9 ianuarie 2025

Profesorii rabufnesc / Matematicienii bacauani reclama „fuga dupa hartii”;

Salarizarea de mizerie este doar una din problemele pe care le intampina cadrele didactice din invatamantul preuniversitar romanesc in ultimii ani. La Adunarea Generala a Societatii de Stiinte Matematice din Romania – Filiala Bacau, profesorii din judet au dat glas nemultumirilor legate de ceea ce se intampla „in sistem”. Cei care cred inca in valoarea si performanta actului educativ se revolta impotriva unui fenomen nou aparut, „fuga dupa hartii”.

Profesorii bacauani au reclamat aparitia acestei isterii – „fuga dupa hartii” – care a atins pe foarte multe cadre didactice, manate de dorinta de a obtine sporuri salariale (salariu/gradatie de merit). Cel mai adesea, blindarea cu hartii (care cantaresc bine la fisa de evaluare) nu are o baza valorica solida, spun membrii SSMR Bacau. Un efect este aparitia numeroaselor lucrari (carti) de valoare indoielnica, avalansa de „activitati didactice extra-curriculare””, in care se intrec educatori, invatatori si profesori. aCriteriile pentru acordarea gradatiilor de merit si criteriile de evaluare pentru restrangerile de activitate sunt facute pentru a nu fi profesor cu adevarat. E posibil ca pentru o carte editata, la care muncesti mult, cel putin cand e vorba despre o carte serioasa, sa primesti doua puncte, tot atat cat pentru insotirea lotului la olimpiada?”, intreaba revoltat prof. Radu Ion, presedintele SSMR Bacau. „Trebuia sa particip odata la o activitate in judet. M-am dus si, de fapt, nu s-a tinut nimic. Dar toti cei care au venit acolo au primit adeverinta, pentru a le folosi la dosar. Noi nu trebuie sa promovam aceste nereguli. In invatamant sunt oameni care au vocatie”, a exemplificat presedintele SSMR Bacau, care considera ca „sistemul romanesc de invatamant este centralizat si dictatorial”. aDocumentele pe baza carora se fac evaluari sunt cam fictive”, intareste prof. Gheorghe Gandu. Cei doi profesori sustin ca inspectorii scolari incurajeaza aceasta practica. aIn loc sa se duca pe teren, sa inspecteze, sa vada cine munceste si cine nu, prefera sa numere niste hartii depuse la dosar. Or, un profesor cu multe adeverinte din acestea nu inseamna ca este si un profesor de valoare”, spune prof. Gheorghe Gandu. aNu este treaba mea sa comentez acest fapt. Exista un ordin al ministrului. Dar, daca unii au ramas fixati pe inalta performanta, se inseala amarnic. Acele fise sunt detaliate, se pune mare accent pe proiecte. Le atrag atentia ca realitatea este acum alta decat cea pe care o pastreaza ei de acum 30 de ani”, a declarat prof. Neculai Gruia, inspector scolar judetean.



Ce-i doare pe membrii SSMR

Prof. Dan Zaharia (Colegiul „Dimitrie Cantemir”) este de parere ca situatia invatamantului scapa politicului: aElevii buni sunt descurajati sa se pregateasca pentru invatamant, din cauza subfinantarii, salariile tinerilor profesori fiind descurajante”. Pascu Ion, profesor in mediul rural, s-a declarat deranjat, dupa cum reiese din procesul verbal al Adunarii Generale, de faptul ca „autoritatile locale promoveaza oameni slabi in functii de conducere care nu inteleg necesitatile invatamantului si iau decizii paguboase, sfidandu-i pe profesorii valorosi”. Acesta propune restructurarea a 40 la suta din curriculum-ul scolar. Prof. Costica Lupu este impotriva diminuarii curriculum-ului de matematica, motivand ca aeste nevoie de formarea unor elemente cognitive superioare. Lipsa unor elemente de logica creeaza dificultati ulterioare de intelegere”. In acest sens, prof. Adrian Cozma arata ca la clasele a IX-a, profil tehnic, s-a redus curriculumul la doua ore, ceea ce, in opinia sa, este insuficient. El solicita interventia Societatii pentru a se mari numarul de ore. Acesta mai cere profesorilor de matematica sa se adapteze la sfidarile societatii de consum si sa coopereze cu elevii la actul de formare a acestora. aSSMR trebuie sa se ocupe de activitatea extrascolara nu trebuie sa se implice in curriculum, care se adreseaza copiilor cu abilitati normale”, a comentat la acestea prof. Neculai Gruia, inspector de specialitate.

Unii cu munca, altii cu foloasele

Presedintele SSMR Bacau sustine ca exista in Bacau mai multe cazuri in care unii profesori au primit nemeritat recompensa pentru rezultatele obtinute de elevi la olimpiadele nationale. Un exemplu ar fi prof. Petrica Asiminoaei, a carui munca a adus arecunoastere” nemeritata unei alte profesoare. Una din fostele sale eleve, P.A., in prezent eleva in clasa a VIII-a la Scoala aAl.I.Cuza”, pe care a pregatit-o la matematica si care a obtinut rezultate la Olimpiada Nationala de la Bistrita in 2005, a facut o declaratie scrisa cum ca meritele apartin exclusiv lui si nu profesoarei de la clasa. aPe formularul tip, eleva a trecut numele profesorului cu care s-a pregatit. Pe baza acestei hartii, a fost premiat un profesor sau altul. Adrian Zahariuc a trecut trei si au fost premiati trei. Daca a fost premiata profesoara de la clasa, inseamna ca fetita asta a trecut”, a declarat prof. Neculai Gruia, inspector de specialitate. Chestiunea este ca eleva nu-si mai aminteste pe cine a trecut sau daca a trecut pe cineva, dar sustine in continuare ca singurul care ar fi avut dreptul sa fie premiat pentru rezultatele sale este prof. Petru Asiminoaei. Tanarul profesor, impreuna cu alte cadre didactice revoltate de neregulile care se petrec in sistem, intentioneaza sa mearga cu reclamatii la Primarie. Petrica Asiminoaei sustine ca unele nereguli din Scoala „Al. I. Cuza”, inclusiv „restrangerea” sa „abuziva”, nu sunt straine de Inspectoratul Scolar Judetean care nu numai ca nu ia masuri dar incurajeaza cercurile de interese. aPostul domnului Asiminoaei a fost restrans pentru ca dumnealui era cel mai tanar. Eu nu am nicio vina ca dumnealui se simte nedreptatit”, spune inspectorul scolar judetean Neculai Gruia. Tanarul profesor Petrica Asiminoaei este convins ca ne confruntam cu un fenomen, ale carui efecte negative se vad in rezultatele elevilor. „O dovada ca valoarea este tot mai putin promovata, ca nu se pastreaza profesorii valorosi, sunt si rezultatele la olimpiade. Din ce in ce mai putini elevi ajung in lotul judetului. Mie nu mi-e de premiile astea in bani, ci recunoasterea oficiala ma intereseaza”.

Matematicienii cer desfiintarea Testelor Nationale

O parte dintre profesorii prezenti la Adunarea Generala au spus ca SSMR ar trebui sa se lupte pentru desfiintarea Testelor Nationale. „De ce sa se dea daca sunt obligatorii 10 clase, a remarcat prof. Radu Ion. Acesta este de parere ca banii aruncati pe organizarea testarilor ar putea fi folositi la reconstruirea unor scoli daramate. Ideea a fost subliniata si de inspectorul scolar Neculai Terente, care a motivat ca acestea ar fi „inutile in interiorul perioadei de invatamant obligatoriu”. „Banii irositi pot fi folositi pentru dotarea scolilor cu tehnica moderna. Liceele isi pot alege si singure viitorii elevi”, este de parere inspectorul scolar.Scris de Laura HUIBAN



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img