Municipiul Bacău face un pas semnificativ către modernizarea sistemului educațional prin implementarea unui proiect inovator care implică utilizarea Inteligenței Artificiale (IA) pentru crearea de lecții interactive. Primăria Bacău a achiziționat licențe pentru editorul de conținut educațional interactiv LIVRESQ, dezvoltat de compania românească ASCENDIA, permițând tuturor profesorilor din oraș să utilizeze tehnologii de ultimă oră pentru a crea resurse educaționale digitale.
Prin intermediul acestui proiect, resursele create vor fi disponibile pe toate dispozitivele educaționale din școli, atât cele existente cât și cele nou achiziționate în cadrul proiectelor finanțate de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în beneficiul elevilor.
Editorul LIVRESQ vine cu mai multe puncte cheie care vor aduce beneficii reale școlilor din Bacău:
- Biblioteca cu peste 6100 de lecții publice: Oferă acces la o gamă largă de resurse educaționale, dintre care peste 1600 sunt disponibile pentru adaptare și utilizare.
- Editor de resurse educaționale cu ajutorul Inteligenței Artificiale: Facilitează crearea de resurse educaționale deschise (RED-uri), simplificând dezvoltarea conținutului educațional interactiv și adaptat.
- Posibilitatea de a partaja sursele lecțiilor: Permite colaborarea între profesori, îmbunătățind calitatea materialelor educaționale prin schimbul de bune practici și resurse.
- Acces ușor la 575 de lecții omologate de Ministerul Educației și 424 de lecții realizate în proiectul CRED: Reprezintă exemple de bune practici și materiale de înaltă calitate, aprobate la nivel național.
Elevii, fiind nativi digitali, vor avea acces la tehnologie și resurse educaționale digitale interactive, create cu ajutorul cadrelor didactice, accesibile pe dispozitivele preferate de generațiile actuale – tablete, telefoane, laptopuri, PC-uri și table interactive.
„Suntem mândri să anunțăm finalizarea acestui proiect care va transforma modul în care se desfășoară procesul educațional în școlile din Bacău. Programele de finanțare susținute cu bani de la bugetul local și PNRR, ne-au permis să aducem tehnologia de vârf în sălile de clasă, oferindu-le elevilor și profesorilor resurse moderne și eficiente pentru un învățământ de calitate. Acesta este doar un prim pas către o educație digitalizată, adaptată nevoilor secolului XXI. Ne dorim ca fiecare profesor și fiecare elev din Bacău să aibă acces la cele mai bune instrumente educaționale disponibile, iar acest proiect este o dovadă clară a angajamentului nostru de a investi în viitorul copiilor noștri. Digitalizarea educației nu este doar o necesitate, ci și o oportunitate de a crea un mediu de învățare mai atractiv și mai eficient,” a declarat Lucian Stanciu Viziteu, primarul municipiului Bacău.