– bacauanii pot urmari zilnic pe site-ul Casei de Sanatate (www.casan.ro/casbc/), la sectiunea Raportare furnizori online – Raportare paraclinic, care sunt fondurile disponibile pentru fiecare furnizor, insa trebuie sa sune inainte pentru ca nu toti anunta când se epuizeaza suma
Teoretic, bacauanii pot face analize medicale gratuite, cu trimitere de la medicul de familie, dar, in practica, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Daca te simti rau si vrei sa-ti afli starea de sanatate, intr-o zi sau doua, vei constata ca laboratoarele, care de obicei au o adresabilitate ridicata, au deja programarile facute pentru toata luna in curs si chiar si pe aprilie.
„Nu mai avem fonduri pentru martie. S-au facut programari pentru toata luna si câteva pentru aprilie”, ne-a spus asistenta de serviciu a unui clinici private. Acelasi raspuns l-am primit si de la un laborator. „S-au facut toate programarile pentru luna martie, iar pentru aprilie nu facem inca pentru ca nu stim ce va fi”. La Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, care are laborator de analize si pentru ambulatoriu, situatia este transanta din start.
„Nu facem programari pentru ca nu putem face analize cu trimitere de la medic. Fondul este mic si avem foarte multe urgente”, ne-a explicat asistenta de acolo. Intr-adevar spitalul primeste pe luna doar 33.000 de lei, bani din care trebuie sa faca analize la toti pacientii care ajung in Unitatea de Primiri Urgente. „In perioada rece numarul celor care au nevoie de asistenta medicala si analize se dubleaza. Prioritate au urgentele pentru adulti si copii”, a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvânt la SJU Bacau
Obligati sa raporteze online
Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Bacau a incheiat, anul trecut, contracte cu 41 de furnizori de servicii paraclinice, contracte care au fost prelungite pâna la data de 31 martie 2015, iar majoritatea sunt cu laboratoare de analize medicale. In fiecare luna se aloca bani pentru aceste servicii, insa fondurile sunt epuizate din primele zile ale luni, când se fac si programarile.
„Pentru trimestrul I din 2015, ne-a fost repartizata prin buget suma de 1.977.000 lei, cu 10% mai mica decât media trimestriala din anul 2014. Reamintim ca, prin lege, CNAS are obligatia de a retine la inceputul fiecarui an o rezerva de 10%”, explica Dan Stoica, director executiv Directia Relatii Contractuale de la CAS Bacau. Furnizorii au obligatia de a raporta zilnic sumele cheltuite, programarile si fondurile ramase.
[/lock_content]
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.