S-a incheiat stagiul de pregatire din Bacau al cursantilor francezi, organizat de Asociatia „Paysage et patrimoine sans frontière”, al carui membru este si Centrul de Cultura „George Apostu”, din cadrul proiectului „Former des formateurs d’adultes a l’histoire europeene des arts” (Formarea formatorilor pentru educatia adultilor, in istoria europeana a artelor), care face parte din Programul Erasmus + K1, finantat de Comisia Europeana.
La deschiderea cursului au participat Jean Soulier, presedinte, si Aline Rutily, coordonator proiect, care a cuprins, printre altele, vizite la Muzeul de Etnografie Bacau, activitati practice in comuna Gioseni (ateliere de obiceiuri si mestesuguri populare, dansuri si cântece), deplasari in Nordul Moldovei, la manastiri si ateliere de incondeiat oua, teme cuprinse in proiectul „Pedagogia istoriei artei peisajului si gradinii, prin intermediul literaturii, artelor si stiintelor”.
„Am propus partenerilor nostri un program dens, interesant, divers, le-am oferit «santiere» vii ale artei si culturii traditionale, care, speram, s-au constituit in adevarate lectii ale istoriei noastre, modele in educatia prin arta a adultilor din cele sapte tari participante la acest proiect”, ne-a spus Geo Popa, director al Centrului de Cultura “George Apostu”.
In ultimile doua zile, delegatia franceza a participat la deschiderea oficiala a „Salonului de Primavara al Artei Naive”, manifestare aflata la cea de-a XXIV editie, si la o „Nunta ghimesana”, organizate de Centrul Judetean pentru Promovarea Artei Traditionale Bacau si Centrul de Cultura „George Apostu”. Fiecare cursant francez a primit, in amintirea zilelor petrecute in România, câte un tablou, oferit de cunoscutul pictor naiv Ioan Maric.
„Sunt pentru a treia oara in România si de fiecare data ramân surprinsa de bogatia si diversitatea culturala a acestei zone, astfel ca obiectivul nostru din proiect a fost indeplinit in totalitate. Multumesc partenerilor nostri, domnului director Geo Popa, felicit pe toti cei care se ocupa de pastrarea si promovarea culturii traditionale, ca parte a artei europene”, a declarat Aline Rutily, coordonatorul proiectului .
Ultima zi a fost alocata muzicii, membrii delegatiei franceze fiind invitati la concertul extraordinar „Ultimele sapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce” ( Joseph Haydn, Op, nr. 1-7), sustinut de cvartetul “Consonante”, format din Stefan Epuran, Alexandru Timilie, Iulian Bolog si Alexandra Elefterescu, cu participarea actorului Geo Popa.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.