11 ianuarie 2025

Probleme prin livezi, din cauza „Zăpezii mieilor”

Ninsoarea din aceste zile, însoțită de temperaturile sub zero grade Celsius, dar și de vântul care a accentuat frigul, a provocat pierderi însemnate pomicultorilor.

Ultima ninsoare din acest sezon, care a acoperit aproape toată țara, inclusiv județul nostru, ridică anumite probleme fermierilor. Astfel, dacă precipitațiile din aceste zile au fost bine primite de majoritatea fermierilor (dată fiind lipsa apei din sol), pentru unii dintre agricultori ar putea însemna reduceri însemnate de producții.



Vorbim în special despre livezile de pomi fructiferi, cu predilecție cele cu specii timpurii, cum ar fi caisul, piersicul, nectarinul.

În aceste cazuri, zăpada care a fost însoțită de temperaturi sub zero grade Celsius, afectează pomii care, în perioada de dinainte, cu temperaturi neobișnuit de ridicate, de peste 18 grade, au apucat să înflorească.

„Dacă ar fi să luăm în calcul doar zăpada, nu ar trebui să ne facem griji, mai ales că era un deficit destul de ridicat de apă în sol. Problema se pune în cazul în care temperaturile scad sub zero grade și se mențin așa, mai multe zile la rând, în special la livezile unde pomii au deja florile deschise. De altfel, temeperaturi negative au mai fost și în urmă cu câteva zile și, în mod cert, este afectat caisul, piersicul. Poate nu 100 la sută, dar în procente destul de mari”, a explicat dr. ing. în pomicultură Florin Acatrinei.

Din păcate, semne mari de întrebare se pun în cazul livezii de pomi fructiferi de la Bogdănești, aparținând firmei Da Bacco, unde, cel mai probabil, producțiile de pe întreaga suprafață plantată cu caiși va fi compromisă total.

Ghinonul este că, în urmă cu doi ani, același producător a mai suferit pagube însemnate, tot la caiși, însă, din cauza vijeliilor care s-au abătut asupra județului, la momentul culesului, apele diluviene revărsate trecând direct prin livadă. Atunci, pomii fructiferi au fost realmente „cheliți” de fructe și frunze, iar vița de vie sfâșiată de grindina căzută din cer.

Soluții și … soluții

Griji își fac și ceilalți pomicultori din județ, mai ales dacă vremea rece va ține mai mult decât o zi – două. „La noi nu se poate intra, pentru că sunt troienite drumurile până acolo. Dar, din ce mi-au transmis angajații mei, acum, nu e rău. Deocamdată. Pentru că nu sunt înfloriți pomii.

Mugurele la măr e închis, la fel și la cireș. Doar la păr e un pic deschis. Dar, o să vedem cât va ține frigul și în ce măsură vor resimți pomii gerul. Ne temem puțin și pentru că e cam apoasă zăpada și este posibil să îngreuneze ramurile, rupându-le.

Se pot rupe chiar și mugurii de floare”, spune Lucian Florea, deținătorul celei mai mari livezi de pomi fructiferi din județ. O soluție pentru reducerea pagubelor ar fi fost stropirea cu substanțe pe bază de aminoacizi, ajutând, astfel, plantele să reziste mai bine la stresul termic. Procedura, însă, trebuia aplicată înainte de apariția gerului, astfel încât soluția să aibă timp să pătrundă în țesuturile plantei – floare, frunzulițe etc.

Alți fermieri mai aplează și la metoda clasică, a focului aprins în livadă, perdeaua de fum având rolul de a împiedica răcirea solului şi a pomilor, reducând efectul radiaţiei nocturne.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img