Trasa la raspundere pentru actele sale
Primaria Bacau va intra, cel mai probabil, in anul 2012, cu peste 400 de procese pe rol in instantele bacauane si nu numai. Pentru ca a promovat proiecte de hotarare la limita legalitatii, nu a platit drepturile salariale cuvenite ale cadrelor didactice sau nu a administrat corespunzator drumurile publice, juristii si avocatii sunt acum purtati prin instante.
Potrivit ultimei informari prezentate in fata Consiliului Local, administratia bacauana este parte in nu mai putin de 438 de procese. Cele mai vechi dateaza din 2006 si 2007, dar s-au inmultit in 2009 si 2010.
Bani pentru profesorii bacauani
Cele mai multe procese deschise impotriva Primariei Bacau apartin Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Bacau sau cadrelor didactice din municipiu. Mare parte din ele dateaza din 2010 cand, spun sindicalistii, profesorilor li s-au taiat 25 de procente din leafa pe concediu, desi legea taierilor nu intrase inca in vigoare. “In acest moment, avem 58 de dosare pe rol pentru recuperarea platii aferente concediului de odihna din 2010 si alte 22 de dosare care vizeaza Legea 221/2008 privind drepturile salariale restante”, a spus Manole Chiriac, liderul SLI Bacau. Acesta a explicat ca in 2010, cadrele didactice din municipiu au fost private de plata integrala a concediilor. Practic, potrivit Codului Muncii, salariatii din invatamant trebuiau sa intre in posesia banilor, integral, pe 25 iunie, cu 5 zile inainte de intrarea in concediu, „ori, taierile salariale au intrat in vigoare de la 3 iulie, asadar nu se aplicau si pentru indemnizatiile de concediu”, mai spune Chiriac. In Bacau, insa, taierile de 25 la suta s-au aplicat si la acest capitol. Municipalitatea a motivat la acel moment ca Directia Finantelor Publice a cerut diminuarea acestor plati. „Daca nu respectam legea, riscam sanctiuni”, spunea, in iulie 2010, edilul Bacaului, Romeo Stavarache. Profesorii incearca, prin instanta, si sa ii determine pe alesi sa respecte promisiunea de crestere a salariilor cu 50 la suta, potrivit Legii 221/2008. Actiunile se indreapta tot spre primar, ordonatorul principal de credite. 40 de cadre didactice au iesit victorioase din astfel de procese, dar „nimeni nu a intrat efectiv in posesia banilor. Cu patru ordonante de urgenta care prevad reesalonarea platilor, este greu de spus cand se vor recupera aceste drepturi”, a mai spus liderul SLI Bacau.
Procese pentru anularea unor acte administrative
Consiliul Local a promovat in ultimii doi ani proiecte de hotarare controversate: schimburi de terenuri, instrainari de terenuri, majorari inexplicabile la pretul gunoiului, Prefectura Bacau a atacat in contencios-administrativ o parte din aceste decizii care contravin intereselor bacauanilor. In luna iunie, Prefectura Bacau a decis sa conteste in instanta legalitatea HCL nr. 161 din 12 mai, prin care CL Bacau a scumpit cu 400 la suta pretul de depozitare a tonei de gunoi. Masura afecta aproape o treime din populatia judetului, primarii comunelor arondate proiectului declarand, la acel moment, ca nu au fost intrebati cu privire la oportunitatea majorarii de pret. Tot Prefectura a contestat, in primavara, HCL nr.2/2011 prin care CL a aprobat un schimb de terenuri intre Primarie si societatea Fiald Imobiliare. Primaria a oferit societatii un teren de 620 de metri patrati pentru care nu detinea acte de proprietate si care ar fi insemnat blocarea iesirilor din Autogara. La inceputul acestui an, Institutia Prefectului a obtinut si anularea HCL 272 si 273/16 august 2010, prin care consilierii locali isi dadeau acordul ca Asociatia „Sport Club” sa intre in actionariarul FCM Bacau SA si sa primeasca in administrare, pe 5 ani, Bazarul Milcov si Oborul Serbanesti. „Am contestat toate deciziile pentru ca s-a incalcat vadit legea. Am solicitat de fiecare data documente suplimentare, alte puncte de vedere, dar pentru ca nu s-au corectat hotararile, le-am atacat. Chiar daca primarii incearca sa duca demersul meu in sfera electorala, legea este lege si trebuie respectata”, a precizat prefectul Constantin Scripat.
Andreea Gavrila
Despagubiri pentru starea proasta a drumurilor
Primaria plateste si pentru ca nu isi administreaza corespunzator drumurile publice. Pentru ca sunt pline de gropi sau au fost prost executate, municipalitatea a fost chemata in instanta sa returneze banii cheltuiti de firmele de asigurare pentru reparatiile autovehiculelor. 25 astfel de actiuni in instanta au fost deschise numai de BCR Asigurari. „Este vorba de recuperarea contravalorii despagubirilor achitate de catre asigurator ca urmare a conditiilor de drum. Am avut numeroase dosare in 2009 si 2010 si am decis sa recuperam aceste sume de la administratorul drumului”, a explicat Vasilica Spataru, consilier juridic la BCR Asigurari Bacau. Cele mai multe procese sunt inca pe rol, dar au fost si cateva incheiate cu executare. „In general, sumele pe care incercam sa le recuperam variaza intre 1.000 si 6.000 de lei, in functie de cat de mare a fost dauna. Avem insa si situatii care pot merge pana la o dauna de 15.000 de lei”, a mai spus juristul firmei de asigurari. Daca judecatorii dau castig de cauza asiguratorului, Primaria este buna de plata, evident, tot din banii nostri.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.