Au fost foarte multe situații în viață când, pentru unii oameni, un hobby le-a schimbat viața și putem spune că a ajuns să fie un destin. Astăzi vorbim despre Mihaela Gheorgheș, fostă dansatoare sportivă de performanță, care a ajuns profesoară de dans. Și nu orice profesoară de dans, ci o profesoară care a ajuns să aibă succes pregătind persoane cu sindrom Down.
Mihaela Gheorgheș a început dansul când era în clasa I-a. Chiar dacă la un moment dat a rămas fără partener, nu s-a lăsat. Așa că vreo trei ani a dansat singură, iar pe vremea aceea nu existau competiții de fete solo. A muncit foarte mult iar acest lucru i-a adus și rezultatele, de foarte multe ori reușind clasarea pe podiumul unor competiții naționale de prestigiu.
Chiar dacă încă era destul de fragedă, fiind elevă în clasa a-X-a, datorită fatului că era foarte dedicată, a primit din partea antrenorilor ei încredere și i-au oferit ocazia de a preda copiilor dans. Anii au trecut și l-a cunoscut pe Ionuț Gheorgheș care urma să îi devină soț. Prin 2010, Ionuț fiind cu muzica iar Mihaela cu dansurile, s-au hotărât să deschidă un club axat pe aceste două activități.
Așa a luat ființă ArtisDaio, un club care astăzi mai funcționează doar cu activitatea de muzică. Între timp, Mihaela Gheorgheș a ieșit la rampă, reușind să se facă remarcată și remarcabilă cu câteva numere de dans aduse în scenă de persoane cu sistem Down. Despre această „aventură”, am lăsat-o chiar pe Mihaela să ne povestească:
„Ei sunt frumoși prin felul lor de a fi. Prima dată am întâlnit un băiat care avea sistem Down și care participa la un concurs de Miss și Mister Down la Cluj. Și avea nevoie de un moment artistic, să cânte, să danseze, să facă ceva. Și a venit mămica lui cu el la mine că voia să facă un dans țigănesc, că lui îi plăcea. Așa am început, pentru că apoi a mai venit un copil care participa la alt festival, și apoi a venit o întreagă grupă de la un centru destinat acestor gen de copii.”
Toată povestea a început prin martie 2019 și continuă cu succes și în ziua de astăzi. Mihaela spune că nu e greu să lucrezi cu ei. „Sunt copii foarte buni. Mă rog, eu le spun copii chiar dacă unii sunt adulți. Cel mai mic are 12 ani și am avut și chiar peste 40 de ani. Dar majoritatea au cam 25-30 de ani”, a explicat profa de dans, care a precizat că nu e greu pentru că îi place.
„Ei se bucură. Le place cu adevărat. Nu se prefac”, a mai explicat Mihaela Gheorgheș. Numai că munca cu ei nu a rămas doar la școală ci a fost dusă pe scenă în cazul unor spectacole și festivaluri și nu puțini au fost cei care au remarcat reprezentațiile lor. Cu toate acestea Mihaela spune că nu a simțit în mod extraordinar un feedback din partea publicului. „Eu zic că oamenii care nu prea interacționează cu astfel de persoane și stau puțin deoparte, pentru că nu știu cum să se comporte cu ei. Sau poate că le e teamă. Chiar nu știu ce să zic.
Dar ei chiar sunt niște persoane deosebite care chiar merită”, a mai explicat profa de dans. Între persoanele cu sindrom Down mai sunt unii care nu vorbesc sau vorbesc prea puțin cee ce pare a fi o mare provocare să lucrezi cu ei. Mihaela este foarte înțelegătoare și calmă și a găsit o formulă care se pliază perfect pe situație. Astfel că, atunci când le predă, dacă nu cumva e cam mult spus predă, se folosește de imitație și numărătoare, cea mai eficientă metodă fiind repetatul după ea.
Adică Mihaela face mișcările iar copiii o imită. Și uite așa, o parte din persoanele cu sistem Down din Bacău au reușit să stârnească admirația publicului băcăun atunci când au fost pe scenă, numărul participărilr nefiind cel mai important. Doar faptul că ei au urcat pe scenă și că au strâns ropote de aplauze a contat cel mai mult. Despre Mihaela Gheorgheș se mai poate spune că nu ar fi fost chiar la prima experiență de acest fel, ea pregătind cu ani în urmă și o pereche de dansatori în scaun rulant, acești dansând în gala unei asociații de profil din Bacău.
„La început e puțin mai dificil, pentru că nu am mai făcut așa ceva și nu știi cum reacționează”, a mai spus Mihaela care ne-a dezvăluit și puțin din planurile de viitor. Astfel, va continua proiectul pe dans cu persoanele cu sistem Down chiar dacă ea este în continuare în concediu postnatal. Apoi va încerca să redeschidă o nouă sală de dans.
Cât despre drumul în viața profesională a Mihaelei Gheorgheș…
A făcut școala generală la „Domnița Maria”, liceul la „Pedagogic” iar facultatea la „Kineto” și la „Educație Fizică și Sport” în Bacău. Două deodată! Așa că dintre … toate, Mihaela a ales până acum să facă dans. Și o face foarte bine aducând bucurie și emoție în rândul elevilor ei și nu numai.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.