La Spitalul Judetean de Urgenta, 80 la suta din aparatele de dializa sunt bune de dat la casare. Externalizarea ar putea fi singura salvare pentru majoritatea sectiilor de dializa din tara. Privatizarea are adepti dar si contestatari. Pana se vor alege apele, bolnavii fac sute de kilometri saptamanal pentru a-si prelungi viata.
Afectiunile renale castiga teren de la an la an, numarul bolnavilor a caror viata depinde de dializa fiind in continua crestere. In judetul Bacau, peste 200 de oameni au nevoie de dializa de doua sau de trei ori pe saptamana. Ei sunt dispersati in teritoriu si trebuie sa ajunga la unul din spitalele care au sectie de dializa: Spitalul Judetean de Urgenta Bacau si Spitalul Municipal Moinesti. Boala le este agravata de neajunsurile si stresul transportului cu masinile vechi si hodorogite ale Serviciului Judetean de Ambulanta. Iarna, cand zapada impiedica ambulantele sa ajunga in localitatile mai izolate, bolnavii trebuie sa iasa „la sosea”, unde asteapta in frig sa fie imbarcati. Uneori ajung cu intarziere la spital, isi pierd randul la aparate si sunt nevoiti sa ramana internati. Investitiile pentru infiintarea unui compartiment de dializa in spitale sau pentru reabilitarea celor existente sunt considerabile. Ministerul Sanatatii a anuntat ca nu-si permite aceste cheltuieli si intentioneaza sa privatizeze serviciul. Numai ca de la anunt si pana la punerea in practica a intentiei pare cale lunga. Iar parerile sunt impartite. Chiar si in judetul Bacau, privatizarea dializei are sustinatori si contestatari.
Parteneriatul public privat, o solutie
La Spitalul Moinesti, sectia de dializa a implinit in luna noiembrie doi ani. A fost realizata „intr-un parteneriat public privat”, dupa cum ne-a declarat dr. Adrian Cotarlet, directorul spitalului. Functioneaza cu cinci aparate si dializeaza 24 de bolnavi din zona Moinesti- Comanesti. „Avem promisiunea firmei Braun ca din luna ianuarie vom avea si al saselea aparat, ceea ce inseamna ca inca cel putin 5 bolnavi vor putea face dializa la Moinesti. Nu suntem conservatori, dar in momentul de fata nu optam pentru privatizare. Cred ca spitalul are forta economica sa modernizeze sectoarele si nu este nevoit sa le externalizeze”. Dr. Cotarlet spune ca a primit oferete pentru privatizarea unor servicii, dar dezavantajoase pentru spital. La Onesti este agreata ideea de parteneriat public privat: spitalul pune la dispozitie spatiul, amenajat deja, iar o firma vine cu aparatele. „Avem aprobarea ministerului pentru o sectie cu 8 aparate si solicitarea din partea unei firme straine de a le aduce si instala, ne-a declarat dr. Doru Androne, director. Astfel, cei 36 de bolnavi dializati din zona nu vor mai fi nevoiti sa bata drumul la Bacau de trei ori pe saptamana”.
Aparatele de la Spitalul Judetean stau sa pice
La Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, dializa e la pamant, dupa cum sustine directorul Leonard Rosu, de altfel medic nefrolog. „Daca nu se face ceva urgent, imi pica aparatele. Pentru ca s-au tergiversat investitiile sau privatizarea, am ajuns sa lucrez si in tura a IV-a, cu bolnavi care fac dializa intre 12 noaptea si 5 dimineata. 80 la suta din aparate ar trebui casate. Din luna octombrie tot fac demersuri la minister sa se hotarasca intr-un fel, dar degeaba. S-a blocat externalizarea. Ministrul vrea ca privatizarea sa fie facuta de directorii noi pe care ii va instala. Acum nu exista decat doua variante: fie sa-mi dea ministerul 30 de miliarde pentru investitii, fie sa ne rugam sa nu cada aparatele”. La SJU, de paratele uzate moral si fizic depinde viata a 170 de bolnavi. La nivel national, pentru modernizarea si intretinerea sectiilor de dializa, prea putine raportat la numarul de bolnavi, e nevoie de 35 de milioane de euro. O sedinta de dializa este decontata din fondul de asigurari de sanatate la un pret mult sub cel din strainatate: 2,6 milioane lei fata de peste 120 de euro.
Scris de Doina MINCU
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.