9 noiembrie 2024

Produsele alimentare vor avea etichete noi, scrise cu litere mai mari

Din aceasta luna, retailerii si producatorii locali vor fi obligati sa afiseze pe produsele alimentare etichete noi, care sa contina informatii in plus fata de variantele vechi.

Obligativitatea a fost impusa de Regulamentul (UE) nr.1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare si a inceput sa se aplice de sâmbata, 13 decembrie. Potrivit noilor reguli, vom putea citi etichetele cu usurinta, fara a mai fi nevoie de ochelari, vom distinge usor tara de origine a produselor sau valoarea energetica a alimentelor.



Regulamentul va fi aplicat treptat, devenind integral obligatoriu din 2016, ceea ce inseamna ca produsele care nu sunt conforme cu cerintele regulamentului pot fi comercializate pâna la epuizarea stocurilor. Potrivit noilor reguli, literele de pe etichete vor avea cel putin 1,2 mm, în cazul ambalajelor mari, si 0,9 mm la cele mici.

Astfel, vor disparea situatiile in care etichetele sunt scrise cu litere minuscule sau in care mai multe etichete sunt lipite una peste alta. In plus, pe ambalaje vor mai fi trecute si ingredientele de la care consumatorii pot face alergii, lista europeana cuprinzând 14 produse sau substante care cauzeaza alergii sau intolerante – cereale care contin gluten, telina, crustacee, oua, peste, nuci, lupin, lapte, moluste, mustar, arahide, soia, seminte de susan, dar si dioxid de sulf si sulfiti.

„Consider ca acest detaliu, al avertizarii privind alergenii, este cel mai important, in conditiile in care, se stie, exista foarte multi consumatori, dar mai ales copii, care au diferite intolerante la acesti produsi alergeni. Prin urmare, corect si moral este ca ei sa cunoasca acest detaliu, inainte de a cumpara un produs.”
Alin Nastasa, seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bacau

Pe etichete vor fi introdusi si alti termeni noi care vor furniza informatii suplimentare despre anumite caracteristici sau despre compozitia produsului, de exemplu „peste format”. In plus, consumatorii vor putea afla de pe etichetele produselor si informatii despre continutul în energie si în nutrientii principali, raportati la consumul de referinta. Este de asteptat ca, in acest context, al schimbarii etichetelor, producatorii sa procedeze la scumpirea alimentelor, masura care, din pacate, va fi suportata tot de consumatorii finali.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014