Asa cum era stabilit, la 1 februarie, noul Cod Penal si noul Cod de Procedura Penala au intrat in vigoare, cu plusurile si minusurile pe care le aduc. Modificarea vine dupa 45 de ani. Pentru multe fapte, limita maxima a pedepsei a fost redusa si, pentru ca se poate aplica legea mai favorabila, cei care au ispasit deja pedeapsa, conform noului Cod Penal, pot cere imediat eliberarea din detentie.
La nivelul Penitenciarului Bacau, asa cum s-a intâmplat in toate unitatile de detentie din tara, s-a constiuit, inca de la finele anului trecut, o comisie care a analizat toate dosarele celor inchisi aici, pentru a sti care sunt cei ce pot beneficia de facilitatile noului Cod. De la mijlocul lunii ianuarie, aceasta comisie a transmis catre instante, in special catre Judecatoria Bacau si Tribunalul Bacau, sesizari cu privire la condamnatii care, dupa noul Cod, si-au ispasit pedeapsa.
Primele cazuri s-au judecat sâmbata sI, tot atunci, au fost pusi in libertate si primii detinuti. Printre ei se numara si un barbat condamnat de Judecatoria Roman la doua luni de inchisoare cu executare pentru infractiuni la Legea 61, privind ordinea si linistea publica.
Acum, fapta este dezincriminata, iar magistratii de la Judecatoria Bacau au dispus punerea sa de indata in libertate. Tot pe 1 februarie, pentru o femeie condamnata de o instanta din Bucuresti la 5 ani de inchisoare pentru furt calificat, pedeapsa s-a redus la 3 ani. Cum pedeapsa era deja executata si in cazul sau s-a decis sa paraseasca unitatea de detentie, daca nu mai are de ispasit alta condamnare.
Asadar, inca din prima zi, la Judecatoria Bacau au avut termen cinci spete, iar la Tribunalul Bacau, alte trei dosare. La nivelul intregii tari, s-a estimat ca peste 6.000 de detinuti ar putea fi liberi dupa 1 februarie.
“Instantele de judecata au dispus, în cursul zilei de 1 februarie a.c., ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor legale din noul Cod Penal si ale noului Cod de Procedura Penala, punerea în libertate a 122 persoane custodiate de Administratia Nationala a Penitenciarelor. De asemenea, pentru 176 de detinuti a fost înlocuita pedeapsa închisorii cu masura educativa a internarii într-un centru de detentie”
– comunicat Administratia Nationala a Penitenciarelor
[HIDEPOST]
„Fata de Codul penal 1969, sunt modificari în ce priveste cuantumul pedepsei, care în general scade. Apar noi infractiuni, altele sunt abrogate, iar pentru altele se modifica continutul constitutiv. Pentru unele infractiuni limita superioara a pedepselor este mai mica decât în vechiul cod. De exemplu, pentru rele tratamente aplicate minorului scade maximul de la 15 la 7 ani, pentru furtul calificat scade de la 15 la 10 ani. Pentru alte infractiuni scade atât minimul, cât si maximul legal. Pentru un numar mai mic de infractiuni, creste minimul pedepsei”
– comunicat Curtea de Apel Bacau
[/HIDEPOST]
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.