20 ianuarie 2025

Probleme în Paradis

Campiona mondială anticorupție, țara cu cei mai cinstiți oficiali și cu cel mai în vogă președinte a anunțat iar, în mod ciudat, presa a preluat, că ar exista o suspiciune de corupție în zona Ministerului Apărării, care ar cumpăra alimente și alte produse necesare Armatei la prețuri umflate până la trei-patru ori.

N-am dat atenție primelor atenționări care spuneau să avem grijă cine face acele acuzații. La a doua și a treia strigare, însă, pe măsură ce sursele s-au înmulțit, s-a văzut că acuzațiile au fost făcute de Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) și vizau persoana ministrului Apărării.



Ce e interesant cu NABU este că a fost creat în 2014, după lovitura de stat – celebrul Maidan. A fost creat și controlat, în permanență, de Ambasada SUA. Vă sună cunoscut? NABU – scriu unele surse – a fost constant folosit în jocurile de putere de la Kiev pentru a elimina anumite persoane indezirabile SUA.

Acum, însă, Oleksii Reznikov, ministrul Apărării, rămâne în funcție, dar a demisionat adjunctul său, Viaceslav Șapovalov. Pe lângă acesta a mai demisionat, fără legătură aparentă cu acuzațiile de corupție în achizițiile militare, Kyrylo Timoșenko, consilier principal al președintelui Zelensky. Alți oficiali au fost demiși: procurorul general adjunct Oleskiy Symonenko,  adjuncții ministrului Dezvoltării Comunităţilor şi Teritoriilor, Viaceslav Negoda și Ivan Lukerya, adjunctul ministrului pentru politici sociale, Vitaliy Muzychenko precum și  guvernatorii regionali din Dnipro(petrovsk), Zaporojia, Kiev, Sumi și Herson.

În ceea ce privește NABU, să mai amintim că, în 2020, Curtea Supremă a Ucrainei a decis că acesta nu are competențele de investigație pe care și le-a asumat. Decizia Curții a venit după ce NABU a investigat mai mulți judecători de la Curtea Supremă în cazuri de corupție. Din nou, vă sună cunoscut?

La un an după această decizie, președintele-erou Zelensky a anulat decretul din 2013 ale fostului președinte Viktor Ianukovici, de numire a lui Oleksandr Tupytskyi ca judecător ai Curții Constituționale. Oleksandr Tupytskyi era chiar judecătorul care redactase decizia privind NABU. Zelensky a spus că a făcut acest lucru deoarece judecătorul reprezenta o amenințare la adresa independenței și securității naționale a Ucrainei. Judecătorul a contestat decizia iar instanța a fost de partea sa. Până la urmă, însă, conflictul constituțional a rămas nerezolvat iar judecătorul respectiv a fost nevoit să fugă în Austria. Dar campionii anticorupție nu se dezmint; Ucraina a emis mandat internațional de arestare pe numele judecătorului respectiv. Austria încă nu l-a pus în aplicare.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img