O delegatie formata din 10 profesori (reprezentanti ai Ministerului Educatiei, profesori universitari, directori si profesori din colegiile in care se studiaza limba chineza) a realizat un interesant schimb de experienta cu profesori din invatamântul universitar si preuniversitar chinez din Beijing si Xi’an. Toate ca urmare a unei invitatii venite din partea Institutului Confucius din Beijing. Din delegatie au facut parte si profesori de la Colegiul National „Ferdinand I” Bacau, respectiv prof. Mirela Berza, director, si profesorul de limba engleza Adriana Ionescu Ambrosie.
„Scolile vizitate, din sistemul public sau privat, au elevi cu rezultate remarcabile, atât in China, cât si international. Autoritatile, elevii si parintii privesc educatia intr-un mod foarte serios, ca singura sansa la o viata prospera si de calitate. Numarul elevilor dintr-o clasa din mediul urban este in medie de 60 , dotarile sunt moderne, invatamântul este obligatoriu si gratuit pâna in clasa a IX-a, dupa care studiile liceale si universitare sunt cu taxa pentru toti elevii si studentii”, ne-a declarat prof. Mirela Berza, rememorând zilele petrecute in China. In Beijing, mai spun profesorii bacauani care au facut parte din delegatie, au fost intâlniti si studenti români care urmau diverse mastere si care erau incântati de oportunitatile oferite si de cultura chineza.
Limba chineza se studiaza acum si in Colegiul National „Ferdinand I” Bacau. Asta ca urmare a faptului ca, inca din 2004, Institutul Confucius din Beijing a sustinut infiintarea claselor de predare a limbii chineze peste tot in lume. Asa se face ca, prin infiintarea unei filiale a Institutului Confucius si in cadrul Universitatii Bucuresti, din 2014 si Colegiul National „Ferdinand I” a accesat acest proiect. Aici, limba chineza este predata de prof. Ruihong Cao, timp de 18 ore pe saptamâna, atât elevilor, cât si profesorilor care au dorit sa invete aceasta limba.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.