.



„Problema programului o reprezintă acei intermediari denumiți procesatori. Părerea mea este că, fără aceștia, lucrurile ar merge mai bine. De aceea, cred că s-ar impune modificarea legii, astfel încât să dispară această verigă. Să se lucreze direct cu producătorul, nu prin intermediar.”
Adrian Solomon, director executiv al Direcției Agricole Bacău




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014