4 octombrie 2024
ActualitateProfesorii trebuie să iasă cu trei ani mai devreme la pensie, fără...

Profesorii trebuie să iasă cu trei ani mai devreme la pensie, fără penalizare

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită Guvernului României modificarea Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard. Nivelul de suprasolicitare neuropsihică, precum şi cazurile medicale grave, care îi împiedică pe unii profesori să îşi desfăşoare activitatea la catedră, impun crearea unui cadru legal adecvat acestei profesii.

În sistemul educaţional românesc, explică prof. Adrian Purcaru, liderul Sindicatului Liber din Învățământ, filiala Bacău, un cadru didactic este nevoit, în acest moment, să lucreze chiar şi cu 38 de elevi la clasă, în acelaşi timp.



Acest lucru înseamnă o atenţie sporită atât la fiecare elev în parte, cât şi la propria persoană, un grad mare de responsabilitate faţă de elevi şi pregătirea acestora, un consum psihic deosebit pentru activităţile desfăşurate atât în timpul orelor, cât şi în timpul pregătirii acestora, un efort considerabil în ceea ce priveşte nu doar conduita, cât şi pregătirea profesională, dar și adaptabilitatea la fiecare elev în parte, mai ales acolo unde sunt şi cazuri speciale.

Toate acestea se traduc printr-un singur termen: epuizare. „De asemenea, sunt numeroase cazuri în care profesori care au fost diagnosticaţi cu anumite afecţiuni vor să iasă la pensie mai devreme, dar sunt nevoiţi fie să meargă în continuare la serviciu, având o stare degradată a sănătăţii, sau aleg concediu medical. Puţini sunt cei care recurg la pensionarea pe caz de boală, întrucât acest lucru înseamnă venituri umilitoare, sub limita de subzistență”, mai spune liderul SLI Bacău, prof. Adrian Purcaru.

Tocmai de aceea, Federaţia Sindicatelor Libere din Învățământ a făcut demersuri şi a solicitat premierului Mihai Tudose ca în noua Lege a pensiilor, în sistemul de educaţie să fie permisă pensionarea cadrelor didactice cu 3 ani mai devreme. Mai mult, în urma unei analize făcute la nivel național, numărul anual al dascălilor care ar putea solicita acest lucru nu va fi atât de mare încât să pună presiune pe bugetul pensiilor şi asigurărilor sociale.

„Din cauza pensiilor de mizerie, marea majoritate a cadrelor didactice solicită prelungire de activitate, inclusiv la noi, în Bacău.

Acceptarea acestei solicitări ar fi un ajutor nespus de mare mai ales pentru colegii noştri care au probleme de sănătate şi care sunt pur şi simplu umiliţi de un sistem care îi pune să aleagă între venituri din care nu se pot întreţine şi obligaţia de a-şi desfăşura activitatea în condiţii dificile”, a mai arătat liderul Purcaru.

Toate aceste solicitări vin ca urmare a faptului că în sistemul de educaţie pensia medie este în jur de 1.500 de lei, comparativ cu alte sisteme, unde pensia medie este de peste 3.000 de lei. În unele cazuri aceste pensii „speciale” au ajuns să fie mai mari decât veniturile încasate de angajaţi. S-a mai constatat că există persoane care ies la pensie la 43 de ani, cu o pensie de peste 10.000 de lei, în timp ce pe un profesor, după 43 de ani de muncă, statul român îl „recompensează” cu o pensie de 1.500 de lei, întrucât principiul de calcul este diferit faţă de cel aplicat în cazul altor bugetari.

„Considerăm că singurul principiu care trebuie să stea la baza calculului pensiilor din România trebuie să fie cel al contributivității la fondul de pensii! Dacă nu, atunci cerem pensii speciale şi pentru profesori!”
prof. Adrian Purcaru, lider SLI Bacău

1.500 lei
Aceasta este pensia medie pe care un profesor o are după 43 de ani de muncă la catedră



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img