13 ianuarie 2025

Primarii „verzi” ai Bacaului

Universitatea „Vasile Alecsandri” sprijina investitiile in energia regenerabila

In Aula Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau s-a derulat un eveniment important din cadrul proiectului Towards 100% RES rural communities – „Catre comunitati rurale care folosesc 100% surse de energie regenerabila”, finantat prin programul Intelligent Energy Europe, in care institutia de invatamânt superior bacauana este partener, iar Consiliul Judetean Bacau activeaza in calitate de Coordonator Teritorial. La intâlnire au venit, ca oaspeti, coordonatori din Franta (Yannick Régnier de la Comite de Laision Energies Renouvelables, Isabelle Meifren de la Solagro Toulouse, Julien Frat si Didier Somen, presedinte, reprezentând Asociatia Pays de l’Albigeois et des Bastides), dar si reprezentanti ai intitutiilor locale de mediu. In proiect sunt implicate mai multe tari partenere, din asa-zisa Liga europeana a energiei regenerabile, din care fac parte tari precum Polonia, Italia, Germania, Ungaria, Franta, Cehia si, de acum, România. Pentru judetul nostru, proiectul se adreseaza zonelor mai mici ca arie, cu pâna in 10.000 de locuitori, respectiv 10 comune bacauane – Prajesti, Ungureni, Colonesti, Oncesti, Izvoru Berheciului, Vultureni, Dealu Morii, Horgesti, Plopana, Odobesti, alaturi de orasul Slanic Moldova, care deruleaza deja un plan amplu de dezvoltare durabila. Vizita are ca obiectiv studierea modului in care partenerii francezi au exploatat disponibilul de energie regenerabila in zona lor de activitate (fiind pratic un schimb de experienta pe aceasta tema), dar si realizarea infratirii intre aria teritoriala a judetului Bacau participanta la proiect si asociatia comunelor din Franta. La finalul intâlnirii s-a semnat adeziunea comunitatilor locale din judetul nostru la Conventia Primarilor.



Proiectul „Catre comunitati rurale care utilizeaza 100% Surse de Energie Regenerabila” se inscrie pe linia programelor dezvoltate de Uniunea Europeana in atingerea obiectivelor stabilite pentru anul 2020, repectiv reducerea cu cel putin cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, comparativ cu anul 1990, asigurarea a 20% din necesarul de energie din surse regenerabile si cresterea eficientei energetice cu 20%.

Liga Campionilor la energie regenerabila

„Este al doilea proiect care se ocupa de sursele de energie regenerabila derulat de universitatea noastra, ce se adreseaza comunitatilor rurale grupate intr-o zona teritoriala din cadrul Consiliului Judetean Bacau. Fiecare realizeaza un plan de actiune, iar doua dintre ele, cele mai fezabile, vor beneficia de realizarea unui proiect tehnic ce se va putea transpune in realitate”
conf.dr.ing. Liliana Topliceanu, coordonator proiect, Universitatea „V. Alecsandri” Bacau

„Avem un plan prin care incercam sa gasim surse de energie regenerabila pentru a putea fi aplicate la nivelul Bacaului, ca oras, dar si al judetului. Aceste energii sunt deja aplicate in multe din localitatile din Franta. Acum incercam sa gasim solutii pentru a fi folosite util si aici, la nivel local. Va fi o colaborare de lunga durata intre noi si reprezentantii din Bacau ai proiectului.”
Didier Somen – presedinte Asociatia Pays de l’Albigeois et des Bastides

„Sunt aici pentru a lansa proiectul national care se poate numi Liga europena pentru energie regenerabila, care se aseamana cu o liga de fotbal, doar ca este vorba despre energia verde. Incercam sa renuntam la energia fosila – petrol, carbune, gaze naturale, care, dupa cum stim este epuizabila si costa foarte mult. Asadar incercam sa folosim cât mai multa energie regenerabila pe care s-o putem utiliza in cadrul acestui tip de proiect”
Yannick Régnier – Comite de Laision Energies Renouvelables

Saracia se alunga cu eoliene si panouri solare

„Multi bani de la UE vin acum pe asociatii de comunitati. Asa ca este foarte important ca am fost prinsi in acest proiect amplu. Noi ne orientam pe panourile solare pentru asigurarea energiei in cele 4 scoli pe care le avem si in cele 5 blocuri de locuit. In timp, vom deschide proiecte si pentru comunitate.”
Ionel Turcan – primar comuna Horgesti

„Poate acum o sa avem sansa sa primim si finantare. Am mai avut un proiect pe eoliene, dar nu ne-au avantajat curentii de aer din zona. Asa ca acum o sa mergem pe celulele fotovoltaice, pentru asigurarea iluminatului public si a energiei in scoli. Ulterior, vom extinde investitia si pentru persoanele fizice din comuna.”
Vasile Bibire – primar comuna Ungureni

„Noi avem 2.700 de locuitori. Speram ca prin aceasta semnare a Conventiei Primarilor din proiect sa putem avea o investitie clara in comuna. Important este sa obtinem banii. Deja avem o investitie, care sper sa inceapa din acest an, pe un câmp de eoliene, deocamdata pe 8 ha de pamânt. Dar prin proiectul acesta vom pune la dispozitie alte 40 ha pentru panouri solare care sa asigure energie regenerabila pentru intreaga comunitate.”
Eugen Antica – primar comuna Prajesti

„Nu se stie cum va fi viitorul si pe ce bani ne putem baza de la stat. Asa ca orice investitie europeana e binevenita. Suntem o comunitate mica, de 2.617 locuitori, si e foarte important sa accesam acest proiect. Adunam toate datele, deja lucram la strategii, am semnat si pactul de asociere, speram sa fie ceva concret. Cred ca fiecare primar isi doreste aceasta investitie. Vrem si eoliene, si panouri solare, orice.”
Ionel Galatanu – primar comuna Odobesti



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img