8 ianuarie 2025

Profesori bacauani instruiti pe bani europeni

Unii profesori au profitat din plin de liberul din vacanta de vara. Au aplicat la Agentia Nationala de Programe Comunitare si au primit finantari europene pentru diferite specializari peste hotare. S-au instruit in diferite centre universitare prin cursuri care au durat intre 7 si 10 zile.

Carmen Gârlea Carmen, Cristina Enache, Crisalinda Nona Irimia, Radu Gabriela Narcisa sunt doar patru profesori care au participat la cursul „Action Methods Improving Motivation and Quality in Learning Environments”, alaturi de prof. Dorel Nistor (cursul „Metode educationale inovative utilizate in scoala”), care si-au dobândit noi abilitati de lucru cu elevii, au invatat metode moderne de predare utilizate pentru eficientizarea abilitatii de comunicare si de invatare a elevilor si au aplicat in contexte concrete metode activ – participative care pot fi utilizate in activitatile formale si non-formale in vederea imbunatatirii motivatiei celor care invata.



In plus au obtinut materiale care le vor fi utile in procesul de predare si au pus bazele unor noi parteneriate intre scolile pe care le reprezenta si alte scoli din Europa. Noile metode de predare exersate la aceste cursuri vor fi aplicate la orele de la clasa si vor contribui la imbunatatirea calitatii educatiei scolare din scolile bacauane.

Colegiul “Karpen”, coordonator intr-un proiect european

În perioada vacantei de vara a avut loc la Kraslava, în Letonia, cea de-a patra reuniune din cadrul parteneriatului scolar Comenius, proiectul european „The fairytale of the European golden future” care se deruleaza pâna in 2014, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul de învatare pe tot parcursul vietii.

Partenerii acestui program sunt licee din România, Polonia, Lituania, Letonia, Portugalia, Grecia, Slovenia, Turcia si Bulgaria. Colegiul Tehnic de Comunicatii „N.V.Karpen”, coordonator al acestui proiect, a fost reprezentat la aceasta reuniune de catre 4 elevi din clasele a X-a: Mitrofan Otilia, Dârlea Florina, Iancu Gabriel, Solomon Mihaela si profesorii: Stamatachi Anca, Lariona Maria, Marcoci Andreea.

Motivarea adultilor din perspectiva europeana

Si prof. Ana Maria Andrioaie, director adjunct al Colegiului „Mihai Eminescu” a participat la mobilitatea de formare continua Grundtvig cu titlul “Metode de motivare pentru participarea si persistenta a adultilor in invatarea pe tot parcursul vietii – strategii si sfaturi practice) in Viena, Austria. Valoarea totala a grantului european obtinut a fost de 1.800 de euro. „Programul de lucru s-a concentrat asupra experimentarii unor metode inovatoare de motivare a adultilor spre invatare continua, lucrul pe grupe, citirea dirijata a unui text literar, vizionarea dirijata a unei secvente de film, reprezentarea grafica a conceptelor de comunitate de invatare si mediu de invatare, abordarea biografica”, a spus profesorul bursier.

Alaturi de cei 10 participanti din Belgia, Finlanda, Irlanda, Letonia, România si Turcia a descoperit cu bucurie cultura austriaca, specifica celor care sunt supranumiti drept „nemtii in varianta imbunatatita” si a fost impresionata, de asemenea, de traditia lor in ceea ce priveste invatarea in comunitate.

Profesor bacauan la CLA

Pentru profesorii de limba franceza, Besançon, oras situat pe râul Doubs (in vechea galica insemna negru), este cunoscut datorita CLA, Centrului de Lingvistica Aplicata. Aici in fiecare an, mii de stagiari vin pentru perfectionare, centrul fiind cunoscut pe toate continentele. Printre stagiarii din acest an s-a numarat si prof. Cristian Popa, de la Scoala „Ion Creanga” Bacau, alaturi de alti 8 colegi profesori români.

„Programul din cele doua saptamâni de stagiu a fost extrem de dens. In cadrul a 3 module desfasurate pe parcursul intregii zile am invatat tehnici noi care favorizeaza invatarea si evaluarea, am lucrat si am creat exercitii pentru tabla interactiva, am discutat despre cultura si societatea franceza de astazi. Sfârsitul zilei de instruire se termina cu un forum pe diferite teme de interes pedagogic iar seara continua cu activitati culturale, artistice sau sportive”, ne-a declarat prof. Popa. Centru CLA i-a oferit ocazia de a cunoaste oameni de pe intreg mapamondul si de a comunica cu ei despre interculturalitate, convivialitate, tehnici moderne de predare, calitate si profesionalism.

Experiente educationale noi in Tara Galilor

Si colega sa, prof. Daniela Petrescu, de la aceeasi Scoala Gimnaziala „Ion Creanga” a beneficiat de o sustinere financiara europeana, dar la Cardiff, in Tara Galilor pe cursul „Language and Practical Methodology: Creativity in the Classroom – 1 Week Course for European Teachers of English at Primary Level”. „Participarea mea la acest curs a fost posibila urmare a grantului Comenius de 1.800 de euro. Un curs interesant si bine structurat.

Atelierele de lucru realizate, materialele prezentate, discutiile cu formatorii, cu colegii din alte tari si cu localnicii, vizitele la diferite muzee din Cardiff, Bath si Caerphilly s-au constituit in autentice experiente de invatare, au dat nattere unor noi prietenii ce au creat premisele conceperii unor proiecte comune, carora sper sa le dau viata in viitor”, a marturisit si profesorul Petrescu.

Primul worshop al cursului a fost dedicat cunoasterii si exersarii unor noi tehnici de captare a atentiei la elevi, iar pe alta sesiune de lucru a invatat strategii de implicare a elevilor in realizarea de povestiri. Interesanta i s-a parut si sesiunea despre predarea gramaticii prin metode atractive, preponderent prin joc si concurs, dar a fost atrasa si de discuţiile despre viata actuala a copiilor in Tara Galilor, care, in mare parte, este asemanatoare cu a altor copii din tarile Europei continentale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img