Flori si rasaduri pe alese in piete
Producatorii si comerciantii de flori si rasaduri si-au facut aparitia in piete. Oferta este destul de bogata si va deveni chiar mai generoasa in câteva zile. Clientii doar testeaza piata, desi preturile nu au crescut fata de anul trecut. Apropierea Floriilor si a Pastelui, dar si incalzirea vremii, le dau sperante celor care au muncit toata iarna pentru rasaduri sau au investit in marfa cumparata de la producatori.
Muscate, petunii, begonii, craite, portulaca, verbina, garofite si lista poate continua. Oferta de flori este bogata in Piata Centrala din Bacau. Parcarea din fata Vivariului a prins viata si culoare de când si-au facut aparitia aici comerciantii de flori. Frunzele carnoase si petalele delicate in toate culorile atrag priviri admirative. Din pacate, privitorii sunt mai multi decât cumparatorii. Comerciantii se plâng de „piata slaba, mama ei de saracie”, dar spera intr-o revigorare a vânzarilor: se apropie sarbatorile si poate ca bacauanii vor dori si in acest an sa-si impodobeasca ferestrele, bacoanele si curtile cu flori. Maria Puiu iubeste florile si rupe din pensie atât cât sa-si inveseleasca apartamentul cu câteva ghivece parfumate. „Abia am luat pensia si am zis sa ma aleg macar cu niste flori, ne-a marturisist. Am un geam mare si imi place sa pun flori in el. Preturile mis e par insa cam mari.” Vânzatorii sustin, insa, ca florile au aceleasi preturi ca si anul trecut. Panselutele se vând câte 7 la 10 lei, iar begonia, salvia, nu-ma- uita, portulaca sau craitele costa doi lei bucata. Firul de muscata la ghiveci costa intre 8 si 10 lei. Cei care nu au rabdare sau pricepere sa planteze rasaduri pot cumpara ghivece bogate cu muscate sau petunii la 20 de lei.
Nici pe aleea rezervata comercializarii rasadurilor nu este inghesuiala. Producatorii, toti din Dienet, au iesit târziu pe piata din cauza vremii reci, dar nici cumparatorii nu au dat nmavala. „Am vazut ca s-a incalzit un pic si am zis sa iau niste rasaduri pentru la tara, ne-a declarat Lucica Scarlat. Cumpar mereu de la producatori. Am incredere.” Costel Barbu impacheteaza rapid, dar cu delicatete, rasadurile, mai pune câte unul „din partea casei”, ia banii si ne da asigurari ca rasadurile sunt exact asa cum scrie pe eticheta. „Rar care fac magarii. Oricum, tot iese o leguma. Nu cumperi rasad de gogosari si ies buruieni. Macar cu ardei tot te alegi. Clientii ne cunosc si vin an de an.” Dupa luni de munca si bani investiti, de aceste zile depinde totul. Producatorii spera sa-si scoata cheltuielile si ceva in plus care sa recompenseze zilele si noptile petrecute in solar.