8 noiembrie 2024

Profilaxia bolilor dentare, la pamânt

„Familia mea are dinti sanatosi”, dar costa

Autoritatile sanitare desfasoara in perioada 12-30 septembrie o campanie de informare a populatiei cu privire la importanta sanatatii orale. Actiunile sunt prilejuite de Ziua Mondiala a Sanatatii Orale, marcata astazi in toata lumea, si al carei mesaj din acest an este „Familia mea are dinti sanatosi”.



Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca, neglijate, afectiunile orale pot fi punctul de plecare pentru probleme grave ale organismului. Prin campaniile derulate in fiecare an se incearca aducerea in atentie a profilaxiei. Cum deprinderile corecte incep din copilarie, OMS are drept scop in aceasta perioada sensibilizarea parintilor cu privire la datoria lor de a monitoriza starea de sanatate a danturii copiilor. Potrivit informatiilor de la Directia de Sanatate Publica (DSP), caria dentara ramâne cea mai frecventa boala cronica la nivel mondial care afecteaza copiii, adultii si persoanele în vârsta si are un impact semnificativ asupra bunastarii si performantelor de zi cu zi. In realitate, de multe ori, prima vizita la medicul dentist este determinata de necesitatea unui tratament stomatologic.

Mai multe grupuri tinta

Tema campaniei din acest an pentru promovarea sanatatii orale se refera la importanta acesteia, la factorii de risc, la posibilitatile de prevenire a problemelor, la tehnicile corecte de periaj dentar, iar grupul tinta este format din: parinti, gravide, cadre diadactice, copii si tineri. Directia de Sanatate Publica va derula actiuni de informare in unitatile de invatamânt, in cabinetele stomatologice si de medicina de familie, in farmacii, la asociatiile de parinti, in cluburi pentru copii. Parteneri vor fi ONG-uri, asistenti comunitari si mediatori sanitari.

Profilaxie doar in teorie

Desi se vorbeste mereu despre profilaxie, sistemul sanitar public ofera prea putin in acest sens. Un exemplu este asistenta stomatologica scolara, deficitara de multi ani. „In judetul Bacau exista 10 cabinete dentare in cadrul scolilor, ne-a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt al DSP Bacau. Acestea sunt in administrarea primariilor, iar bugetul este alocat tot de acesta. Institutia noastra le monitorizeaza activitatea din punct de vedere al respectarii normelor igienico-sanitare de functionare. Pe parcursul anului scolar vor avea loc verificari in toate aceste cabinete.” Singurele unitati de invatamânt care au cabinete dentare si in care se desfasoara si actiuni de profilaxie a afectiunilor dentare sunt: Colegiul National „Vasile Alecsandri”, Liceul Sportiv, Colegiul „Henri Coanda”, Scoala „Miron Costin”, Scoala „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Bacau si Scoala „Liviu Rebreanu” Comanesti. Restul cabinetelor care asigura asistenta stomatologica pentru elevi sunt in Onesti, dar nu functioneaza in cadrul unor scoli, ci in sistem privat.

Bani pentru tratamente, putini de tot

Proiectul viitoarei legi a Sanatatii prevede dezvoltarea laturii profilactice a asistentei stomatologice. De altfel, acestea sunt singurele referiri la medicina dentara, iar ministrul Vasile Cepoi a explicat ca bugetul asigurarilor sociale nu-si permite mai mult pentru sanatatea orala a populatiei. Acesta este si motivul subfinantarii care se perpetueaza de la an la an in cabinetele dentare aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate. Cele 118 cabinete medicale dentare aflate in relatie contractuala cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau au primit, la impartirea bugetului pe anul 2012, suma de 1,7 milioane lei. Cel mai mare buget alocat unui cabinet a fost de 22.000 lei, pentru un medic primar din mediul rural. Cei mai multi medici au primit un buget situat intre 1.000 si 1.400 de lei, buget care, impartit pe luni, inseamna o suma infima pentru miile de asigurati arondati unui cabinet.

Factori de risc pentru sanatatea orala:
– dieta bogata in zahar si grasimi, dar saraca in fibre si minerale esentiale;
– fumatul;
– consumul excesiv de alcool;
– igiena orala deficitara si lipsa vizitelor regulate la medicul dentist;
– nefolosirea echipamentelor de protectie adecvata in timpul unor sporturi si accidentele care provoaca traumatisme faciale.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014