Firmele din Suceava fac bani frumosi pe seama contractelor publice derulate in municipiul Bacau. Dupa borduri, pavele, indicatoare rutiere si placute postale, a venit randul stalpilor si corpurilor de iluminat. Centrul Bacaului, “bagat” in reabilitare de municipalitate in aceasta vara, va fi dotat cu 28 de stalpi cu corp de iluminat in valoare de 480.000 lei (fara TVA). Un calcul simplu arata ca pentru fiecare stalp cu bec cumparat, Primaria a platit aproximativ 20.000 de lei (aproape 5000 de euro bucata), in conditiile in care pretul de piata al unui astfel de produs variaza intre 500 si 1000 de euro.
Primaria Bacau va plati peste 120.000 de euro unei firme sucevene pentru 28 de stalpi cu corp de iluminat. Acestia vor fi dispusi in centrul orasului, zona aflata in reabilitare de la inceputul acestei veri. Contractul in suma de 480.000 lei (fara TVA), recent incredintat societatii S & O Group, este cel putin dubios, in conditiile in care – pentru fiecare stalp cu bec achizitionat de la SRL-ul sucevean – Primaria Bacau a platit 20.000 de lei, suma de cateva ori mai mare decat pretul de piata al unui astfel de produs. O cercetare mai atenta a firmei atesta ca aceasta face obiectul unor relatii politico-administrative privilegiate.
Nevestele dirijeaza achizitiile din primaria PDL
SRL-ul sucevean beneficiar al contractului incredintat de municipalitatea bacauana este controlat de o serie de afaceristi cu relatii in Primaria Suceava, condusa de Ion Lungu, un important lider local al PDL (in 2009, primarul Ion Lungu a coordonat campania electorala pentru alegerile prezidentiale la nivelul judetului Suceava).
In S & O Group apar drept asociati Constantin Chiru (60 la suta), respectiv Oltea Stirbu (40 la suta). Societatea il are drept director tehnic pe Calin Mihalescul.
Luminita Chiru, sotia patronului S & O Group, respectiv Rodica Mihalescul, consoarta directorului tehnic al SRL-ului sucevean, gestioneaza achizitiile publice din primaria democrat-liberalului Ion Lungu. Ambele detin functia de consilier superior in cadrul compartimentului achiztii publice din primaria suceveana.
Trio cu repetitie
Chiru, Stirbu si Mihalescul mai figureaza drept asociati in firma Flash Lighting SRL ce are drept obiect de activitate “comertul cu ridicata al articolelor de iluminat”. Potrivit datelor existente la Registrul Comertului, societatea se afla in intrerupere temporara de activitate, cei trei asociati luand decizia de a ingheta activitatea firmei pana in 2012.
Flash Lighting SRL a luat nastere in 1997. Conform Monitorului Oficial nr. 4820 din 10 septembrie 2009, asociatii de la acea data Constantin Chiru, Calin Mihalescul, respectiv Bogdan Gabriel Sandu au decis retragerea din societate a celui din urma.
In prezent, Sandu figureaza drept administrator al firmei Flash Lighting SA Bucuresti, societate care alaturi de Luxten SA asigura iluminatul public al municipiului Iasi in schimbul unei sume in euro, cu 6 zerouri.
De asemenea, numele lui Sandu – fostul asociat al lui Chiru si Mihalescul – se regaseste intr-un comunicat remis de DNA in octombrie 2008. Alaturi de alti afaceristi, prin intermediul societatii Holland Development Group in care detine o participatie de 2 la suta, Sandu aparea drept inculpat “pentru complicitate la infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiuni de coruptie”. DNA incrimina, la data respectiva, mai multe retrocedari cu “dedicatie” realizate de Primaria Constanta, intre beneficiarii acestora numarandu-se si Bogdan Sandu care, in prealabil, cumparase drepturi succesorale prin firma Holland Development.
“A fost, e inchisa demult, a fost o filiala a Flash Bucuresti. Este o firma foarte mare din Bucuresti, care incercase la un moment dat sa faca reprezentante in toata Romania. La Suceava a fost una din filialele care n-a mers. A fost un fiasco. Din cate stiu a mai ramas doar Clujul, din acest sistem al lui Flash”, a recunoscut Calin Mihalescul privitor la activitatea societatii Flash Lighting Suceava.
Licitatie contestata
Abordat de jurnalistii cotidianului Desteptarea, Mihalescul a adaugat ca nu este la curent cu prevederile contractului derulat in Bacau. El a motivat prin faptul ca nu s-a ocupat de elaborarea ofertei S & O si ca s-ar afla in concediu. Directorul a recunoscut, in schimb, ca procedura de achizitie publica a fost contestata de o alta societate si ca din acest motiv lucrarile de amplasare a stalpilor sunt in intarziere fata de calendarul initial stabilit de Primaria Bacau.
“Nu m-am ocupat eu de problema asta. Este directorul general care s-a ocupat integral de ea. M-am ocupat de Bacau cand s-a facut iluminarea Prefecturii. La noi fiecare se ocupa pe bucatica lui, in functie de proiecte. Stiu ca s-a discutat, ca s-a castigat licitatia si ca se fac livrarile deja. Daca nu ma insel au mai fost doi sau trei (n.r. – ofertanti), din care unul a contestat licitatia. De aia s-a si intins asa de mult. Trebuia sa inceapa mult mai devreme. A fost o contestatie pe care noi am castigat-o, asta va pot spune sigur”, a afirmat Mihalescul.
Pret neconform cu cerintele tehnice
Licitatia privind achizitia stalpilor a avut doar doi ofertanti. Etwo Direct SRL din Bacau, competitorul S & O Group pentru “iluminarea” centrului Bacaului, a contestat procedura de achizitie publica sub motivatia ca pretul avansat de firma suceveana este prea mic in raport de efortul tehnic presupus de contractul scos la mezat de Primaria Bacau. Reprezentantii Etwo Direct au lasat de inteles ca edilii bacauani nu sunt foarte interesati de solutiile tehnice depuse de ofertanti.
“Noi am depus contestatie dupa comunicarea ca nu am castigat. Am considerat, din cifre, ca oferta respectiva nu a corespuns suta la suta tehnic, pentru ca daca corespundea suta la suta tehnic cu ce s-a cerut, nu ar fi trebuit sa aiba acel pret. Trebuia sa aiba un pret mai mare, nu stiu daca mai mare ca al nostru, dar oricum nu asa de mic”, a declarat Iulian Maric, reprezentantul societatii bacauane. El a adaugat ca Etwo ar fi cerut reevaluarea licitatiei, nu anularea ei, dar ca CNSC a dat castig de cauza – in cele din urma – ofertei depuse de S & O Group.
“Ce va pot spune este ca in toate licitatiile pe care Primaria Bacau le-a organizat si la care am participat, intotdeauna nu prea au fost atenti la partea tehnica. Cel care a avut pretul mai mic a castigat”, a opinat Maric.
Asalt sucevean pe bugetul Bacaului
In ultimii ani, mai multe firme din Suceava s-au procopsit cu contracte publice substantiale in municipiul Bacau. Aproximativ 10 hectare de trotuare din Bacau sunt pavate de firma Symmetrica Suceava in baza unui contract de aproximativ 2 milioane de euro. Borduriada initiata de municipalitatea bacauana a dus chiar la distrugerea unor trotuare modernizate de curand, sub pretextul ca si acestea trebuiau pavate.
In intervalul 2007-2008, o alta firma suceveana – Loial Impex – a furnizat Primariei Bacau indicatoare rutiere si placute postale in suma de peste 120.000 lei. Societatea amintita este detinuta de Gabriel Sorin Iacob, seful Camerei de Comert si Industrie Suceava. Firma s-a remarcat in ultima perioada drept un sponsor politic al PSD si PNL.
Stalpii minune au ajuns in Kamikaze: Ba-s lungi, ba-s grosi!
Achizitia stalpilor minune de la Suceava a atras atentia si publicatiei centrale Kamikaze. Intr-o nota publicata sub titlul “Stavarache de la Bacau da 5000 de EUR pe un stalp de 500”, jurnalistii se intreaba – pe un ton ironic – care este “suprapretul corect” al achizitiei. “Nici macar in cazul stalpilor de iluminat solar, mult mai scumpi, pretul nu sare de 2000 EUR pe bucata”, precizeaza publicatia citata.
“Doar n-or fi stalpii din Bacau de zece ori mai inalti decat in restul tarii. Sau mai grosi, cine stie?”, au conchis jurnalistii Kamikaze, ridiculizand “suprapretul” piperat decontat de municipalitatea bacauana SRL-ului sucevean.
Lucian Bogdanel