Prima zi de iarnă adevărată

    „Nu plecați la drum fără lanțuri și cauciucuri de iarnă”

    A nins fără oprire duminică noaptea și luni, astfel încât s-a circulat cu dificultate pe toate drumurile din județ, în ciuda faptului că plugurile și autogrederele au lucrat non-stop pentru a îndepărta zăpada. „Nu avem drumuri blocate, dar se circulă greu deoarece intervenim și curățăm zăpada, după care se depune iar”, a declarat Lena Ardeleanu, directoarea Serviciului Public Județean de Drumuri (SPJD).



    Toate utilajele din dotarea bazelor de deszăpezire au fost scoase în teren. Nu au apărut situații în care traficul să fie blocat sau să se circule pe un fir, dar au apărut câteva probleme pe drumurile în pantă. Astfel, la Berzunți două mașini cu carburanți au patinat și au avut nevoie de sprijinul utilajelor, care au dat cu antiderapant la baza roților.

    În Prăjești, o mașină care transporta pui a fost ajutată de un tractor cu lamă să înainteze o porțiune de drum. S-a circulat cu dificultate mai ales în comunele Corbasca, Dealu Morii, Podu Turcului și în cele din zona de munte.

    Pentru unii șoferi, iarna a venit prea devreme. „Îi rugăm pe conducătorii auto să nu pornească la drum fără cauciucuri de iarnă și lanțuri de zăpadă”, a insistat directoarea SPJD Bacău. Cei care ignoră aceste recomandări se expun riscului de a rămâne înzăpeziți în câmp.

    Ora 16.00: Conform Delgaz Grid, localitatea Sascut nu era alimentată cu energie electrică și, parțial, localitatea Urechești. Sunt două linii electrice parțial nealimentate, 20 de posturi de transformare nealimentate, în total, 655 de consumatori nealimentati. Se acționează cu două echipe pentru remedierea defecțiunilor.


    TIR-uri neechipate de iarnă blochează intrările în oraș.
    14.30: Utilajele municipalității băcăuane intervin pentru a ajuta TIR-ul care a blocat circulația pe Podul Mărgineni. FOTO: Mircea Merticariu
    13.20: Coada de la iesirea din Bacau si pana la Turnul de Televiziune. Tirurile stationeaza si pe banda 1 si pe banda 2, se circula doar pe sensul de intrare in Bacau. FOTO: Gabriel Iancu‎

    13.00: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în judeţul Bacău, pentru a permite utilajelor să cureţe în mod eficient carosabilul, începând cu ora 13.00, au fost instituite următoarele restricţii:

    -DN11 Oneşti- Bacău şi pe DN 2G Bacău- Moineşti, pentru autovehiculele cu masa maximă total autorizată mai mare de 7,5t;

    -DN11 Oneşti – Oituz, pentru autovehiculele cu masa maximă total autorizată mai mare de 3,5t.

    12:45. Circulația în zona Podului Margineni este blocată din cauza unui TIR care a derapat.

    FOTO: Răzvan Constantin

    12.22: CNAIR anunță că a început intevenția pentru a trage de pe carosabil cisterna care blochează E574 Bacău – Brașov, în zona localității Brețcu. Nu se știe căt va dura intervenția. Circulația este blocată de cel puțin o oră.

    Potrivit avertizării meteorologice COD GALBEN pentru judeţul Bacău, emisă de către Administrația Națională de Meteorologie, luni, 19 noiembrie, până la ora 22.00, va ninge în general moderat cantitativ și se va depune strat de zăpadă local mai consistent. Vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări cu rafale ce vor atinge în medie 45…55 km/h.

    12.18: Circulație dificilă între Onești și Bacău, pe Dealul Măgura.

    Se relatează că un TIR cu cauciucuri de vară a blocat circulația. FOTO: Marian Codreanu

    12.01 Drumul Bacău – Brașov este blocat în aporpiere de Brețcu din cauza unei cisterne care a derapat.

    11.30 Municipiul Bacău intervine, prin Direcția Salubrizare, Agrement, Parcuri, pentru deszăpezirea căilor rutiere din Municipiul Bacău și îndepărtarea zăpezii de pe trotuare.

    Băcăuanii stau la cozi ca să-și schimbe cauciucurile de vara cu cele de iarnă. FOTO: Dragos Bora

    Se acționează la acest moment pe străzile principale din Bacău, cu 3 autospeciale cu lamă, 4 utilaje cu plug, 2 autocisterne de împrăștiat clorură de calciu, un buldoexcavator, urmând ca pe parcursul zilei să fie suplimentat numărul utilajelor de deszăpezire.

    De asemenea, 110 lucrători și utilaje: 12 sărărițe pentru împrăștiat antiderapant, un utilaj pentru împrăștiat clorură și un miniîncărcator, intervin pentru curățarea trotuarelor.

    Sunt asigurate stocurile de antiderapant și materialele pentru deszăpezire: 50 de tone de sare, 2 tone de clorură de calciu (alte 20 de tone urmând a fi livrate în cursul zilei de luni, 19 noiembrie) și 80 tone de antiderapant.




    Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

    Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.