Problema Greciei cere o abordare politica si nu una economica. Si asta pentru ca problema a incetat de multa vreme, cu mult inaintea referendumului, sa mai fie una strict economica.
Iar aceasta transformare a facut-o UE atunci când, prin mecanismele sale, a incercat sa produca schimbari politice in tara, sa se amestece in procesul electoral, sa dea certificate de buna purtare anumitor politicieni si sa ameninte cu represalii in cazul in care grecii vor alege o formatiune sau alta.
Vi se pare un mecanism cunoscut? Desigur, acelasi lucru s-a intâmplat in România si nu o singura data.
Maniera in care UE se amesteca in situatia politica din Romnia ne este binecunoscuta si s-a vazut cât se poate de clar in timpul referendumului de suspendare al presedintelui Basescu. Nimic nou, in afara, insa de maniera in care propaganda anti-greceasca a functionat in spatiul european.
Presa – in special cea germana – a scris dintr-o singura perspectiva, incercând sa induca ideea ca grecii sunt niste lenesi, evazionisti si pomanagii, care asteapta ca altii sa le rezolve problemele.
In fapt, media saptamânii de lucru din Grecia este cea mai ridicata din UE, cu 44,2 ore, peste Germania (41,5 ore), ca sa nu mai vorbim de România (40,4 ore) Cheltuielile sociale ale statului grec sunt mai mici decât in Italia, Franta, Austria sau chiar Germania iar ponderea taxelor in PIB este de 48,5% in Grecia fata de 44% in Germania (32,1% in România).
UE nu aminteste nici de faptul ca mare parte din imprumuturile Greciei au mers catre companii de armament din Germania sau Franta.
Sa ne amintim ca, pentru a „multumi” ca am fost primiti in UE, a trebuit sa cumparam fregate englezesti sau sa privatizam servicii publice catre companii europene; in mod similar, pentru ca a fost primita in zona euro, Grecia a fost indemnata sa cumpere submarine germane si nave de razboi franceze.
Situatia este delicata. Incercarea de pedepsire a Greciei de catre UE aduce tot mai mult cu o tentativa de a afla daca mai e benzina in rezervor aprinzând un chibrit.