O echipa de profesori de la Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau a participat, in Turcia, în perioada 1-7 decembrie, la reuniunea de organizare a Proiectului „Career Planning for Teenagers”, proiect cu finantare europeana obtinut în cadrul Programului „Erasmus Plus”, Actiunea-cheie 2: Parteneriate strategice în domeniul scolar.
Acesta presupune dezvoltarea unui parteneriat strategic pe probleme de integrare pe piata muncii, prin orientarea tinerilor în cariera, vizând domenii precum Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor si Educatia Antreprenoriala. Vizita de la Istanbul a avut ca scop întâlnirea celor 4 parteneri care si-au prezentat scolile, regiunile si tara de provenienta. CN „Vasile Alecsandri” a fost reprezentat de echipa manageriala, prof. Calin Boamba si prof. Loredana Ghelasa, de coordonatorul proiectului, prof. Mariana Andone, si de alti doi membri ai echipei, prof. Irina Negrea si inginer de sistem Ingrid Armasu.
În urma prezentarilor, profesorii care au reprezentat colegiul nostru au vizitat institutia-gazda, au asistat la unele lectii si au discutat cu elevii, care i-au primit cu multa caldura si o oarecare curiozitate. Au fost serviti cu mâncaruri traditionale pregatite de familiile elevilor (sarma, borek, kek, tatli), precum si cu un desert specific turcesc, pe care însusi directorul scolii îl pregateste pentru elevi o data pe an, în a zecea zi a postului Muharrem (luna lui Allah, sarbatoare sfânta pentru musulmanii Alevi, una din cele patru ramuri ale religiei islamice). Au fost discutate si relatiile socio-economice ale tarilor partenere si domeniile de activitate, unde cadrele didactice au fost gazduite de Directorul Educatiei Nationale din Sultangazi, Ibrahim Demir, la sediul directoratului. Desi umbrita de vremea ploioasa, splendoarea si fascinatia Istanbulului s-au remarcat în cadrul vizitelor si la diferite obiective turistice.
„Cele patru zile de activitati ne-au oferit ocazia sa cunoastem cultura, civilizatia si specificul Turciei, viata de dincolo de ambele maluri ale Bosforului si paleta de culori specifica acestei capitale cosmopolite. Am revenit pastrând în suflet ritmurile halayului, mireasma de cafea turceasca si gustul Asure care ne-au desfatat simturile si ne-au cucerit pentru totdeauna.”
prof. Mariana Andone, coordonatorul proiectului
Urmatoarea mobilitate va avea loc în tara noastra si va fi gazduita de Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau în luna martie a anului viitor, având drept oaspeti câte zece reprezentanti din fiecare institutie-partenera.
Alexandra Tudor, clasa a XI-a J
1. Coordonatorul este Sair Abay Konanbay Anadolu Lisesi din Istanbul, liceu situat în Districtul Gazi, inaugurat în 1995. Districtul Gazi este o zona relaltiv saraca a Istanbulului, iar cei 975 de elevi ai scolii provin de cele mai multe ori din familii de imigranti din Anatolia. Printre obiectele studiate se numara limba turca, matematica, limba engleza, limba germana, istoria, geografia, muzica, fizica, biologia, filosofia si etica, precum si educatia fizica.
2. Portugalia – Institutul Politehnic din Santarem (IPS) este situat în aproprierea capitalei portugheze. Deschis în 1985, institutul este împartit în 6 departamente principale: Tehnologia educatiei, Educatie si Curricula, Matematica si Stiinte, Stiinte sociale, Limbi si Literaturi, Arte vizuale si Motricitate umana. Oferta educationala vizeaza domeniul educatiei, comunicare multimedia, arte vizuale, studii de master în domeniul pedagogiei si didacticii, cursuri postuniversitare si cursuri de perfectionare.
3. Slovacia – Spojena Skola este situat în centrul capitalei slovace si este un liceu cu profil vocational. Elevii sunt antrenati în organizarea si administrarea unor companii de exercitiu având ca obiect de activitate vânzarea produselor confectionate în atelierele proprii, în functie de specializare – tesaturi, decoratiuni, produse confectionate din lemn, ceramica sau accesorii vestimentare.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.