15 noiembrie 2024

Primul interviu cu Dinu Patriciu, publicat in DESTEPTAREA

“Ne manifestam aderenta la ideile noului liberalism”

* De vorba cu domnul arh. Dinu Patriciu, din Comisia organizatorica a Partidului National Liberal



– Domnule arhitect, am vazut in fata sediului partidului dumneavoastra un mare numar de oameni. Unii dintre acestia au intrat mai apoi pe usa pe care este fixata inscriptia “Inscrieri”. Va rog sa aveti amabilitatea sa ne spuneti care este diferenta specifica a platformei politice a Partidului National Liberal, fata de cea a alor partide?

– In primul rând, PNL reprezinta un nume in trecutul nostru istoric, iar la aceasta trebuie sa adaug doua precizari: reprezinta un nume pentru ca in evolutia ultimului secol si jumatate al societatii românesti a fost purtatorul ideilor celor mai inaintate din punct de vedere socio-economic, si asa se explica evenimentele de la 1848, 1859, 1977, 1918, care toate se leaga de numele acestui partid. Pe de alta parte, aceasta fiind traditia, noi, ca partid liberal in 1990, ne manifestam aderenta la ideile noului liberalism, la liberalismul anilor ’80 – ’90, care pare forma socio-economica cea mai capabila sa asigure trecerea catre societatea post-industriala. E o afirmatie care nu mai trebuie dovedita prin exemple, pentru ca toti, o stim, societatile cele mai prospere sunt si cele mai liberale din lumea aceasta.

– Daca vreti sa faceti si o mica paranteza, pentru a explica in ce consta privatizarea, care sunt instrumentele ei?

– Privatizarea este un concept care presupune drumul de la centralismul in plan economic – in paranteza fie spus, totalitarismul politic – catre o economie de tip liberal. Aceasta trecere este o strategie care trebuie studiata in functie de conditiile fiecarei tari sau zone geografice. Studiul acestei strategii este si rolul forului democratic pe care il constituie Partidul Liberal. Scopul lui este tocmai gasirea formelor de trecere mai rapida si care sa evite fenomene negative, cum ar fi: somaj, inflatie s.a.m.d. Daca ma intrebati acum, cum se va face privatizarea si care va fi ritmul acesteia, care sunt sectoarele ce trebuiesc privatizate mai intâi, risc sa gresesc, pentru ca nu sunt decât arhitect. Daca e sa ma intrebati cum urmarim acest proces, trebuie sa va marturisesc ca avem in vedere crearea unor grupuri sau cercuri de studiu, asadar a unor nuclee strategice destinate sa analizeze politica economica la nivel national, dar, in acelasi timp si la nivelul problemelor specifice fiecarei ramuri industriale si profesiuni in parte. Când ma refer la profesiuni, nu ma gândesc numai la domeniul de cunoastere respectiv, ci la statusul social al profesiunii respective. Din dependenta celor doua rezultând, de fapt, intreaga problematica a domeniului. Asa incât v-am dat un raspuns mai larg, de fapt singurul posibil in acest moment.

– Considerati, domnule Patriciu, ca in clipa de fata exista in România partide politice fara o baza de masa, aparute sau poate create in scopul de a fi manevrate de altele, cu ale caror interese se vor identifica la un moment dat?

– Nu cred intr-o activitate de tip masonic, in care se dau telefoane, se iau legaturi ori se creeaza in urma unui ordin formatiuni politice. Dar, cred intr-o manipulare politica, in sensul generarii haosului. Uneori, cu buna stiinta. Totul facut in asa fel, incât dezorientarea sa fie permanenta si cât mai mare. Grupuri de oameni care au interesul intârzierii sau impiedicarii procesului democratic, genereaza aceasta stare de lucruri. Dar, intr-o manipulare directa, intr-o orientare constienta de a urmari deliberat aceasta practica, eu personal, nu cred.

– Dumneavoastra credeti ca actuala structura a Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala poate fi imbunatatita? Si daca da, prin ce mijloace?

– In primul rând, e o chestiune de ordin juridic. In momentul in care acest for s-a constituit, el urmeaza a se imbunatati prin discutarea reglementarilor privind ordinea sa interioara, modul de lucru. Dar, in ce masura el ar deveni un instrument perfect, nu v-as putea raspunde. Probabil ca nu va fi un instrument perfect. Important este, insa, sa devina un element moderator care sa actioneze ca putere de stat pâna la alegeri.

– Si sa slujeasca interesele natiunii…

– Sintagma cu “slujitorul intereselor natiunii” e mai mult sau mai putin, cum sa va spun, poate fi mai mult sau mai putin eficienta. Sunt nevoit sa repet. Mie mi se pare ca important este sa fie un element moderator. Pentru ca ceea ce s-a intâmplat aseara (n.r. 9 februarie 1990), privit de undeva de sus spiritul zeflemitor al lui nenea Iancu, care cred ca râdea in hohote de ce intâmpla acolo…

– Daca mai vreti sa-mi spuneti ceva, o intrebare pe care nu v-am adresat-o, pentru cititorii ziarului Desteptarea”.

– Cred ca fiind vorba de un ziar de raspândire regionala, este foarte important ca aceasta…(pentru moment, in biroul in care are loc discutia, a intrat presedintele P.N.L., domnul Radu Câmpeanu. Intervievatul lipseste mai multe minute, dupa care discutia se reia)… Asadar, fiind vorba de un ziar regional, cred ca cea mai importanta problema care se va pune activitatii P.N.L. in zona respectiva, in perioada imediat urmatoare (pentru ca ceea ce se intâmpla in Bucuresti se duce ca valul inspre provincie) este aceea ca la inceput se vor inscrie intelectualii si mai ales intelectualii tineri, studentii, iar acestia trebuie sa constituie nucleul propagandistic, nu numai prin mijloacele mass-media, ci prin relatia de la om la om, de propagare a ideilor liberalismului. Aceasta propagare trebuie facuta inainte de orice in masa muncitorilor, aceste idei trebuiesc aduse la intelegerea celor ce muncesc, pe limba lor. In momentul de fata, din rele intentii, s-a ajuns la situatia in care foarte multi oameni de buna credinta sunt deturnati prin inculcarea spectrului somajului, inflatiei si a celorlalte rele, pe care o trecere brutala la economia de piata le-ar putea genera. Ori, asa cum am aratat din ceea ce spuneam pâna aici, nu este nicidecum cazul ca cineva sa se teama de acest lucru. In Bucuresti, ca sa trecem la un aspect concret, in Bucuresti deja, de vreo zece zile, doua saptamâni, au inceput sa se inscrie foarte multi muncitori. Si nu intâmplator este faptul ca primii au fost cei cu inalta calificare. Au venit, mai intâi, cei din industriile mai de vârf: electronica, industrie aeronautica, dupa care au inceput sa se raspândeasca ideile si in celelalte sectoare ale industriei. Fiecare dintre cei care imbratiseaza ideile liberale trebuie sa incerce sa devina un generator de informatii pentru cei din jurul lui, pentru cei in mijlocul carora lucreaza. Pentru ca nu este vorba decât de a duce România, si pe fiecare cetatean, pe o cale a prosperitatii. Aceasta o pot face doar oamenii competenti si constienti. Care se vor ridica din mijlocul nostru.

Interviu consemnat de
Doru Kalmuski
Publicat miercuri, 14 februarie 1990




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014