Locuitorii din rural, pusi la plata
Subventionarea serviciului de salubritate de catre primariile din judet urmeaza a fi sistata odata cu implementarea proiectului vizând managementul deseurilor din Bacau. Conform unei hotarâri adoptate de Consiliul Judetean, populatia din mediul rural trebuie sa suporte o taxa de salubrizare de 2,4 lei de persoana, pe luna. Primarii se arata sceptici cu privire la plata gunoiului si afirma ca in prezent subventioneaza serviciile cu sume de ordinul sutelor de milioane lei vechi. Potrivit lor, un locuitor din rural produce de 3-4 ori mai mult gunoi decât un orasean.
Populatia din mediul rural va fi obligata sa suporte din propriul buzunar costul gunoiului facut in gospodarii. In baza principiului "poluatorul plateste", locuitorii de la tara vor trebui sa plateasca, pentru prima data, deseurile pe care le produc. In prezent, serviciile de salubrizare efectuate in majoritatea comunelor sunt subventionate de primarii. Consilierul judetean Viorica Marcu (PNL), a atras atentia ca practica subventionarii este incorecta si ca ea va inceta odata cu implementarea in judet a proiectului de management a deseurilor.
“Vreau sa fac o precizare. Documentul de pozitie e semnat si de consiliile locale din judet. In marea majoritate a cazurilor, consiliile locale subventioneaza serviciul de salubrizare. Nu stiu cât realizeaza primarii din teritoriu ca nu vor mai putea sa sustina din bugetele locale acest serviciu. Nu e corect ca banii publici sa fie folositi la pentru sustinerea unui serviciu care ar trebui platit in primul rând de oameni”, a afirmat Marcu.
Proiect trecut prin toate consiliile locale
Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, a apreciat ca tarifele stabilite pentru comunele arondate mediului rural sunt corelate cu situatia financiara a populatiei. Benea a mai spus ca in intervalul 28-30 decembrie, aplicatia pe proiectul gestionarii gunoiului din judet va fi remis Ministerului Mediului.
“E dificil sa explici, la tara, ca gunoiul trebuie platit. Acum, masterplanul este acceptat de catre consiliile locale, dar cu scrâsniri de dinti. La inceput eram mai pesimist, dar acum suntem pe cale de a depune aplicatia la Ministerul Mediului. Pe 28-30 decembrie, suntem la Bucuresti pentru depunerea aplicatiei”, a declarat el. Benea a mai spus ca intre CJ si CL Bacau este o buna colaborare administrativa.
Primarii din rural se arata insa sceptici cu privire la plata gunoiului si spun ca fara subventii locuitorii de la tara nu vor putea suporta costul gunoiului. Marcelin Solot, primarul comunei Margineni, declara in urma cu o saptamâna cotidianului Desteptarea ca un locuitor din mediul rural produce de 3-4 ori mai mult gunoi decât un orasean. „Eu acuma le iau in Margineni 70 RON pe an de familie si inca mai trebuie sa pun de la Primarie intre 600 de milioane si un miliard lei vechi ca sa achit serviciul. 2 lei pe persoana cât au propus ei e foarte putin. Un locuitor de la tara face gunoi de 3-4 ori mai mult decât unul de la oras. Cine va plati diferenta? Au pus un pret de 3-4 ori mai mic pentru cei de la tara care produc de 3-4 ori mai mult gunoi decât cei de la oras”, a afirmat Solot.
TVA de 8,5 milioane de euro platit la fonduri europene
Potrivit hotarârii aprobate de Consiliul Judetean, locuitorii din mediul rural urmeaza sa suporte o taxa de salubritate de 2,4 RON de persoana pe luna, urmând ca aceasta sa creasca pâna la 5,6 RON la orizontul anului 2030. Taxa de salubrizare pentru mediul urban este mai mare. Orasenii vor plati 5,43 RON de persoana pe luna, respectiv 13,83 RON in 2030. Proiectul ce urmeaza a fi depus la Ministerul Mediului vizeaza atragerea unei finantari de la Uniunea Europeana in cuantum de 26,7 milioane de euro. Cofinantarea suportata de Consiliul Judetean este de 12 milioane de euro. Valoarea TVA pentru fondurile europene se ridica la peste 8,5 milioane de euro. Pentru plata acesteia, Benea a dezvaluit ca judetul trebuie sa faca un imprumut bancar.