23 decembrie 2024

Programul Free-Interferon „s-a împotmolit” în pandemie

După o pauză de jumătate de an (din luna august 2019), începând cu luna februarie 2020 s-a reluat derularea unui nou contrat cost-volum-rezultat pentru tratamentul bolnavilor cu hepatita cronică virală de tip C prin Programul Free-Interferon. În această etapă, criteriile de eligibilitate a pacientului pentru a primi schema de tratament sunt mai permisive. Din datele furnizate, la solicitarea noastră, de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău, în perioada 12 februarie – 26 martie 2020 au fost initiați 170 de pacienți noi care au intrat în program. Pentru aceștia au fost prescrise 388 de rețete în valoare totală de 7.591.727 lei. Estimarea pentru această etapă, în județul Bacău, este de circa 800 pacienți.

„Din păcate, după 26 martie, a mai fost inițiat doar un singur pacient, pe 2 aprilie. Presupunem că medicii specialiști au analizat situația pacienților și au considerat că este mai bine să reprogrameze consultațiile pentru a evalua eligibilitatea pacienților în acest program. Recomandăm însă ca pacienții care au fost deja initiați și sunt sub tratament să respecte schema și să nu întrerupă tratamentul. Prescripția medicală trebuie să ajungă lunar la pacient în această perioadă, iar pentru acest lucru și farmaciile aflate în contract cu noi trebuie să onoreze aceste rețete.”
Dan Stoica, director executiv CJAS Bacău



Reamintim că în prima etapă a desfășurării acestei tip de tratament și în județul nostru, respectiv perioada octombrie 2018 (de când a intrat și Bacăul în acest program) – septembrie 2019, au fost prescrise 2.128 rețete medicale în valoare totală de 113.795.628 lei, aproximativ 23,7 milioane euro. Toate facturile din primul contract au fost deja achitate de CJAS Bacău. Cei peste 650 de pacienți eligibili în această perioadă au fost, în proporție de 98%, vindecați. Costul înregistrat a fost de 63.715 lei/pacient vindecat.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img