21 decembrie 2024

Problema cainilor comunitari: cum o rezolvam?

Problema cainilor comunitari care s-au inmultit alarmant si sunt din ce in ce mai periculosi a fost subiectul de discutie in cadrul unei dezbateri publice convocate de prefectul judetului, la care au participat primari din comunele limitrofe municipiului, reprezentanti ai institutiilor publice si ai asociatiilor de protectie a animalelor. Cu totii au cazut de acord ca problema trebuie rezolvata rapid, dar au constituit deocamdata o comisie pentru a face o analiza si pentru a gasi un raspuns la chestiunea stringenta a finantarii.

Aproximativ 5.000 caini comunitari isi fac veacul pe strazile municipiului Bacau si a comunelor limitrofe si au devenit chiar o amenintare pentru sutele de cetateni care au ajuns la Urgente din cauza muscaturilor. "Potrivit statisticilor, 2 la suta din populatia municipiului, atat adulti, cat si copii au fost muscati de caini in primul semestru din acest an. Este vorba de 131 de copii si 232 de adulti care au primit tratament antirabic de la inceputul anului. Si numarul animalelor este in crestere", a declarat Elena Volcescu, sef Serviciu Programe si Strategii din cadrul Prefecturii Bacau. In timp ce Bacaul este deficitar la acest capitol, alte autoritati locale din tara au dovedit ca un parteneriat solid intre autoritati si societatea civila poate fi solutia salvatoare. Este si cazul municipiului Oradea, unde cei 6.000 de caini comunitari au fost sterilizati si nu mai sunt o problema pentru populatie. "Gratie unui parteneriat public-privat s-a reusit solutionarea. Cainii comunitari au fost sterilizati contra unei proceduri care a costat 50 de lei in loc de 80, pretul de pe piata, iar organizatiile de protectie a animalelor au organizat strangeri de fonduri pentru a le asigura ceea ce au nevoie", a mai spus Volcescu.

Un plan simplu, in teorie



Pentru a face un pas in rezolvarea situatiei, Prefectura a stabilit deja un plan orientativ de masuri, in cativa pasi. "In primul rand este necesara strangerea lor de pe strazi, apoi sa fie dusi intr-un padoc, vaccinati si sa ne ocupam de ingrijirea lor, mai bine spus de hrana", a detaliat prefectul Constantin Scripat, care a cerut celor prezenti masuri concrete prin care s-ar putea face toate acestea. Pe cat de simpla poate parea solutionarea problemei, pe atat este de dificil, au remarcat, rand pe rand, cei prezenti la intalnire. "Trebuie sa gasim surse de finantare pentru sustinerea lor, nu ne putem baza ca agentii economici ne vor sprijini pentru a acoperi costul total. Mai este problema cainilor din gospodariile populatiei care se reproduc permanent si devin treptat comunitari", a precizat viceprimarul Dragos Luchian. "Noi am sterilizat 70-80 de caini pentru ca atatea fonduri am avut. Am participat la vaccinarea si deparazitarea cainilor din adaposturi, i-am sprijinit pe proprietarii de animale care nu au avut bani de hrana si am organizat si targurile de adoptie. Asta este ceea ce am reusit noi sa facem dar este nevoie de un efort conjugat", a explicat Zenovia Dumbrava, presedintele Asociatiei "Prieteni Necuvantatori". Si Directia Sanitar Veterinara a luat primele masuri in acest an si a vaccinat 103.000 de animale din gospodariile din judet, iar vestea buna este ca pana acum nu s-a inregistrat nici un focar de rabie. Anul trecut au existat zece astfel de focare de infectie.

Deocamdata, doar o comisie

In urma discutiilor, s-a hotarat infiintarea unui grup de initiativa care sa preia toate propunerile si in perioada imediat urmatoare sa identifice o locatie in care acesti caini sa poata fi dusi, sa analizeze costurile de sterilizare si intretinere in adapost si care ar putea fi sursele de finantare. O prima propuenere care va fi analizata este un "megapadoc" pe locatia fostei gropi de gunoi unde sa fie ingrijite aceste animale. Pana in iarna, Prefectura spera sa rezolve macar partial aceasta situatie.

In Bacau exista doua adaposturi pentru cainii comunitari (la fost groapa de gunoi si in cartierul CFR) in care sunt adapostite intre 600 si 800 de patrupede. Circa 1.000 de animale au fost sterilizate si crotaliate de catre municipalitate in ultima perioada, insa numarul lor total se ridica la aproximativ 5.000.
Andreea Gavrila



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img