26 noiembrie 2024

Primarii raman fara bani pentru asistatii social

Vestea ca anul viitor vor trebui sa dea din propriul buget bani pentru cei mai saraci ai comunei nu ii multumeste pe primari. Nu vor avea insa ce face, sunt semeni de-ai lor care pur si simplu nu au din ce trai. Asadar, vor reduce cat se poate numarul beneficiarilor si spera sa aiba de unde le da cat de putin ca sa isi cumpere o paine.

Edilii bacauani au aflat ca din 2013 serviciile sociale se descentralizeaza, prin urmare, acordarea de ajutoare sociale va deveni tot apanajul unitatilor administrativ-teritoriale. In luna august, edilii au participat si la o instruire menita sa-i invete cum sa creeze in comuna un sistem de servicii sociale pe care sa poate ulterior sa-l intretina din banii contribuabililor. Primarii au mai aflat cum pot fi contractate serviciile sociale, ce parteneriate pot incheia autoritatile locale si ce contin noile acte normative. Acum trebuie doar sa puna in aplicare tot ce stiu spre binele comunitatii. Multi dintre ei recunosc insa ca nu vor avea sorti de izbanda, asta pentru ca numarul asistatilor social este prea mare si depind si pentru alte cheltuieli de ajutorul venit de la Guvern.
In comuna Valea Seaca sunt 412 beneficiari de ajutor social. 380 din ei apartin comunitatii rrome, destul de numeroasa in aceasta zona. “Ii chemam la munca, la adunat gunoaie, la sapat si tot ce avem nevoie sa ne gospodarim in comuna. Cine nu vine, nu este platit”, explica viceprimarul Vasile Scutaru. Ajutoarele sosesc la timp, dar cel mai probabil nu se va intampla la fel si anul viitor. “Daca nu ne da Guvernul, noi nu avem cum sa platim. Din taxele si impozitele locale am reusi sa dam aceste sume doar o luna, doua”, mai spune viceprimarul. Exista si o parte buna. Rromii care vin sa ceara ajutorul primariei sfarsesc prin a achita si taxele si impozitele locale.



In unele locuri, dosarele sunt mai putine

Alte primarii au redus insa la maximum dosarele pentru ajutorul social. In Sascut, numarul lor a ajuns la 40. “Au ramas chiar cei care au cu adevarat nevoie de acest ajutor. Conform legii, ii chemam sa presteze cateva ore de lucru pe luna pentru a beneficia de ajutor”, arata edilul Cristinel Bostan. “Chiar daca vom plati, chiar daca nu, incasarea la bugetul local cred ca va fi la fel de scazuta”, mai spune edilul. Un numar si mai mic de dosare este inregistrat si la Orbeni. “Mai avem putine dosare, doar 36. Majoritatea sunt persoane cu handicap care nici nu pot veni sa lucreze”, sustine primarul Viorel Fantu.
Pentru toate aceste cazuri, primarii vor trebui anul viitor sa ofere in schimbul ajutorului de la primarie, un loc de munca. Suna bine, dar nu se va putea peste tot.
Solutia ar putea fi atragere unor investitori straini care sa creeze nu doar locuri de munca, ci sa aduca si bani la bugetul local. In Valea Seaca, producatorul de tractoare Fendt s-a instalat in comuna si a ridicat hala. Indata ce va incepe sa produca va crea si zece locuri de munca. Angajatii vor fi formati chiar de producator. Castigul va fi asadar unul pe termen lung. Iar primul, cel concret se vede in bugetul local. Societate a achita deja taxe si impozite de la inceputul anului, iar suma nu e deloc neglijabila: 14.500 de lei.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014