16 ianuarie 2025

Primaria nu vrea subventii pentru toti bacauanii

Primaria Bacau a dat startul la pomana de iarna, episodul al treilea. Cu alte cuvinte, sezonul rece 2012-2013 este cel de-al treilea in care bacauanii racordati la CET vor beneficia de o subventie consistenta de la bugetul local pentru plata facturilor de caldura. Masura a fost aprobata in sedinta Consiliului Local (CL) Bacau de saptamana trecuta. Intocmai ca in anii trecuti, vor vedea pomana doar cei care incheie aceste conventii, intrand in relatie contractuala directa cu CET.

Platind caldura celor deserviti de CET, administratia locala a mai gasit o cale de a resuscita societatea la care CL Bacau este actionar. Aceasta inghite deja fonduri uriase din bugetul local, care ii subventioneaza fiecare gigacalorie produsa si vanduta populatiei, iar in ultimele doua ierni i-a virat pentru fiecare luna de incalzire bani pentru a acoperi, in medie, consumul a 3.000 de apartamente. De exemplu, numai pentru trei luni din sezonul rece 2011-2012, mai exact noiembrie, decembrie si ianuarie, de la bugetul local s-au platit CET-ului aproape 2 milioane de lei.



18.000 de apartamente reci

CET Bacau mai are la acest moment in jur de 18.000 de consumatori. Cei mai multi sunt nemultumiti de serviciile societatii, dar au ramas clientii ei de nevoie. Dintre acestia, 15.000 nu primesc ajutor de caldura, chiar daca se incadreaza in limitele de venit. „Din cei 200 ramasi la CET, doar 80 au conventie cu CET-ul, ne-a declarat Rozina Vatafu, de la Asociatia 82. Le-a fost frica sa incheie conventie.” Si cei care primesc ajutoare, si cei care nu le vor vedea trec acum prin acelasi chin: ingheata de frig in apartamente. „Avem in jur de 10 cereri de la asociatii pentru furnizarea caldurii (din 200 de asociatii de proprietari, n.r.), ne-a declarat Elena Cirnu, purtator de cuvant al CET. Cele mai multe sunt de la asociatii in care exista distributie pe orizontala.” Acest sistem este singurul care permite locatarilor sa-si regleze consumul. In urma cu cativa ani, primaria a anuntat ca in toate blocurile se va realiza acest sistem. Proiectul a murit in fasa.

Plata pentru tevile altora

Locatarii care si-au dotat apartamentele cu centrala termica individuala nu vor primi, nici in iarna care se apropie, niciun leu ca ajutor de la primarie. Mai mult, acestia vor fi obligati, in continuare, sa cotizeze la CET, chiar daca si-au debransat locuintele. Ei vor plati diferite sume la caldura daca tevile comune ale blocului le traverseaza apartamentele . „Aproape 90% din locatarii nostri au centrala proprie, ne-a declarat Dan Ciubotariu, presedintele Asociatiei de proprietari 67. Sunt suparati ca trebuie pusi la plata desi nu consuma si nu au nevoie de CET.”

Investitii incerte, avarii sigure

In ultimii ani, castigarea de noi clienti a fost unul dintre obiectivele societatii, impuse de Uniunea Europeana, care i-a alocat fonduri pentru modernizare. Bacauanilor li s-a cerut sa aiba rabdare si incredere ca serviciile CET se vor imbunatati odata cu schimbarea conductelor, printr-un proiect cu finantare partiala europeana, insa acesta s-a impotmolit. Pana la sfarsitul acestui an, lucrarile de schimbare a conductelor ar fi trebuit incheiate. Nu s-a reusit decat modernizarea retelelor de cateva puncte termice (PT 7, PT 33, PT 13, PT 31 si PT 69). Zeci de alte puncte termice si centrale au ramas cu aceleasi conducte ciuruite, care cedeaza in fiecare iarna si ii lasa pe consumatori in frig. „Nu se pune problema realizarii lucrarilor la celelalte puncte termice pana in primavara”, a declarat purtatorul de cuvant al CET. Prin urmare, bacauanii se pot astepta la avariile obisnuite in plina iarna, la calorifere inghetate si scuze din partea societatii.

„Prin ajutorul de caldura salvam CET-ul muribund. Nu-i rau pentru consumatorii CET-ului, dar nu-i echitabil fata de ceilalti. Acest conflict nu se va stinge pana nu va fi distributie orizontala pe scarile de bloc. Atunci, fiecare isi va regla consumul. Si eu m-as bransa, mi-as pastra si centrala si as alege cea mai ieftina solutie la un moment dat.”
Dan Ciubotariu, presedinte Asociatia de proprietari 67

Legea permite acordarea subventiilor si celor care au evadat de la CET

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 70/2011, care stabileste masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, permite autoritatilor din administratia publica locala, in functie de resursele proprii, sa acorde ajutoare peste transele si cuantumurile prevazute si pentru categorii extinse de cetateni, fie ca sunt abonati ai sistemului centralizat de incalzire sau folosesc alte resurse (gaze naturale, lemne, carbuni, alti combustibili petrolieri). Potrivit articolului 26 al Ordonantei 70, daca finantarea ajutoarelor pentru cei care se incalzesc cu gaze naturale este asigurata direct de la bugetul de stat, pentru cei ce utilizeaza lemne sau carbuni se fac transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale.
Andreea Gavrila

„Doresc sa propun extinderea ajutoarelor, in aceleasi conditii de cuantum si de venit, si pentru cei care utilizeaza gaze naturale, lemne, carbuni sau alti combustibili. Propunerea se intemeiaza pe Ordonanta 70/2011. In functie de posibilitatile financiare ale Consiliului Local sa se acorde ajutor suplimentar fiecarui cetatean, si pentru cei care utilizeaza alte surse de incalzire. E fundamentata, de asemenea, pe principiul nediscriminarii cetatenilor. Categoriile de cetateni vulnerabili trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi si de acelasi tratament. Ajutoarele se acorda cetatenilor, nu furnizorilor de servicii. Ajutorul pentru cei care se incalzesc pe gaze naturale nu merge la E.On. Pentru aceleasi conditii sociale, toti cetatenii sa fie tratati in mod egal.”
Vasile Dragusanu, consilier local PDL, sedinta din 19 octombrie

„O parte dintre dumneavoastra ati participat si la aprobarea bugetului. Pentru 2012 s-au identificat surse de finantare pentru aceste subventii pentru populatia care beneficiaza de serviciile CET. Ca propunere, pentru ca saptamana viitoare avem o sedinta ordinara, avem si un proiect de hotarare de rectificare bugetara. Vedem, gasim variante si solutii, daca bugetul ne va permite, vom extinde subventiile si la ceilalti cetateni.”
Mihai Sustac, viceprimar Bacau, sedinta din 19 octombrie



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img