15 noiembrie 2024

Primavara pomicultorilor a inceput cu lectii de intretinere in livezi

– gazda fermierilor-elevi la lectia de pomicultura din Plopana a fost Miluta Vrânceanu, proprietarul unei livezi intensive de peste sapte hectare, infiintata acum circa sase ani pe coasta blânda a unui deal din satul Budesti

Camera Agricola Judeteana a deschis seria lectiilor practice de taiere de intretinere la pomi, care sunt dedicate fermierilor. Prima actiune a avut loc in comuna Plopana, in arealul de care se ocupa, din partea Camerei, inginerul Gica Pislaru, iar seria lectiilor practice va fi continuata la Buhoci si la Moinesti chiar in aceasta saptamâna. Initiativa a fost luata cu ani in urma si a fost sustinuta, an de an, de un specialist in domeniu, dr. ing. Florin Acatrinei, consultant al Camerei Agricole Judetene si administratorul uneia dintre cele mai cunoscute pepiniere de pomi fructiferi din judet, PomAltoi, din comuna Letea Veche.



Frumoasa lucrare livada, harnic si fermierul, dar – dupa cum spunea el insusi –, un pic de stiinta mai multa intr-o asemenea lucrare nu strica niciodata. Mai ales ca acum venea chiar de la cel care i-a si furnizat puietii, de care, dupa cum aratau pomii, avea de ce sa fie multumit.
Luna martie ne-a intâmpinat, la Budesti, cu o vreme mohorâta, dar in livada este tocmai timpul lucrarilor de intretinere, astfel incât nu era timp de stat lânga vatra. Inarmat cu uneltele obisnuite unei asemenea indeletniciri, foarfeci si fierastraie, inginerul Acatrinei a si pornit la treaba. Toti am fost ochi si urechi: asemenea ocazie nu se iveste oricând.

Inginerul a inceput, tacticos, cu primele notiuni despre pomi si pomicultura, despre necesitatea taierilor de intretinere. In livada erau numai meri, dar de soiuri diferite, astfel incât demonstratiile pe fiecare soi fixau cunostintele exact acolo unde se potriveau mai bine. „Pomii – spunea Florin Acatrinei – au tendinta de a creste cât mai mult, spre lumina. Pe verticala. Astfel, daca vrea o ramura sa creasca, o scurtez. O pot lasa, insa si intreaga, iar pentru a nu mai creste o dirijez la orizontala. Ea va forma, astfel, rod, spre deosebire de ramura care creste pe verticala. Dar, cu cât voi scurta mai tare ramura voi forta cresterea. Puterea de crestere este mai mare la ramurile din partea de sus.”

De asemenea lucruri trebuie sa tii neaparat cont daca vrei sa ai un pom bine crescut si roditor, mai ales in livezile intensive, precum aceea din Budesti. Lectia a continuat cu demonstratii practice de taiere, insotite de explicatiile specialistului. Curiosi si evident interesati, fermierii au pus si intrebari, s-au indoit de unele sfaturi, dar pâna la urma s-au convins ca tot puterea stiintei este de partea adevarului.

La cât de dornici erau participantii sa afle mai multe, lectia s-ar fi intins cu siguranta mult in timp. O ploaie rece si insistenta, sora cu lapovita, ne-a oprit din lucru, dar tot am ramas cu destule cunostinte. Ba, la plecare spre Bacau ne-am oprit si in livada intensiva a verilor Adrian si Dragos Mihalache, pentru un scurt, dar interesant si util schimb de experienta.

Usa, pentru orice lamurire, a ramas, insa, deschisa la specialistii in agricultura de la Camera Agricola, astfel incât cine vrea poate afla mai multe si poate face treaba buna.
Sa fie cu noroc noul an agricol, in care am intrat inca din toamna trecuta![/lock_content]




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014