Autoritatile locale au lansat, ieri, la Centrul de Afaceri „Mircea Cancicov”, un proiect care presupune inventarierea tuturor surselor de poluare din municipiul Bacau si gasirea de solutii pentru a reduce emisiile de CO2 cu minimum 20 la suta.
„Planul de actiune pentru energie durabila” (PAED) este initiat de Primaria Bacau. La lansarea proiectului au participat reprezentantii institutiilor care au legatura cu poluarea si producerea de energie, ai unor firme si ONG-uri, consilieri locali si judeteni.
In deschidere, au vorbit Vasile Tescaru, viceprimar al Bacaului, si Liviu Scarlat, director al ADL si manager de proiect. Aida Szilagyi, cosultant, a prezentat date despre despre schimbarile climatice, poluare, PAED si „Pactul Primarilor”, conceptul de „Oras inteligent”, bunele practici in domeniu si etapele planului de actiune.
Primul pas al acestui plan cu bataie lunga va fi formarea si instruirea echipei PAED si colectarea datelor necesare pentru dezvoltarea Inventarului de Baza a Emisiilor de CO2 (BEI). „Dupa infrastructura, pe care o face sau o reface din fonduri europene, municipalitatea e preocupata, totodata, in a reduce gradul de poluare si consumul energetic si a gasi oportunitati de a produce curent din surse alternative, chiar regenarabile, a declarat Liviu Scarlat.
Astazi, dam drumul la PAED, un proiect care va inventaria, pe suprafata municipiului, toti indicatorii si factorii care duc la poluare si va avea ca finalitate un raport prin care municipalitatea va descrie modalitatile prin care emisia de CO2 si consumul de enegie vor scadea.”
PAED este finantat de UE si se va desfasura pe o perioada de opt luni, timp in care autoritatile vor sa identifice „noi oportuniati de a produce curent mai bun si mai curat pentru comunitate. Acest plan va sta la baza viitoarelor proiecte care vor fi depuse si finantate prin programele europene.”
„Primaria Bacau se implica, in mod obisnuit, in tot ceea ce inseamna energie, in primul rând prin reducerea costurilor la incalzire si a costurilor autovehiculelor prin modernizarea infrastructurii. Ma refer la soseaua de centura, strazile Milcov, I. L. Caragiale, Stefan cel Mare si Mioritei. Aceste investitii vor face din Bacau un oras ergonomic.”
Vasile Tescaru, viceprimarul municipiului Bacau
„Este un proiect pe care Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau, si l-a asumat in fata Comitetului Regiunilor si in fata UE, uniune care doreste sa reducem poluarea cu minimum 20 la suta. Primaria lucreaza cu ADL si cu o firma de consultanta de prestigiu. Actori princiali sunt toate entitatile de pe raza municipiului care au legatura cu energiile si poluarea.”
Liviu Scarlat, director ADL Bacau
„Administratia bacauana isi propune sa dezvolte conceptul de energie verde. Acesta e viitorul nostru si al generatiilor care vin: mai putina poluare, mai putina risipa de energie. Bacaul incepe sa devina un oras din ce in ce mai poluat din cauza numarului mare de masini si cred ca o alternativa e trecerea la masini electrice.”
Laurentiu Popa, consilier PDL Bacau
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.