Administratie pe Valea Plangerii
E dificil sa fii primar intr-o comuna din estul judetului, unde nici natura, nici Guvernul nu te ajuta. Populatia e saraca, nu-si plateste impozitele, iar agentii economici sunt putini sau lipsesc. Din cauza asta, multe administratii incheie anul cu datorii uriase. Edilii sustin ca numai o rectificare ii mai poate salva.
In comunele de pe Valea Plangerii prezenta unei societati comerciale cu sediul in localitate e un mare noroc. De obicei, in afara de doua-trei crasme cu cate un singur angajat, nu exista activitate economica. Pe vremuri, macar, functionau croitorii, brutarii, mici ateliere de mobila etc. Anul acesta, primariile nu au reusit sa adune prea multi bani la buget si, colac peste pupaza, nici Guvernul nu le-a ajutat. Asa au ajuns sa adune restante insemnate la plata facturilor. Ion Ciuche, primarul din Iz. Berheciului, a auzit ca, in 2012, va veni in comuna o societate agricola care, fireste, va plati impozite si taxe pentru autorizatii. Altfel, sunt putine sanse ca bugetul sa se inzdraveneasca. Locuitori sunt foarte saraci, iar contributia lor e destul de subtire. “Impozitele se platesc, de regula, in prima parte a anului”, explica Ion Ciuche, primarul din Iz. Berheciului. Acum sunt slabe sperante sa mai intre bani in visteria comunei. “Avem o restanta de 7.000 de lei la iluminatul public, peste 10.000 de lei pentru lemne si 150.000 de lei pentru lucrarile executate la poduri si podete in baza OG 7, arata edilul. Mai avem de dat ceva si la utilitati…“ Datoria totala se apropie de 2 miliarde de lei vechi, suma imposibil de acoperit din bugetul local.
Ajutorul social ajunge la crasma!
Cu sprijinul CJ Bacau, unele primarii au reusit sa se gospodareasca si sa tina din scurt cheltuielile. “Nu avem datorii la utilitati intrucat am gestionat atent resursele, cu toata criza asta, dar avem datorii la o firma de constructii pentru cladirea in care va functiona centrul de zi pentru copii”, arata Valentin Mirzac, edilul comunei Colonesti. Si cu salariile va fi o problema in noiembrie si decembrie. Primaria Colonesti mai are nevoie de 290 de milioane de lei vechi ca sa-i poata plati pe asistentii personali ai persoanelor cu handicap. Bugetul propriu e in suferinta si din cauza ca cetatenii nu-si mai achita impozitele. “Modul in care e platit ajutorul social a fost rau gandit, arata Valentin Mirzac. Banii vin direct la beneficiari prin intermediul postei, iar oamenii nu mai trec pe la casierie, se duc direct la crasma.” Venitul minim garantat nu mai este folosit, asadar, nici pentru a cumpara cele de trebuinta copiilor, nici pentru plata unor obligatii.
Bugetul local e “pe rosu”
Primaria Oncesti are facturi neplatite si la utilitati, si la investitii. Are de achitat iluminatul public, telefonul, lemnele pentru iarna, care au costat 20.000 de lei, plus 50.000 de lei unei firme de constructii. Datoria totala trece de un miliard de lei vechi. “In jur de 120 de mii de lei avem restante, la momentul acesta. Aproape jumatate e datoria catre firma care a executat renovarea vechii gradinite a CAP-ului. Am infiintat o sala de festivitati care a costat 100.000 de lei, din care am platit doar 50.000 de lei”, sustine Gheorghe Baban, primarul comunei Oncesti. Edilii arata ca locuitorii nu au culoare politica si nu merita sa fie pedepsiti. E limpede ca nici anul urmator nu va fi mai usor, prin urmare transferarea unor datorii catre 2012 nu e o solutie. La ce sume sunt scrise cu rosu in catastif, “numai o rectificare ne mai poate salva”, sustin edilii, speriati de iarna care se apropie. Se uita spre Guvern si se roaga, in gand, sa le dea o “echilibrare de buget”, dar speranta se subtiaza ca flacara unei lumanari care a ajuns la capat.
Silvia Patrascanu