Din 100.000 de bacauani, peste 300 sunt acuzati de diverse infractiuni. Anul trecut au fost mai putini criminali, dar s-au inmultit talharii. In 2005, prin escrocherii financiare, bugetul de stat a fost vaduvit de 174 miliarde de lei. Pentru ca nu sunt destui procurori, dosarele nerezolvate s-au adunat cu zecile.
Tot mai putini infractori sunt judecati pentru faradelegile comise. Daca in 2004 au ajuns in fata instantei 5.061 de persoane, in 2005 au incalcat legea doar 4.023 de bacauani. Cei mai multi inculpati au fost trimisi in judecata de Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau (648), urmat de Parchetul de pe langa Judecatoria Moinesti (680). Procurorii apreciaza ca numarul minorilor acuzati de infractiuni este mai mic fata de anii precedenti, dupa cum au scazut si infractiunile contra persoanei. In 2005 au ajuns in fata instantei sub acuzatia de omor doar 77 de bacauani (fata de 117 ), iar pentru lovituri cauzatoare de moarte dau socoteala doar 15 persoane (fata de 50). Si la infractiunile de vatamare corporala grava apar mai putini inculpati ( 37 fata de 55). Un regres se inregistreaza si la infractiunile contra patrimoniului, fiind trimisi in judecata 1.928 de persoane, cu 300 mai putine decat in anul anterior.
Bacauanii sunt campioni la talharii si ultraje
O situatie ingrijoratoare se sesizeaza la infractiunile de talharie, care au crescut in 2005, la fel ca si infractiunile contra autoritatilor (ultrajele), care s-au dublat. Un semnal de alarma este tras si in privinta pagubelor cauzate economiei nationale prin infractiuni cu caracter patrimonial, prejudiciul inregistrate in bugetul statului fiind de 174 de miliarde. „La infractiunile contra persoanei se constata ca printre factorii favorizanti sunt: alcoolismul, lipsa unor ocupatii permanente si lipsa prudentei din partea victimelor, precizeaza Elena Lichi, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau. Pentru infractiunile contra patrimoniului cauzele sunt: lipsa ocupatiei, lipsa mijloacelor materiale de existenta, regimul de viata parazitar, marcat de consum de alcool sau substante halucinogene. Ne ingrijoreaza ca este in crestere stocul de dosare din perioada analizata. Motivul ar fi lipsa unui numar de 28 de procurori – posturi de executie, dupa cum ar fi nevoie si de 7 procurori in posturi de conducere. Adica, avem un deficit de 35 de persoane”. Procurorii informeaza ca au in lucru 17 dosare cu autori necunoscuti, iar in cazul a 54 de inculpati s-a dispus achitarea. „Concluzia finala este ca fenomenul infractional se mentine la nivel ridicat, daca ne referim la rata criminalitatii, la numarul total al inculpatilor trimisi in judecata si volumul prejudiciilor cauzate”, a conchis procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau.Scris de Lili ADOCHITEI