Cu un capital de aproape 173 de milioane de lei si o cifra de afaceri de circa 93,5 milioane de lei, societatea Chimcomplex Borzesti a obtinut, în primul semestru al anului, un profit de numai 628.245 de lei, cu 85% mai mic decât rezultatul similar al semestrului întâi al anului trecut, desi vânzarile corespunzatoare celor doua semestre au fost sensibil egale valoric.
Profitul din exploatare al combinatului a fost, tot la sfârsitul primului semestru din acest an, de 1,8 milioane de lei, dar compania a avut o pierdere financiara de 1,07 milioane de lei. Veniturile din vânzari de produse si prestari de servicii au fost de 92,5 milioane de lei, din care de la export s-au obtinut ceva mai mult de 59 de milioane (65% din total, fata de numai 53% anul trecut). Veniturile brute ale combinatului au fost, însa, mai mici decât anul trecut, cu aproape 5,4 milioane de lei, din cauza scaderii veniturilor din vânzarile de marfuri, din variatia stocurilor, din productia de imobilizari si din variatia cursului de schimb valutar.
Societatea a lucrat, pâna la 30 iunie 2014 cu 690 de salariati, cu 13 mai putini fata de 30 iunie 2013. Lichiditatea societatii Chimcomplex – spun administratorii ei, într-un raport trimis Bursei de Valori Bucuresti, piata pe care aceasta este listata – a fost si ar putea fi afectata de evolutia preturilor pe piata externa si de evolutia cursului valutar.
Riscuri invocate si în anii precedenti. „Pe fondul restrângerii activitatii industriale din România, la nivelul consumatorilor traditionali – se arata în Raportul administratorilor -, Chimcomplex si-a reorientat volumul vânzarilor pe piata regionala.
Pe piata interna, clientii din industria energetica si metalurgica feroasa si-au redus semnificativ consumul de produse chimice, iar pentru a compensa efectele negative ale acestei situatii, Chimcomplex si-a dezvoltat vânzarile pe alte nise, respectiv pe cele ale consumatorilor din industria metalurgica neferoasa, tratarea apelor si industria alimentara.”
Combinatul din Borzesti avea, la sase luni ale anului, datorii de aproape 77 de milioane de lei, mai mari cu 7,4% fata de iunie 2013.