A inceput. Vineri, la ora 15.30, in Sala Mare a Teatrului Municipal „Bacovia” a batut de trei ori gongul, semnal de inceput pentru cea de-a XXII -a editie a Festivalului International al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru”. Nu a mai fost fastul de altadata si nici imaginatia organizatorilor n-a mai zburdat libera. Lucruri vazute si alte editii, aceeasi prezentatori, aceleasi texte. Sa fi fost in cauza demisia directorului cu doar câteva zile inainte de festival sau poate, dupa cum a spus actorul Bogdan Matei, disparitia in chiar ziua debutului a unui actor important al scenei si ecranului din România, este vorba de Mircea Albulescu, pentru care publicul a fost solicitat sa pastreze un moment de reculegere. Punct.
Inainte de a intra pe scena primul concurent, a fost prezentat un filmulet cu aspecte de la editiile anterioare si ceteva imagini in memoria criticului si omului de teatru Valentin Silvestru, cel care ar fi fost la originea infiintarii festivalului din Bacau, alaturi de alte personalitati bacauane, uitate insa de „nasii” de ocazie. E pacat, dar sa lasam istoricii sa-si spuna cuvântul, noi sa-l ascultam pe Ilie Bârzu, primar interimar al municipiului, venit la deschidere impreuna cu cei doi viceprimari, Raluca Nastase si Radu Ababei, o premiera pentru Festival, dar si pentru teatru. „Ma bucur sa fiu aici, impreuna cu actorii, cu regizorii, cu publicul bacauan.
Bucuria este cu atât mai mare cu cât vad in sala multi tinei, semn ca teatrul nostru este iubit si se bucura de apreciere si in rândul celor care vin din urma si despre care, uneori, ne grabim sa le aplicam etichete nu tocmai favorabile. Vor fi zile pline de teatru, de teatru bun. Administratia locala a sprijinit si va sprijini si in continuare teatrul, acest fenomen, act cultural, de desfatare a spiritului, dupa cum spunea Valentin Silvestru. Multumesc tuturor celor care sunt si la aceasta editie alaturi de teatru, fie ei actori, sponsori sau voluntari. Sunt convins ca festivalul se va bucura de succes ca si la editiile anterioare.” Juriul actualei editii este format din criticul de teatru Octavian Saiu (prezent – s-a spus – la aproape toate editiile Festivalului Recitalurilor Dramatice Bacau, Torok Acos si Miclos Bacs.
Asadar, de la ora 16.00, in Sala Mare, primul recital in concurs a apartinut unei actrite de la Teatrul “Bacovia” – Adina Iftimie, cu piesa CABINIERA, dupa Irina Muhanetova, regia Simona Baicu, cunoscuta profesoara de coregrafie. O poveste frumoasa, care a impus interpretei treceri rapide prin mai multe roluri, stari si trairi, unele de mare dificultate, având in vedere ca aproape toate erau cunoscute publicului avizat din interpretari célèbre, la care s-a adaugat lipsa jocului pe “marea scena”, Adina, se stie a facut cariera la sectia de animatie a teatrului. Meritorie este incercarea, curajul si daruirea in joc, reusind sa acopere scena, sa atraga publicul de partea ei, rasplatind-o cu binemeritatele aplauze. De altfel, fata de alte editii, anul acesta, in festival sunt inscrisi mai multi actori bacauani atât cu productii ale teatrului cât si independente.
In pauza i-am solicitat opinia unui critic de teatru, prezent, dupa cum afirma, la toate editiile Festivalului bacauan, este vorba de Stefan Oprea, din Iasi: “Da, am fost cam la toate editiile, am si scris despre acest interesant festival in cartea mea publicata in 2011, se cheama “Pas la pas prin festivaluri”. Aceasta Gala din Bacau are rezervat vreo 40-50 de pagini. Am scris despre fiecare editie, iar daca cineva ar dori sa faca o istorie a teatrului bacauan ar putea sa citeasca si aceasta carte. Festivalul este specific orasului, pentru cultura lui, este un reper cultural de valoare locala dar si nationala, a rezistat vremurilor, deoarece oamenii de aici sunt cu adevarat iubitori de teatru si doritori sa faca teatru bun.
In acelasi timp este aici un public foarte frumos care raspunde inteligent si cu placere. Ma bucur, de asemenea, ca de fiecare data am vazut mult tineret in sala, salile sunt pline, pline. Este imbucurator ca tinerii vin la teatru, sigur ca noi nu reusim mereu sa raspundem, sa le oferim ceea ce ei ar dori sau ar trebui. Au fost si exagerari, de limbaj, de costumatie, insa aceasta asa-zisa moda a trecut, ceea ce este pozitiv. Ideea a fost foarte buna de pune in valaoare actorul, mai ales pe cei tineri, care au posibilitatea de a-si verifica talentul, capacitatile artistice, in competetie cu alti colegi, in fond, orice festival este o competetie, de a comunica cu publicul. La acest festival am vazut actori buni, care au crescut si s-au afirmat, cum benefice pentru ei, dar si pentru public sunt recitalurile extraordinare, la care au venit de-a lungul anilor mari actori români dar si straini. Acesta este festivalul din Bacau, apreciat de critica, de presa de specialitate. Va felicit, felicit bacauanii, edilii orasului pentru dragostea lor pentru teatru, ceea ce astazi nu-i putin lucru, este mai mult decât onorant.”
De la ora 17.30, in Sala Studio, a urmat recitalul in concurs al actorului Dragos Huluba, de la teatrul ARCA al Fundatiei Culturale ParteR si ARCUB, cu piesa NU, MULTUMESC, dupa Rodrigo Garcia, regia Victor Scoradet. A fost o zi plina de teatru, de teatru bun, astfel ca spectatorii aceiasi sau altii, de la ora 19.30, Sala Mare, au urmatit-o pe Inna Andriuca, Teatrul Municipal Baia Mare, cu ALBASTRU. GALBEN. ROSU, text si regie Radu Macrinici.
Prima zi a Festivalului International al Recitalurilor Dramatice s-a incheiat cu spectacolul de la ora 21.00, sustinut de Alina Radu, productie independenta: REQUIEM PANDORA, scenariu si regie Alexandru Amatis Chifu. Sarcina juriului nu va fi usoara, daca luam in calcul primele reprezentatii, insa mai sunt inca cinci zile de teatru. Bacaunii sunt invitati sa vina la Teatrul “Bacovia” in fiecare zi, dupa programul publicat si de ziarul DESTEPTAREA, atât pe editiile print cât si pe site.
Gheorghe Baltatescu