3 ianuarie 2025

Prof. univ. dr. Ioan-Viorel Rați a plecat să ducă mere de aur în Rai

O veste cumplită ne-a împovărat sufletele chiar la sfârșitul săptămânii trecute: excepționalul pomicultor prof. univ. dr. Ioan-Viorel Rați a plecat la Domnul, după doar 70 de ani de viață pământeană! De cum am aflat m-am gândit că duce cu el, în mod sigur, merele de aur pe care le-a slujit și le-a obținut cu dăruire o viață întreagă, în calitate de ilustru pomicultor, doctor în agronomie pentru „Cercetări privind sortimentul de măr în Podișul Central al Moldovei”. Ioan-Viorel Rați era un erudit în știința horticulturii, originar din Sângeorzul Nou (comuna Lechința) a colțului de rai pomicol care este județul Bistrița-Năsăud.

 



Când începea să vorbească despre pomicultură, despre oricare soi de pom, nu doar că nu se mai oprea, dar nici tu, ascultătorul, nu te îndurai să-l oprești. Odată, mi-a vorbit despre soiurile de nuc numai mie timp de vreo două ore și n-am mai scos un cuvânt!

Era un bărbat șarmant, deborda inteligență și pasiune profesională, erau uimitor – motive pentru care chiar am fost „gelos” pe studenții care, în ultimii ani, puteau să-i asculte prelegerile despre Fiziologia Plantelor, Ecofiziologie, Fitopatologie, Agricultură Ecologică, Bazele Științei Solului, Combaterea biologică a dăunătorilor și Bazele Agriculturii, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, al cărei prorector a fost o perioadă. M-am consolat, însă, pentru că și eu aflasem de la el multe, foarte multe despre cultura cireșelor, a merelor, al prunelor, a cătinei etc., la diverse reuniuni sau chiar întâlniri personale pe care le-am avut din anii ’90 încoace. Iar una dintre „lecțiile„ la care am asistat a fost tocmai despre miraculoasa cătină, cultură de care chiar am simțit că era îndrăgostit.

A fost un erudit în domeniul profesional și științific pe care și l-a ales în viață și pentru care s-a pregătit, academic, la Facultatea de Horticultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (acum Universitatea Științelor Vieții) din Iași, după studii tot de horticultură la un liceu agricol din Bistrița.

După studii „și-a găsit Bacăul”, cum se spune, de unde nu a mai plecat și unde s-a remarcat, între altele, la cunoscuta Stațiune Pomicolă (ulterior Societatea Fructex), pe care a manageriat-o și unde avea peste 700 de soiuri de măr, dar și și o colecție de germoplasmă de 231 de tipuri de cătină albă, adică tot ceea ce a produs natura pe teritoriul Munților Carpați de la noi. Avea și titlul de cercetător științific.

A scris numeroase cărți și studii de specialitate, a fost premiat de mai multe ori și în țară și în străinătate pentru știința sa, dar a avut și alte ambiții în domenii de business și chiar în comunitate, în organizații precum Lions Clubs International. Și a avut numeroase invenții brevetate pentru culturile de măr și de cătină.

Profesorul universitar Ioan-Viorel Rați era considerat și fiu al satului Cristur-Șieu din comuna bistrițeană Șieu-Odorhei. În anul 2021, acolo a primit, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului „Crucea Transilvană”, în semn de recunoștință și mulțumire pentru sprijinul acordat Parohiei Ortodoxe Cristur-Șieu, unde a construit un altar de vară în amintirea mamei sale. Îi plăcea să spună mereu că este bistrițean și nu voi uita niciodată excepționalele „Sărbători ale cireșelor” organizate în câteva ediții, dar nici ocaziile în care își etala plăcerea de a cânta minunate colinde transilvane de Crăciun.

Era convins că mărul este un dar divin pentru români, iar în anul 2000 de la Fructex a fost recoltat chiar un măr uriaș, demn de Cartea Recordurilor, care cântarea nu mai puțin de 840 de grame. Mărul era un soi nou, obținut în urma unui experiment prin care s-a urmărit crearea unei linii de măr hibrid, cu rezistență genetică sporită și cu intrare rapidă pe rod.

Acesta cred că este mărul de aur pe care Ioan-Viorel Rați îl va pune acum pe Masa Domnului, în Raiul Horticultorilor.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Citiți un documentar realizat de Deșteptarea despre profesorul Ioan-Viorel Rați:

Profesorul universitar dr. ing. Ioan Viorel Rați: „Mărul, Dumnezeu ni l-a dat!” 

Locul unde se experimentează cultura de măr și cătină



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img