20 noiembrie 2024

Profesorul Stefan Pelin – Cetatean de onoare al orasului Tg. Ocna

In cadrul unei sedinte festive a Consiliului Local Tg.Ocna, primarul orasului Stefan Silochi i-a acordat diploma si placheta cu titlul de „Cetatean de onoare”, celui care a sadit în sufletul a zeci de generatii de liceeni sentimentul de a-si cunoaste trecutul si istoria tarii, profesorului Stefan Pelin. Decernarea acestui titlu a avut loc într-un cadru emotionant, în prezenta unor personalitati ale meleagurilor locale, cum ar fi col. (r) Gheorghe Pavel, dr. Grigore Dinica, fiu al orasului, coordonator al Centrului de Cardiologie Iasi, precum si a mai multor invitati.

Ramas orfan de tata pe când avea doar 4 ani, în anul 1946, Stefan Pelin a fost nevoit sa întrerupa cursurile clasei a V-a de liceu. Încadrat la Salina Tg. Ocna, la organizarea unui concurs la nivelul judetului Bacau pentru o scoala de contabilitate cu durata de doi ani, colectivul sindical al unitatii si directorul acesteia, ing. Andrei Nemesiu, au aprobat ca Stefan Pelin sa participe la acest concurs pe care l-a câstigat. Asa a avut si banii necesari scolarizarii, dupa ce Salina Târgu Ocna i-a acordat o bursa de studii.



Dupa doi ani, s-a întors la Tg. Ocna în functia de contabil pentru Banca „Ciresoaia”, in 1949 a fost transferat la un centru de contabilitate din Tg. Ocna, iar dupa efectuarea stagiului militar a revenit la salina. În anul 1956 a ajuns la Oficiul pentru Prevederi Sociale Tg. Ocna, iar în toamna anului 1958, a fost admis la Facultatea de Istorie a Universitatii „A. I. Cuza” Iasi, unde a urmat cursurile la zi timp de 5 ani.

Dupa absolvire a ajuns profesor la Liceul din Tg. Ocna, unde a activat pâna la pensionarea sa. De-a lungul anilor, prof. Stefan Pelin a adunat multe informatii valoroase referitoare la istoria orasului Târgu Ocna, realizând si prima încercare a unei Monografii a acestei localitati. În anul 1981, a sustinut lucrarea de gradul I cu titlul ”Din istoria localitatii Târgu Ocna” si, dupa multi ani de cercetare, în anul 1996, a reusit sa redeschida Muzeul de istorie al acestui oras, închis în 1961).

A fost si muzeograf, iar spiritul sau de cercetator s-a concretizat prin publicarea, în 2002, a lucrarii „Târgu Ocna, Monumente si personalitati”. Sprijinit de tânarul sau coleg Alin Radu, în anul 2010, profesorul Stefan Pelin a publicat si volumul „File de cronica din istoria localitatii Târgu Ocna”.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014