14 noiembrie 2024

Profesionişti şi naivi pe simezele băcăuane

După vernisajul expoziţiei de artă „Maeştrii artei interbelice”, care se bucură în continuare de mare succes, la Muzeul de Artă din Bacău a fost deschisă o nouă expoziţie, cu lucrări ale artiştilor participanţi la Tabăra de Creaţie de la Tescani, aflată la a 41-a ediţie.

Organizată de Muzeul Naţional „George Enescu” Bucureşti, Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu” Tescani, anul acesta, în tabără au fost invitaţi artiştii Mihai Sârbulescu, Tudor Marinescu (Bucureşti), Ilie Boca, Cristina Ciobanu, Ion Mihalache, Dionis Puşcuţă şi Ovidiu Ungureanu (Bacău).



La vernisajul de joi, de la ora 14.00, au fost prezenţi pictorii Ilie Boca (iniţiatorul, în 1976, a taberei de la Tescani), Gabriela Ilaş, muzeograf la Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu” Tescani, Dionis Puşcuţă (şef secţie artă a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”), artistul fotograf Ovidiu Ungureanu şi elevi de la Colegiul Naţional „George Apostu”.

„Tabără – tradiţie, Tescaniul continuă drumul, călătoria începută acum peste 40 de ani, îmbogăţită an de an cu noi manifestări, de la muzică clasică, tabere pentru elevi, până la ceea ce înseamnă întâlnirea dintre generaţii, care dă farmec şi valoare întâmplărilor artistice de la Tescaniul lui George Enescu. Numitorul comun este arta, indiferent de «nota» sau «culoarea» folosite, mai ales că anul acesta, ca urmare a unei fericite colaborări dintre muzeul nostru şi Muzeul de Artă, dintre
Asociaţia «Conştiinţa Europeană» şi Chromatique Foto Studio – Ovidiu Ungureanu, trecem de la pictură la sculptură, în Tabăra de la Stănişeşti, satul unde s-a născut George Apostu, artistul care, cu talentul lui, a dus faima României pe toate continentele lumii”, a spus, la vernisaj Gabriela Ilaş.

A urmat prezentarea filmului „Sufletul din daltă”, realizat de Asociaţia „Conştiinţa europeană” şi Ovidiu Ungureanu, după un scenariu de Emilian Berceanu, preşedintele asociaţiei, în care personajul principal este sculptorul George Apostu, născut la Stănişeşti, acolo unde, de mai mulţi ani, se organizează o tabără de creaţie „Prietenii lui George Apostu”, cu participarea unor mari artişti, drept omagiu adus marelui sculptor.

„Filmul a fost realizat cu sprijinul financiar al Consiliul Judeţean şi se constituie ca un manifest pentru păstrarea şi promovarea valorilor noastre culturale, artistice. Este un film despre credinţă, dragoste de ţară, iubire pentru artă, despre tradiţii şi continuitate”, a declarat Emilian Berceanu.

La prezentarea filmului a fost prezent şi Dinu Apostu, nepotul sculptorului George Apostu, custodele Casei Memoriale de la Stănişeşti. „Cu acest film s-a trecut de la stadiul declarativ la acţiune concretă, este ceea ce a făcut acum Asociaţia «Conştiinţa Europeană», pentru care îi mulţumesc”, a spus şi Dinu Apostu.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014