Nici macar in ultima luna a anului unele primarii din judet nu si-au facut datoria de a ridica de la Directia de Sanatate Publica (DSP) laptele praf gratuit pentru sugari. Unii primari dau vina pe masina neincapatoare. Asistentii sociali se omoara cu munca si nu au timp de laptele bebelusilor.
„In ciuda faptului ca le-am dat termen pana pe 21 decembrie sa ridice cota, mai sunt primarii restante, ne-a declarat dr. Carmen Rosculet, sef compartiment Asistenta mamei si a copilului din cadrul DSP. Nu au venit nici pana acum reprezentantii primariilor din Onesti, Blagesti, Motoseni, Colonesti, Izvorul Berheciului, Letea Veche, Luizi Calugara, Saucesti, Berzunti, Manastirea Casin si Ardeoani”. Angajatii DSP au dat zilnic telefon la primariile restante, au reamintit ca se va pierde cota pe luna decembrie, dar fara efect. De altfel, si cota pe luna decembrie a fost pierduta de mai multe comune.
Primarii s-au saturat de grija laptelui
Asistentul social de la Primaria Motoseni ne-a declarat ca nu este responsabil pentru intarziere si ca nu a avut mijloc de transport pentru a se deplasa la Bacau. Tot pe masina neincapatoare da vina si primarul Constantin Galita. „Am o Dacie in care nu incap cutiile cu lapte. De cate ori am fost la Bacau a trebuit sa transport tipizate, nu am avut loc pentru laptele praf. De altfel, aceasta nu ar trebui sa fie treaba primariilor. Masina care aduce laptele la DSP ar trebui sa treaca prin judet si sa il distribuie. Toata ziua, grija laptelui. M-am saturat! Pana la Anul Nou am sa-l iau, ce sa fac?” La Motoseni, 53 de sugari asteapta laptele praf, dar se pare ca nu sunt pe lista de prioritati a primarului.
In coada listei de prioritati
La Blagesti, sunt chiar mai multi sugari care trebuie sa primeasca lapte praf gratuit. Asistentul social de la primarie, Mihai Sandu, spune ca nu sunt probleme in aprovizionare. Asistenta medicului de familie este insa de alta parere. „Aprovizionarea a fost numai in salturi, ne-a declarat Elena Dediu. Pe noiembrie am pierdut cota, iar mamele nici nu mai stiu cand sa vina dupa lapte. Sunt derutate. Le anuntam noi cand vine laptele. A fost scandal tot anul din cauza ca nu s-a adus laptele in mod constant”.
Nici la Colonesti, comuna cu multe cazuri sociale, nu exista mai multa preocupare pentru hrana sugarilor. Asistentul social Violeta Strat se cuza ca are foarte multa treaba, fiind ocupata cu platile beneficiarilor Legii 416, a venitului minim garantat.
Strategie nationala cu piedici locale
Potrivit Legii 321/2001, copiii cu varste cuprinse intre 0-12 luni si care nu beneficiaza de lapte matern primesc lapte praf gratuit. Actul normativ a avut la baza o strategie nationala care urmarea reducerea morbiditatii si a mortalitatii infantile. Distribuirea laptelui praf se realizeaza prin consiliile locale ale municipiilor, oraselor si comunelor, in urma listelor intocmite de catre medicii de familie si trimise directiilor de sanatate publica. „Acum sunt cuprinsi in program cam 4.000 de sugari in fiecare luna, dar pentru anul viitor am propus reducerea la jumatate a beneficiarilor, ne-a declarat dr. Carmen Rosculet, sef birou «Mama si copil» la Directia de Sanatate Publica. Programul este necesar, dar nu la aceste dimensiuni. Trebuie incurajate mamele sa alapteze, dar asta se poate realiza prin educarea lor inca din timpul sarcinii si prin implicarea cadrelor sanitare. Anul acesta, bugetul pentru lapte praf a fost de 14 miliarde de lei”.
Alimentatia naturala este, intr-adevar, cea mai indicata pentru sugari si incurajata puternic in tarile civilizate, dar realitatile sociale din tara noastra sunt diferite. Medicii, care au fost acuzati ca prescriu cu prea multa usurinta acest substituient al laptelui matern, spun ca in Romania, mamele au varste inaintate, sunt supuse stresului, agitatiei, oboselii si pierd lactatia usor.Scris de Doina MINCU