14 septembrie 2024
ActualitateProbleme in zootehnia bacauana / Focare de SIDA la cai

Probleme in zootehnia bacauana / Focare de SIDA la cai

De la inceputul anului, veterinarii bacauani au depistat 10 cazuri de SIDA la cai. Animalele deja au fost sacrificate, iar proprietarii acestora despagubiti. Specialistii sustin ca anemia cailor nu este transmisibila la om.

In pofida tuturor masurilor luate, veterinarii bacauani nu pot scapa de cazurile de anemie infectioasa ecvina sau aSIDA cailor”, cum mai este cunoscuta boala. aEste o boala cronica, precizeaza dr. Sorin Ivanciu, directorul adjunct al Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau. Calul poate sa se infecteze direct prin harnasamentul sau instrumentele provenite de la alt animal bolnav, dar si prin intermediul insectelor hematofage. Diagnosticul se poate pune numai serologic”. Anul trecut in judetul Bacau au fost depistate 14 cazuri de anemie infectioasa, iar anul acesta veterinarii deja au inregistrat 10 focare de anemie infectioasa ecvina in localitatile Tirgu Trotus, Manastirea Casin, Tirgu Ocna, Nicolae Balcescu, Odobesti, Glavanesti si Oituz. Potrivit legii, proprietarii cailor cu anemie infectioasa sunt despagubiti de stat. aS-a facut o comisie de evaluare a animalelor, iar o parte din fonduri deja au ajuns la proprietari. O alta parte va intra in buzunarul satenilor, dupa ce li se vor aproba dosarele. Nu au fost situatii in care proprietarii sa refuze sa renunte la animal, pentru ca au fost asigurati ca primesc contravaloarea acestuia”, precizeaza directorul adjunct al DSVSA Bacau.



Animalele bolnave nu mai sunt bune de munca

Chiar daca vad ca animalele de tractiune se usuca pe picioare si nu mai dau randament, unii tarani nu se indura sa le tina la odihna. In unele zone ale judetului, caii reprezinta singura sursa de venit pentru sute si chiar mii de familii. aUn cal care este depistat seropozitiv poate duce boala 5- 10 ani. Cu o singura conditie. Animalul sa fie scos din efectiv, sa nu fie pus la munca in exces si sa fie bine hranit”, declara dr. Sorin Ivanciu. Veterinarii spun ca totusi este mai bine ca animalele bolnave sa fie sacrificate. Din datele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in momentul de fata pe teritoriul Romaniei exista in jur de 16.000 de cai afectati de anemia infectioasa. Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in Arad, Bihor, Bistrita Nasaud, Caras-Severin, Harghita, Maramures, Mures, Satu Mare, Salaj, Sibiu. Specialistii sustin ca SIDA cailor nu este o boala transmisibila la om.
Scris de Lili Adochitei



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img