15 noiembrie 2024

Profesorul Crisostom Dantz, Cetățean de Onoare

Consiliul Local Buhuși i-a acordat titlul de Cetățean de Onoare profesorului Crisostom Dantz, reper național al sportului. Născut la Buhuși, în ziua de 27 ianuarie 1944, acesta a finalizat cursurile liceale în orașul natal. A absolvit Facultatea de Educație Fizică la Institutul Pedagogic Iași și I. E. F. S. București. Profesor la Liceul Buhuși, Școala Nr. 4 Buhuși, S. S. E. Bacău, a urcat toate treptele ierarhiei didactice, a fost implicat, și ca metodist, în activitatea de perfecționare a cadrelor didactice. A obținut, cu elevii pe care i-a coordonat, la competițiile de anvergură, peste 60 de locuri I, II, III. De 14 ori a obținut locul I.

Competițiile la care a participat: handbal fete, handbal băieți, baschet băieți, fotbal fete, fotbal băieți, tenis de masă, atletism, gimnastică ritmică, șah. În două rânduri, 1985 și 1988, baza sportivă a Școlii Nr. 4, pe care a amenajat-o/administrat-o împreună cu prof. Angela Dantz, a obținut locul I la competiția națională. Timp de șase ani (1983-1989), această bază sportivă a fost apreciată ca fiind cea mai bună din județul Bacău. Construirea sălilor de sport de la Școala Nr. 4 și Liceul „Ion Borcea” a avut ca suport proiecte la elaborarea/aprobarea cărora a participat și prof. Crisostom Dantz.



A fost, în perioada 1968-1994, antrenor al echipei de handbal feminin „Textila” Buhuși. A realizat cu această echipă patru promovări în divizia A (1970, 1979, 1980, 1994), locul al III-lea în divizia A (1974), locul al II-lea la Cupa F. R. H. (1976), locul al II-lea la Cupa „Congresului U.G.S.R.” (1976). Echipa „Textila” a câștigat și turnee internaționale importante de handbal desfășurate la Buhuși, Subotița (Iugoslavia), Plovdiv (Bulgaria), Halle (R.D.G.), Olomuc (Cehoslovacia). Multe dintre handbalistele pe care le-a antrenat au fost cooptate în loturile naționale de senioare, tineret și junioare. A realizat capitolul „Sport” al „Monografiei orașului Buhuși”, o radiografie inedită a acestui domeniu. A colaborat cu tehnicieni renumiți ai handbalului. Este un nume de referință în istoria handbalului românesc.

Activitatea sa a fost răsplătită cu numeroase premii/distincții. Amintim dintre acestea: ,,Placheta de argint” (1974) – Federația Română de Handbal”; „Merite pentru activitatea sportivă”(1975) – Consiliul Național pentru Educație Fizică și Sport; „Diploma de merit pentru contribuția adusă în organizarea competiției sportive naționale «Daciada»”(1982); „Diploma de excelență” (2004) – Inspectoratul Școlar al Județului Bacău; „Diploma de recunoștință” (2007) – Sindicatul Învățământ Bacău.

În una dintre recomandările care au fundamentat obținerea titlului citim: „Neîndoielnic, este cel mai important manager din istoria sportului buhușean, un reper de excepție pentru domeniul învățământului și implicarea sa civică. Profesionist, responsabil, exigent, altruist, eficient, evitând facilul și varii glasuri de sirenă, preferând mereu truda care zămislește valori în agora, lecții, antrenamente și competiții sportive, a ocolit/declinat nonșalant alte oferte ispititoare care i-ar fi adus beneficii materiale importante”. „Gestul concetățenilor mă onorează. Este nu doar gestul de prețuire a unei cariere didactice, ci și a sportului buhușean, a handbalului, mai ales”, ne-a spus prof. Crisostom Dantz.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014