Libertate, dar nu pentru toți! Deși restricțiile au fost eliminate, dupa doi ani de continuu asediu informațional cu privire la „pandemie”, e greu să-ți revii. Unii băcăuani au rămas cu sechele si încă nu acceptă să circule fără mască pe față, mai ales că și DSP „recomandă” să nu se renunțe la măști, distanțare, regulile de igienă si testare. În condițiile în care lumea încă se vaccinează, mulți băcăuani au decis să revină în restaurante, magazine și să renunțe la măștile faciale.
Restaurantele revin la „viață”
Mult așteptata relaxare a restricțiilor nu a adus în totalitate zâmbetul pe buze celor din HoReCa. Ce-i drept, lovitura au dat-o puțin mai înainte. De zilele îndrăgostiților și de 1 și 8 martie. Ce dacă mai existau restricții? Cine a ținut cont de ele? În teorie existau, dar în practică… Restaurantele au fost pline ochi. S-a mâncat și s-a băut, s-a cântat și s-a dansat.
Băcăuanii erau doriți.
A sosit relaxarea și cu toții am prins aer de primăvară chiar dacă vremea e de iarnă autentică. Prima zi de relaxare a adus îngrijorarea cu combustibilii care a stricat bucuria băieților care petreceau de „44 de pahare”. Ospătarii din restaurantele băcăuane ne-au povestit că la primirea știrii cu scumpirea combustibililor foarte mulți au lăsat totul baltă și s-au dus la cozi la benzinării. Iar cei care au rămas, tot despre benzină vorbeau. Așa că startul spre normalitate a fost umbrit de acest…eveniment. A doua zi de „libertate” a adus de dimineață puțini clienți. Mai câțiva elevi care chiuleau la o cafea, vreo doi afaceriști întâlniți la o apă și să mai pună ceva la cale sau diverși alții rătăciți prin oraș și intrați, de frig la o ciocolată caldă sau un ceai. Printre ăștia m-am numărat și eu, în încercarea de a prinde pulsul din restaurantele băcăuane. În unele locuri, personalul era strâns la grămadă, din lipsă de clienți, și evident la împărțit opinii despre subiectele momentului: prețul la combustibili, războiul și iodul. „La noi a fost rezervat tot de 8 martie. Atunci s-au cheltuit banii.
Acum nu mai au ce cheltui”, spune o chelneriță care e convinsă că și nebunia asta cu benzina îi face pe ai noștri să fie mai cumpătați în cheltuirea banilor. „Noi ne bazăm foarte tare pe faptul că oferim meniul zilei la un preț foarte bun și o calitate foarte bună. Iar acest fapt se reflectă în faptul că zilnic la ora mesei la noi este plin”, spune o ospătăriță de la alt restaurant. Și dacă veni vorba de meniuri, dar și de prețuri. Trebuie spus că sunt și unele restaurante care nu au umblat deloc la prețuri, în ciuda creșterii prețurilor la utilități dar și la unele materii prime din rețetare, însă au redus ușor cantitatea produselor fără a schimba calitatea. Ceea ce cred că este remarcabil. Să ții la calitate.
În altă ordine de idei, chiar dacă băcăuanii sunt un pic mai prudenți, asta nu înseamnă că restaurantele nu revin la viață. Odată cu marea relaxare deja s-au anuțat pentru acest weekend câteva serate speciale, cu muzică și voie bună. La urma urmei, o viață avem și trebuie să ne bucurăm de ea. Ori exact acest lucru l-au înțeles deținătorii de restaurante și asta încearcă să ne ofere. Altfel spus, atmosfera din restaurante, acum, este una de normalitate, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Doar câte un client cu mască, intrând din când în când, îți aduce aminte prin ce am trecut… (Florin Ștefănescu)
Masca sanitară, recomandată, doar, de autorități, un obiect detestat al vremurilor aparent apuse
Masca sanitară a devenit un simplu obiect decorativ, mai ales după ce, oficial, au fost înlăturate restricțiile sanitare, odată cu ieșirea din starea de alertă. Peste tot pe unde mergi, inclusiv în magazine, piețe sau instituții publice. De altfel, încă de dinainte de renunțarea la regulile sanitare, majoritatea angajaților renunțaseră să mai poarte masca la birou sau în spațiile aglomerate. Bunăoară, în sălile Palatului Administrativ, unde funcționează cele două instituții importante – Prefectura și Consiliul Județean – 99 % dintre salariați nu aveau măști de protecție (purtarea acestora fiind doar o recomandare din partea autorităților, și nu o obligație), aproape toți funcționarii întâlniți părând că parcă nici n-a fost pandemie.
Deși, în cei doi ani, în instituție, indezirabilul virus a făcut destule victime, e drept, într-o manieră mai puțin agresivă. Aflu chiar că printre angajații celor două instituții de stat sunt și mulți antivacciniști, contestatari vehemenți, care au simțit și, încă, simt urmările devastatoare ale virusului.
Abia, la ieșirea din Palat, am zărit un funcționar care discuta cu un cetățean (cel mai probabil din afara instituției) purtând mască sanitară. Îmi continui drumul pe la alte autorități, de data asta din domenuiul agriculturii. Și aici, angajații se purtau la fel de natural și relaxat, atitudine care nu amintea măcar în treacăt că, prin zonă, ar fi fost vreodată un microorganism care a lăsat în urmă victime.
E drept că până pe 8 martie, când s-a renunțat la prelungirea stării de alertă, și implicit la restricțiile sanitare, ușile acestor instituții au fost mai tot timpul ferecate, în instituție putându-se intra eventual după ce sunai la interfon sau dacă aveai cartelă pentru deblocarea încuietorii.
În rest, toate operațiunile presupuse de accesarea subvențiilor sau cele de transmitere a documentelor se făceau exclusiv online sau prin poștă. Iar, prezența persoanelor străine în instituții a fost redusă aproape la zero. Din fericire, și aici, am dat peste câțiva angajați care se încăpățânau să poarte masca pe tot timpul cât erau la birou.
De altfel, pe ușa de la intrarea într-un birou era lipit un afiș pe care scria „În acest birou se intră doar cu mască”. Am ajuns și în câteva magazine sau în benzinării. Nimeni, dar nimeni dintre angajați nu purta mască. La fel și clienții care le treceau pragurile. Am reușit să ajung și la o primărie din apropierea Bacăului, unde observase încă din timpul pandemiei că majoritatea salariaților, în frunte cu șefii lor, erau … inamicii măștilor sanitare. Între timp, de pe geamul de la intrare au dispărut și afișele care anunțau obligativitatea purtării măștilor de protecție. Sper că și virusul a luat aceeași destinație necunoscută, astfel încât, după relaxarea totală a populației să nu se mai declare un al cincilea val de infectare. (Florentin Radu)
Ce se întâmplă în școli?
Ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății nr. 5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare, emis în baza Legii nr. 55/2020 și OUG nr. 141 /2020, a fost abrogat prin Ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății nr. 3343/707/08.03.2022.
Astfel, nu se mai suspendă cursurile cu prezența fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor Covid-19. Clasele/grupele/unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă funcționează în sistem online vor continua să funcționeze în acest sistem până la sfârșitul perioadei dispuse în deciziile de suspendare a activității cu prezență fizică.
De asemenea, preșcolarii, elevii și personalul din unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă se află în carantină sau izolare vor respecta perioada prevăzută în deciziile în baza cărora s-au instituit respectivele măsuri. Pentru elevii cu boli cronice, Ministerul Sănătății, în colaborare cu Ministerul Educației, va stabili măsuri suplimentare de protecție pentru asigurarea dreptului la educație în condiții de siguranță sanitară.
Ministerul Educației și Ministerul Sănătății subliniază necesitatea respectării cu strictețe a regulilor de igienă personală și în cadrul colectivității, urmând să emită un set de recomandări astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții de siguranță epidemiologică.”
Rata de incidență de 1,46, lumea încă se mai vaccinează
Rata de incidență la 14 zile a ajuns, în județul Bacău, la 1,46 la mie. Conform DSP, mai există localități cu incidența de peste 3 la mie, cum ar fi comuna Hemeiuș, care,ieri, înregistra o rata de 3,42 la mie. Dacă ne amintim, au fost vremuri în care, la o rată de peste 3 la mie se luau măsuri speciale – se închideau școli și se interzicea participarea persoanelor nevaccinate la activitățile colective.
Astăzi, toate aceste restricții au fost eliminate, chiar și acolo unde, mai există, teoretic, focare de COVID. Pe 9 martie, DSP Bacau a anunțat 50 de cazuri noi de COVID.
În spitalele din județ mai erau internați 90 de pacienți. În data de 8 martie au fost vaccinate un numar total de 64 de persoane, din care 10 de persoane cu prima doză, 33 de persoane au primit doza a doua și 21 persoane au primit doza de rapel. DSP recomandă populației să respecte în continuare măsurile de protecție împotriva infectării cu virusul SARS-Cov-2 prin continuarea vaccinării, purtarea măștii de protecție în spațiile închise și cele aglomerate, respectarea regulilor de igienă si testarea la apariția primului simptom asociat COVID-19.
Ce spun băcăuanii
- „Eu nu m-am obișnuit să merg fără masca nici pe stradă. O port în continuare și în magazine și cred că autoritățile s-au grăbit când au renunțat brusc la restricții. Nu am curaj să merg într-un restaurant pentru că sunt acum primiți și cei nevaccinați și mi-e teamă”.
Maria I. - „Trebuia să se renunțe de mult la restricțiile astea care nu au ajutat la nimic. Văd că mai există, înca, oameni care merg cu masca pe stradă, chiar si în magazine. Ce să lefaci, au fost convinși că bucata aia de material textil chiar în ajută. Din partea mea nu au decât sa o poarte în continuare”.
Matei V. - „E bine ca s-a renunțat la restricții. Oricum,nimeni nu mai purta masca pe stradă. Iar la interior o purtau ca sa nu ia amendă, nu de altceva. Mi-e teamă, însă, că ne bucurăm prea repede; nu m-aș mira să găsească din nou un motiv ca să ne bage pe toți în case din nou”.
Ilie T. - „Chiar nu pot sa suport oamenii care nu poarta mască. Chiar sunt bătuți în cap? Nu au înțeles, încă, cu ce ne confruntăm?”
Simona O.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.