18 octombrie 2024
ActualitatePrimarul, nasul copiilor cu parinti necunoscuti

Primarul, nasul copiilor cu parinti necunoscuti

@ Procedeu anevoios de adoptie a unui copil

Nu mai putin de 26 de familii au fost atestate de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau, obtinand, astfel, dreptul de infiere. Aceste familii si-au manifestat dorinta sa adopte un copil, insa acum vor trebui sa astepte. Perioada poate trece de un an, fiind posibil sa se ajunga chiar si pana la doi ani.



&#8222In general, cei care vor sa infieze un copil sunt persoane tinere, sub 35 de ani care, de cele mai multe ori, nu pot avea copii din motive medicale&#8221, a declarat Alina Iftode, purtatorul de cuvant al DGASPC Bacau. Persoanelor care se prezinta la DGASPC pentru a adopta un copil li se fac evaluari atat din punct de vedere psihologic, cat si social. Majoritatea familiilor sunt incluse intr-un program de pregatire. Daca totul este in regula, urmeaza sa primeasca acordul parintilor. In termen de 30 de zile trebuie identificate rudele pana la gradul al patrulea. Daca nu sunt identificati nici parintii copilului, nici rudele, copilul este declarat &#8222cu parinti necunoscuti&#8221. Se stabileste ulterior daca este posibila reintegrarea in familie, pentru care este nevoie de o hotarare judecatoreasca. In cazul abuzurilor sau a copilului cu mama schizofrenica, acesta nu poate fi dat spre adoptie.

Surprinzator, procedeul de adoptie este mult mai facil in cazul unui copil cu parinti necunoscuti. Politia trebuie sa efectueze cercetari, dupa care, daca nu au descoperit nimic, se intocmeste un proces verbal in care se precizeaza ca nu au fost identificati parintii. Ulterior se elibereaza un certificat medico-legal cu data nasterii (aproximata) si starea de sanatate a micutului. Apoi, Serviciul de Protectie si Asistenta Sociala intocmeste un referat pe care il prezinta primarului. Acesta trebuie sa ii dea un nume copilului. Cazul ajuge, ulterior, in instanta pentru stabilirea masurilor de protectie. Abia acum, daca este declarat copil cu parinti necunoscuti, micutul poate fi dat spre adoptie. Insa doar in urma unei hotarari judecatoresti.

Spre comparatie, in cazul in care copilului i se cunosc parintii, familia care doreste sa il infieze are nevoie de acceptul parintilor sau, in lipsa, de cel al rudelor, cum spuneam, pana la cele de gradul al patrulea. Procedeu destul de anevoios, care, amintim, poate dura chiar pana la doi ani.Scris de Razvan Sendrea



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img