-certificatul de producator, utilizat in prezent, este inlocuit cu un atestat de producator – 40 la suta din tarabele din piete sunt asigurate adevaratilor agricultori
De la 1 mai, producatorii agricoli isi valorifica productiile in piete dupa reguli noi. Astfel, potrivit Legii nr. 145/2014, fermierii pot ajunge in piete cu marfa din productia proprie numai daca detin un atestat de producator eliberat de catre primaria din zona unde isi are terenul. Astfel, certificatul de producator, utilizat in prezent, este inlocuit cu un atestat de producator.
Noul document este valabil un an calendaristic de la data emiterii si este vizat semestrial, prin aplicarea stampilei si a semnaturii primarului comunei, orasului, municipiului, dupa caz. Atestatul se elibereaza in termen de 5 zile lucratoare de la data solicitarii, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/ patronale/ sindicate din agricultura, constituite potrivit legii, organizate la nivel local si judetean si inregistrate la primariile comunelor, oraselor, municipiilor.
„In urma aparitiei Legii 145/2014, pentru autoritatile administratiei publice la care nu s-a inregistrat nicio structura asociativa, avizele pentru certificatele de producator se vor acorda de entitatile mandatate de Ministerul Agriculturii sau de Consiliul Judetean. In judetul Bacau, acestea sunt Directia pentru Agricultura si Camera Agricola”, a declarat Cristinel Nita, directorul Directiei Agricole Bacau. Astfel, Directiei Agricole Bacau i s-au repartizat 23 de UAT-uri din tot judetul, iar Camerei Agricole diferenta de 70 de comune.
Verificari, la fata locului
Atestatul de producator se elibereaza, la cerere, persoanelor fizice, dupa ce autoritatile verifica, atât pe baza datelor din registrul agricol, cât si pe baza celor din teren, daca exista suprafetele de teren, respectiv efectivele de animale pentru care se solicita eliberarea atestatului de producator. Deja, specialistii Camerelor Agricole si ai Directiei Agricole Bacau au inceput deplasarile in comune pentru a verifica la fata locului realitatea culturilor si a efectivelor de animale declarate de tarani la primarii.
„Acum, de exemplu, avem misiunea de a merge in judet, in speta, in comuna Letea Veche, pentru a-i verifica in registrul agricol pe fermierii care au depus cereri pentru primirea avizului de producator agricol. Dupa aceea ne deplasam la fiecare proprietate in scopul verificarii faptice a datelor privind culturile si numarul de animale”, a explicat consultantul agricol Florin Acatrinei, de la Camera Agricola Bacau.
Certificatele de producator vechi mai pot fi folosite pâna la expirarea vizei aplicate pe acestea, dar nu mai târziu de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a noilor documente de producator.
E bine si nu prea
Fermierii primesc cu un entuziasm relativ aceste noutati, in conditiile in care stiu ca, potrivit reglemetarilor, le vor fi asigurate locurile in piete pe cel putin 40 la suta din spatiile de vânzare. „Mi se pare mult mai corect sa vina in piata la vânzare cei care muncesc pamântul. Eu am cam 4.000 de metri patrati de teren pe care cultiv, in general, legume si le vând in Piata centrala din Bacau”, spune Marina Ababei, de 37 de ani, din Letea Veche.
Potrivit legii, atestatul va cuprinde numele si prenumele producatorului agricol, precum si denumirea produselor si suprafata de teren exploatata, respectiv efectivele de animale, care sunt inregistrate in registrul agricol organizat de autoritatile administratiei publice locale pe a caror raza se afla terenul/ferma/gospodaria. Agricultorii care detin un atestat de producator vor putea sa vânda produsele din gospodarie fie in piata, fie altor comercianti.
Pentru aceasta, taranii trebuie sa le elibereze cumparatorilor niste documente asimilabile unor chitante, incluse in Carnetul de comercializare a produselor. Prima fila din acest carnet va include date privind identitatea producatorului agricol ca titular si, dupa caz, a sotului/sotiei, rudelor/afinilor de gradul I.
In plus, vor exista si informatii legate de suprafetele cultivate si structurile corespunzatoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, vita-de-vie pentru struguri de vin/struguri de masa, alte culturi, respectiv pe specii de animale, care sa reflecte productiile estimate a fi destinate comercializarii.
Aceasta fila va fi semnata de primar si va ramâne nedetasabila. „Cred ca, pentru noi, taranii, e bine cu noile reguli, doar ca va fi o problema, seara, când plec acasa de la piata, si va trebui sa cântaresc marfa pe care n-am reusit sa o vând. E o munca in plus pentru noi, pentru ca mai pierdem timp sa verificam si stocurile, sa le trambalam si tot asa. Dar, o vom face si pe asta”, a declarat Vasile Bârdan, un alt fermier, din satul Holt.
La sfârsitul fiecarei zile, taranii vor fi obligati sa inscrie, intr-o fila corespunzatoare, produsele agricole si cantitatile totale vândute in ziua respectiva. Practic, atunci când vor vinde produse, in orice cantitate si structura sortimentala, indiferent de calitatea cumparatorului (persoana fizica sau persoana juridica) agricultorii vor utiliza filele din acest carnet astfel, primul exemplar se inmâneaza cumparatorului, al doilea exemplar ramâne la vânzator, iar al treilea se pastreaza la carnet. Nea Vasile Buture e pensionar, de 76 de ani, si, desi sta in Bacau, are teren pe care-l lucreaza, impreuna cu sotia, in satul Siretu, comuna Letea Veche.
Ca pe mai toti agricultorii, noile reguli nu-l prea bucura. „Nu e bine, pentru ca eu, de exemplu, si acum pierd mult din marfa, ca nu se vinde. Cam tot ce produc si aduc la piata este perisabil, iar jumate o arunc si trebuie sa le trec in carnet”, spune batrânul.
Sanctiuni mari cât China
De retinut ca vânzarea produselor cumparate de la terte persoane in baza carnetului de comercializare este interzisa. Cei care vor folosi carnetul de comercializare fara sa respecte regimul de utilizare al filelor, ar putea fi sanctionati cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei.
Sanctiunile cresc la 3.000 – 4.000 lei, daca vor transporta produse agricole de la locul de detinere cel de comercializare, fara a detine o fila completata corespunzator cantitatilor si structurii sortimentelor transportate. In plus, daca nu vor afisa eticheta de produs, acestia risca o amenda de 100 – 300 lei.
Amenzile cresc considerabil – intre 15.000 lei si 22.500 lei – daca vând produse fara a detine un atestat de producator valabil si un carnet de comercializare, sanctiunile ajungând chiar la 7.500 – 15.000 lei daca vor vinde, in baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din productia proprie.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.