Florin Bosoteanu, 39 de ani, si-a cumparat detector de metale, si-a luat autorizatie si s-a pus pe munca.
Inginer, administrator de firma si, mai nou, cautator de comori. Acesta este Florin Bosoteanu, din Comanesti, care la 39 de ani si-a pus in practica un mai vechi vis. Pasionat de istorie, comanesteanul si-a cumparat in aceasta vara un detector de metale si, impreuna cu fiul si sotia, colinda dealurile cautând sa descopere pagini din istoria pierduta a României.
Primul pas, detectorul de metale
Pentru a-si pune in practica pasiunea, Florin si-a cumparat un detector de metale. Intâi a studiat problema pe forumul specializat, detectiemetal.com, o comunitate a pasionatilor de istorie si apoi a comandat pe Internet, din Bulgaria, un detector pentru care a platit 400 de euro. In paralel a studiat zona Comanestiului cu ajutorul Google Earth pentru a identifica posibile locuri in care sa caute. Dupa ce a primit detectorul, a mers la Inspectoratul de Politie Judetean, pentru a depune actele necesare obtinerii autorizatiei.
Pentru ca nu oricine se poate plimba cu un detector de metale prin tara, iar autorizarea necesita aproape tot atâtea acte cât pentru o arma. „Prima oara am mers in gradina, sa-l verific. Am gasit o multime de cuie, de capace de borcane, de toate” – povesteste Florin Bosoteanu.
Comorile: un topor celtic si un inel de bronz
Impreuna cu sotia si fiul sau, Razvan, barbatul a mers in imprejurimile orasului, in câteva locuri pe care le ochise dinainte. Primul lucru interesant pe care l-a descoperit a fost un inel de bronz. Detectorul a dat un semnal care putea insemna ca a descoperit ceva mic. Putea fi un srapnel, o bucata de sârma sau un tub de cartus, insa, la 25 de centimetri sub pamânt, sotia sa a gasit un inel.
„Am sunat la muzeu, la Bacau, le-am trimis si poze si au venit a doua zi” – spune Florin. Inelul este la restaurat si inca nu a fost datat, dar se banuieste ca ar putea proveni din perioada romana sau din Evul Mediu. O alta descoperire importanta a fost o bucata dintr-un topor de bronz, vechi cam de 3.000 de ani. Pe acesta l-a dus personal la Muzeul de Istorie.
Cel mai mare pericol: bombele
In afara de inel si de toporul celtic, detectorul a mai dus la descoperirea a numeroase monede, nasturi de metal, insigne, bucati de metal. Monedele nu sunt foarte vechi si nu au cine stie ce valoare. Insa, pe lânga aceste lucruri, Florin Bosoteanu a mai dat si peste o multime de bombe si cartuse ramase de pe vremea vreunui razboi. A gasit, chiar, si capse pirotehnice, ramase de la o exploatare de balastru. Când gaseste câte o bomba, anunta Protectia Civila, care vine si o ridica.
Singurul detinator autorizat de detector de metale din judet
Florin este, deocamdata, singura persoana fizica detinatoare autorizata de detector de metale din judetul Bacau. El spune ca mai exista o autorizatie, dar este detinuta de o firma, pentru utilizare industriala. Ceea ce descopera prezinta muzeografilor si, daca acestia sunt interesati de obiecte, le doneaza. „Toporul pe care l-am gasit valoreaza cam 200 de euro pe piata neagra. E o suma destul de mica, asa ca am preferat sa-l donez muzeului. Daca as descoperi ceva mai valoros, poate m-as gândi si la o recompensa” – spune el.
„In zona aceasta nu s-au descoperit foarte multe vestigii referitoare la istoria antica. Mi-am propus sa caut eu, sa vad daca pot gasi ceva reprezentativ” – spune Florin Bosoteanu. Problema e delicata in contextul in care, de o bucata de vreme, teoria Daciei romanizate, doctrina oficial acceptata, este tot mai contestata, considerându-se ca in scurta perioada a ocupatiei romane nu a fost suficient timp pentru ca populatia daca sa deprinda limba si obiceiurile cuceritorilor.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.