Rar mi-a fost dat sa întâlnesc o persoana ca domnul profesor doctor Ioan Mitrea, plina de vitalitate, încarcata cu energie constructiva si înzestrata cu o înalta constiinta profesionala. O viata întreaga, a fost si a ramas intransigent, a gasit întotdeauna sa mai faca ceva, neuitând sa-i atraga în activitatile sale si pe cei din jur.
Astazi, la împlinirea celor 75 de ani, domnul profesor contrazice prejudecata ca oamenii asteapta iesirea la pensie ca o perioada de odihna binemeritata dupa ani de munca, perioada dedicata lor si familiei, calatoriilor, construindu-si clipe de tihna si bucurie. Ne arata tuturor, prin ceea ce face, ca poti sa fii în mijlocul familiei, tratându-i pe membrii acesteia cu multa dragoste, sa fii un bun sot, tata si bunic, dar ca poti sa te odihnesti, muncind, pentru ca dumnealui considera ca nu obosesti, când prin munca duci mai departe ceea ce ai început si faci ceea ce îti place.
Astfel, dupa ce a iesit la pensie, domnul profesor Ioan Mitrea a continuat sa fie presedintele Societatii de stiinte Istorice – Filiala Bacau (în prezent este presedinte de onoare), a întemeiat cu alti intelectuali de marca ai urbei Fundatia „Iulian Antonescu” si Asociatia Culturala „Stefan cel Mare si Sfânt”, a fundat Revista de Istorie „Zargidava”, care se afla la al XI-lea numar, premiata cu distinctia „Gh.I. Bratianu”, a organizat numeroase simpozioane si sesiuni stiintifice. În acelasi timp, a continuat munca de cercetare prin participarea la sesiuni stiintifice nationale si internationale, scriind si publicând studii si carti. Din cele 20 de carti al carui autor, coautor sau conducator – editor este, 8 au fost scrise de când este pensionar: „Comunitati satesti la est de Carpati în epoca migratiilor. Asezarea de la Davideni din sec. V-VIII” (2001), „Iulian Antonescu, spirit universal” (coautor, 2001), „Enciclopedia judetului Bacau” (coautor, 2007), „Membrii Academiei Române din judetul Bacau” (coautor, 2008), „Studii si cercetari despre Iulian Antonescu” (coautor, 2008), „Membrii Academiei Române din judetul Neamt (coautor, 2009), „Istoria Moldovei în primul mileniu crestin” (2012), „În descendenta lui Pârvan” (2012). În ultimii ani, meritele sale stiintifice au fost recunoscute, acordându-i-se urmatoarele distinctii: Ordinul National pentru Merit în grad de Cavaler (2000), Premiul „Eudoxiu Hurmuzachi” al Academiei Române (2001), Premiul „A.D. Xenopol” (2000 si 2008). De asemenea, a fost numit Membru de Onoare al Institutului de Arheologie „A.D. Xenopol” al Academiei Române (2007), Membru de Onoare al Consiliului profesoral al Colegiului National „Ferdinand I” (2007), Membru al Diviziei de Istoria stiinte a Academiei Române (2009), Membru de Onoare al Academiei Oamenilor de stiinte din România (2011) si a fost facut Cetatean de Onoare al comunei natale, Girov, în anul 2006, iar în anul 2008 al Municipiului Bacau, ca recunostinta a comunitatii locale pentru contributia pe care si-a adus-o la dezvoltarea si la cresterea prestigiului învatamântului preuniversitar si universitar bacauan.
Domnul profesor Ioan Mitrea reprezinta un exemplu pentru toti profesorii activi dar si pentru profesorii pensionari. Ne demonstreaza în continuare, ca pasiunea pentru stiinta pe care te-ai angajat sa o slujesti în anii tineretii, nu înceteaza odata cu iesirea la pensie. A fost si ramâne un militant al apararii valorilor nationale, crede cu înversunare ca natiunea româna nu si-a încetat misiunea istorica si face tot posibilul, prin interventiile sale, sa tina treaza constiinta nationala a românilor. Pentru toate acestea, merita respectul nostru!
Domnule profesor, acum la ceas aniversar, colegii dumneavoastra va ureaza „La multi ani”!
Livia Liliana Sibisteanu,
presedinte al Societatii de Stiinte Istorice – Filiala Bacau