Sub deviza „Împreună ajungem mai departe”, cercul de informatică „Programare cu răbdare” a reușit și anul acesta să premieze câțiva elevi merituoși.
Astfel, elevele Laura Diana Butacu și Maria Chifu, absolvente ale Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău, au primit din partea grupului de informaticieni un premiu drept recunoaștere a eforturilor lor, care le-au făcut să fie absolvente cu media 10 pe linie în cei patru ani de liceu.
Laura Diana Butacu a ales să-și continue studiile în domeniul IT la București, iar Maria Chifu în domeniul managementului relațiilor umane, în Olanda.
Diana Butacu a avut de ales între medicină și automatică, iar în final a ales să candideze pentru un loc la Facultatea de Automatizări și Calculatoare, din cadrul Universității „Politehnica” din București. Maria Chifu a studiat mai întâi muzica la Colegiul Național de Artă „George Apostu”, apoi s-a transferat la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, unde și-a întreptate gândurile spre domeniul resurselor umane.
„A venit clipa când mă voi îndrepta spre un nou drum, încheind experiența de mândru vrăncean în modul care a consacrat Colegiul Național Gheorghe Vrănceanu Bacău ca elită a învățământului băcăuan, și anume, menținând standardele la superlativ.
Parcursul meu educațional a debutat la Colegiul National de Arta „George Apostu”, Bacau, cel care prin sutele de ore de studiu, concursuri, olimpiade și concerte a trasat liniile de forță ale caracterului meu, învățându-mă că nu trebuie să număr de câte ori am căzut, ci să nu mă opresc niciodată din mers.
Ceea ce părea a fi un viitor bine conturat într-o carieră în lumea muzicii clasice s-a transformat, într-un moment de autoanaliză lucidă, dintr-o finalitate, într-unul din stadiile evoluției mele. Acest lucru mi-a impulsionat transferul în „Vrănceanu”, locul ce a marcat începutul procesului de descoperire și reinventare de sine, declanșat de simpla prezență a unor profesori-surse de inspirație.
Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” mi-a oferit toate pârghiile necesare construirii de sine prin exemplele vii, a căror putere m-a călăuzit în timpul anilor de liceu, fiind acum inerentă structurii mele lăuntrice. Astfel, am ajuns la concluzia că pentru mine, împlinirea sufletească înglobează, pe lângă reușite personale, susținerea și ajutorul semenilor, acest lucru devenind un obiectiv al existenței mele.
Întrucât îmi doresc să lucrez cu și pentru oameni, am ales să studiez la Saxion University of Applied Sciences din Olanda, în cadrul programului International Human Resource Management, purtând, astfel, spiritul vrăncean, în afara granițelor țării, într-un mediu caracterizat de sincretism cultural.
Mă voi ghida întotdeauna după motto-ul clasei a XII-a F a Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu” din care am făcut parte – „PER ASPERA AD ASTRA!” ” (Maria Chifu, absolventă cu media 10 a Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău).
„Colegiul Național ,,Gheorghe Vrănceanu” a fost alegerea mea de acum 4 ani, pe care nu o regret. Un liceu de top, cu profesori experimentați și, în același timp, apropiați de elevi, care au reușit să creeze un cadru familiar, potrivit unei dezvoltări armonioase atât intelectuale, cât și umane. A fost o continuare a celor 8 ani petrecuți la Școala Gimnazială Mihai Drăgan Bacău, un loc drag sufletului meu, care a avut un rol esențial în formarea mea ca om, dar și ca viitor licean.
Cum am reușit să fiu una dintre absolventele cu media 10? Mi-a plăcut întotdeauna să învăț, să descopăr și să înțeleg ,,De ce? Unde? Când? Cum?”. Așa se explică, probabil, înclinația mea, atât spre științele exacte, cât și cele umane, reușind să-mi dezvolt atât gândirea logică, cât și cea creativă.
În ceea ce privește viitoarea carieră, am pendulat între suflet și rațiune. Prima atracție a fost medicina, deoarece mi-ar fi plăcut să am posibilitatea să ajut oamenii, să le alin suferința și să le reaprind speranța unei vieți mai bune. Ulterior, când a trebuit să mă decid, la începutul clasei a XI-a, am ales să-mi urmez pasiunea pentru științele exacte (matematică, fizică și informatică). Această schimbare de direcție a fost inspirată și de sora mea, studentă în anul II la Facultatea de Automatică și Calculatoare, eu fiind un ,,silitor student” al cursurilor ei online, în limita timpului disponibil: matematică, fizică, știința și ingineria calculatoarelor, tehnici și limbaje de programare, descoperind astfel că profesia de inginer este cea mai potrivită alegere pentru mine.
,,E trist când se încheie un capitol, dar e o bucurie că se deschide un altul”, așa a început un profesor drag un ultim discurs pentru noi. Într-adevăr, anii de liceu vor rămâne întotdeauna vii în sufletul meu, atât prin legăturile create cu colegii și cadrele didactice, cât și prin informațiile acumulate, fiind o etapă a vieții care, din păcate, se termină aici. Cu toate acestea, privesc cu mult optimism spre etapa care urmează, dorind să-mi îndeplinesc obiectivele, să rămân aceeași persoană ambițioasă și perseverentă dar, mai presus de toate, să nu uit să fiu Om.” (Laura Diana Butacu, absolventă cu media 10 a Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău).
„Programare cu răbdare” este o inițiativă a Asociației EduSoft, coordonată de dr. Bogdan Pătruț, de la Facultatea de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care își propune atragerea spre informatică și alte domenii STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) a copiilor și adolescenților.
Detalii despre proiect se pot găsi pe site-ul https://programarecurabdare.ro, sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/programarecurabdare sau pe Instagram: http://instagram.com/programarecurabdare Momente din activitățile derulate de cercul de informatică, care s-a extins în toată țara, pot fi vizionate pe pagina de Youtube:
https://www.youtube.com/programarecurabdare
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.