16 ianuarie 2025

Profesorul Gabriel Leahu, bilanț la final de mandat

La finalul activității la Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacău dori să trec în revistă câteva din preocupările noastre, din perspectiva conducătorului instituției.

Principalul nostru obiectiv a fost transformarea Casei Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacău într-o instituţie de formare continuă recunoscută pe plan naţional, pentru managementul performant, pentru climatul organizaţional oferit şi pentru finalităţile procesului de formare continuă a personalului din învăţământul preuniversitar, ca premise de îmbogăţire culturală şi educaţională a comunităţii locale şi naţionale. În urma unor analize complexe ale nevoilor de formare ale cadrelor didactice, oferta de formare a fost permanent completată și extinsă, astfel încât astăzi avem în portofoliu peste 20 de programe acreditate, de care au beneficiat mai bine de 10.000 de cadre didactice, din județ și nu numai. Aici sunt incluse și cadrele didactice din Republica Moldova, care au fost interesate de programele noastre de formare, colaborări formalizate printr-un proiect cu Primăria Bacău și un parteneriat cu Institutul de Științe ale Educației din Chișinău. Aș dori să menționez că toate programele de formare acreditate au suporturi de curs originale, care au fost bine primite de comunitatea științifică, câteva fiind publicate la edituri de prestigiu, cotate CNCSIS.



Dincolo de cifrele seci, de bilanț, se află colegii noștri care au apreciat competența, implicarea și deschiderea formatorilor și a colaboratorilor, care au reușit să facă un important transfer de cunoaștere prin activitățile de formare. Efectele pandemiei au fost ameliorate de capacitatea noastră de a ne adapta mijloacele de comunicare la noile condiții și de a oferi un sprijin solid cadrelor didactice pentru a răspunde la particularitățile și exigențele Școlii virtuale, pentru ca profesorii să-și poată însuși ”limba digitală”, cu tot ceea ce presupune aceasta (cursuri online și constituirea Centrului de asistență pentru învățarea online http://ccdbacau.ro/Centrul-de-asistenta-pentru-invatarea-online.php – care are în portofoliu numeroase tutoriale).

Pentru a deveni mai performanți în activitatea de formare, dar și pentru a sprijini toate cadrele didactice în profesionalizarea carierei, am aplicat și am reușit să implementăm o serie de proiecte proprii, colaborând cu alte instituții de formare europene, prin programe generoase (Erasmus +, Pestalozzi, SEE, Fulbright). Ultimul proiect, dezvoltat împreună cu prof.univ.dr. Kathleen MALU, William Paterson University of New Jersey, Wayne, NJ. U.S.A, specialist Fulbright, a subliniat importanța rolului mentorului și al „învățării mentorale”, mentorat pentru adaptare la organizația școlară. Nu întâmplător, suntem parteneri ai Ministerului Educației în ultimul proiect destinat profesionalizării carierei didactice prin mentorat (”PROF – „Profesionalizarea carierei didactice”), în care rolul nostru este coordonarea activităților în patru județe (Bacău, Brașov, Neamț și Vaslui). De asemenea, suntem în diverse stadii de implementare a încă două proiecte cu finanțare europeană, în parteneriat cu Ministerul Educației și cu ISJ Bacău (”InFORMA” și; „CRED”).

În continuarea activității de deschidere spre preocupările cadrelor didactice, începând cu anul 2016, Casa Corpului Didactic  ”Grigore Tabacaru” Bacău a organizat, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și cu Universitatea ”Vasile Alecsandri”, peste 30 de conferințe și simpozioane cu o tematică diversă (didactică, pedagogie, management, istorie, geografie, istorie literară, globalizare, educație civică, jurnalism versus fake news etc.), la care au fost invitate personalități marcante ale domeniului respectiv și la care au participat peste 3.000 de cadre didactice din învățământul preuniversitar. Aici trebuie menționat și Simpozionul național de istorie, ”România în 1917”, organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, la care zeci de colegi din alte județe au participat cu lucrări.

Evenimentul anual, ”Zilele școlii băcăuane”, desfășurat la începutul lunii octombrie, la care ar trebui să urmeze a V-a ediție, a cuprins conferințe, mese rotunde, lansări de carte și workshopuri și a dorit să aducă în atenția comunității educaționale preuniversitare și universitare noi direcții și perspective în domeniul științelor educației (pedagogie, didactică), dar și a științelor fundamentale (istorie, relații internaționale, geografie, filologie, informatică etc.). A fost un bun prilej de lansare publică a Ofertei de formare anuale, putând vorbi deja de o tradiție pentru noi. Interesul manifestat prin participarea colegilor la dezbateri a demonstrat nevoia unor asemenea întâlniri de prezentare a noutăților în domeniul de referință și ne-a determinat să continuăm, în pofida dificultăților logistice, ultima ediție reușind să o susținem online.

O contribuție importantă la atingerea obiectivelor instituției au avut-o Centrul pentru educație civică și American Corner, prin zecile de activități cu cadrele didactice și elevii, printre care menționăm cursurile de familiarizare cu civilizația și cultura americană, școlile de vară pe teme de educație civică, întâlnirile cu reprezentanți ai Ambasadei S.U.A. (menționăm vizita ES Adrian Zuckerman, ambasadorul S.U.A. – 17 noiembrie 2020).

O notă specială este adusă de numeroasele schimburi de experiență cu alte C.C.D-uri, de activitățile cultural – artistice, desfășurate de corul ”Ateneu”, integrat instituțional din anul 2019, de organizarea festivităților dedicate cadrelor didactice pensionare, de colaborările cu Primăria Bacău, Filarmonica ”Mihail Jora”, Teatrul ”George Bacovia”, Centrul internațional de cultură ”George Apostu”.

Trecerea succintă în revistă a preocupărilor noastre subliniază interesul permanent pentru înalta calitate şi performanță în oferta de formare continuă a personalului din învățământul preuniversitar, în serviciile educaționale, de consultanță şi dezvoltare, printr-un dialog deschis, activ, permanent cu partenerii educaționali şi sociali. Nu am fi reușit nimic din ceea ce am prezentat mai sus fără sprijinul constant și solid al colegilor din Casa Corpului Didactic și al formatorilor – al căror număr a crescut de la 6 (2016), la peste 60, în prezent. Avem multe neîmpliniri, fragilități, eșecuri – pe care vă rog sa le puneți numai pe seama conducerii, în timp ce realizările sunt ale întregii echipe.

Avem toate argumentele pentru a afirma cu tărie că în această perioadă, Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacău a devenit un centru de excelență în formarea cadrelor didactice la nivel național și considerăm ca instituția are toate atuurile pentru a se menține la acest nivel și în perioada următoare. Îi dorim succes noii echipe manageriale.

 

Profesor Gabriel Leahu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img